Prof. Dr. Metin, "Balıkçılar bizim paydaşlarımız"

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Binbir Gıda Konferans Salonunda,Koordinatörlüğü Maria Tsakos- Kamu  Yararı Vakfı Denizel Araştırma ve Gelenek Merkezinin üstlendiği 9 ayrı kurumun  ve Yunanistan, Türkiye, Malta, İspanya ile İrlanda temsilciliğinde yürütülen  “Balıkçıların Bilgi, Beceri ve Yeteneklerinin Zenginleştirilmesi” isimli Avrupa Birliği projesinin tanıtımı gerçekleştirildi.

Projenin tanıtımına Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı aynı zamanda   Su Ürünleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Cengiz Metin,Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdür  Yardımcısı Hüseyin Akbaş,  Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği’nden (SUUKOOP)   Ayşegül Taşdemir, Proje Koordinatörleri Doç. Dr.M. Tolga Dinçer ve  Prof. Dr. Vahdet Ünal katıldı.

Prof. Dr. Cengiz Metin, “Avrupa Birliği'nin eğitim, gençlik ve spor alanındaki hibe programı kapsamında Erasmus +  programı altında desteklenen ve   Yunanistan Ulusal Ajansı (IKY) tarafından finanse edilen projenin tanıtımı için bir aradayız.Seaofskills projesi küçük ölçekli balıkçıların ihtiyaç duyduğu ya da kendisini geliştirmek istediği mesleki bilgi, beceri ve yetenekler üzerine kurgulanmış bir proje. Projeyi Ege Üniversitesi Su Ürünleri  Fakültesi  adına Doç. Dr. M. Tolga Dinçer ve Prof. Dr. Vahdet Ünal yürütüyor. Bu projeyle ilgili Yunanistan’dan beni aramışlardı. Midilli’deki Ege Üniversitesi ile görüşmeler yapılarak onlarla çok güzel bir projeye başladık.  Projeyi hazırlayan ekip tarafından Türkçe, İngilizce ve hatta Malta dilinde eğitim materyalleri hazırlandı. Balıkçılar bizim paydaşlarımız.Böyle bir projenin, özellikle de Avrupa Birliği desteğiyle yürütülmesi bizim için oldukça önemli” dedi.

 

“BALIKÇILARIMIZ BİLİNÇLENECEK”

Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl  Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş; “Balıkçılık faaliyetlerini bakanlık olarak çok önemsiyoruz. Balıkçılığın gelmesini istediğimiz aşama ile bu projenin tamamen örtüştüğü görüyorum. Bundan çok mutluyuz. Umarım proje amaçlarını gerçekleştirir. Balıkçılarımız bilinçli bir şekilde denizde mesleklerini icra ederler”diye konuştu.

Ayşegül Taşdemir ise “Öncelikle bu projeyi duyunca çok heyecanlandık. Hayal ettiğimiz şeyin gerçek olduğunu gördük. Temel ilk yardım eğitimi, yangınla mücadele eğitimi ve denizde kişisel kurtarma teknikleri eğitimi denize açılmak için yeterli midir? Biz SUUKOOP olarak her bölgeden dostlarımızla konferanslar düzenlemekteyiz. Bu projenin içeriğine baktığımızda denizde güvenlik, balıkçı gemilerinde kullanılan teknolojiler, soğuk zincir uygulamalarında kalite yönetimi, ekosistem yaklaşımlı balıkçılık ve girişimcilik konularında eğitimlerle sektörümüzün en önemli sorunu olan eğitimsizliğe umut ışığı olacağını düşünüyorum. Balıkçıların hala tarım işçileri olarak görülmesini doğru bulmuyorum. Bu proje için üzerimize düşen her sorumluluğu alacağız” dedi.

Prof. Dr. Vahdet Ünal; “Eğitimin, öğrencilerimizden sektöre yayılacağını düşünüyorum. Türkçe, İngilizce, Yunan dillerinde çok değerli kaynaklar hazırladık ve bu makalelerin kaynağı biziz” diye konuştu.

 

5 ÜLKE VE  9 AYRI KURUM

Doç. Dr.M. Tolga Dinçer; “Biz bugün burada paydaşlarımızı topluyoruz. Yunanistan, Malta, Türkiye, İrlanda ve İspanya gibi beş ülke ve  dokuz ayrı kurumun ortaklığıyla gerçekleştirilen bir proje için buradayız. Birçok farklı departmanda çalışarak, üç yılda bu projeyi buraya getirdik. Konferans, Seaofskills projesi kapsamında gerçekleştirildi. Avrupa birliği tarafından Erasmus+ programı altında finanse edilen Seaofskills  Projesi balıkçılığın sürdürülebilmesi, ekonomik büyüme ve gıda güvenliği gibi alanlarda mesleki eğitim, kişisel gelir artışı ve sektörel ihtiyaçlar konusunda araç olmaktadır. Maria TsakosKamu Yararı Vakfı Denizel Araştırma Ve Gelenek Merkezi tarafından koordine edilmektedir. Balıkçıları eğitecek ve personelin eğitimini sağlayacak yetişkin eğitmenleri ve eğitimde kalite güvencesi uygulamaları konusunda eğitim verecek sem eğitmenleriyle birlikte yürütülecek. Amacımız; balıkçıların kişisel becerilerinin güncellenmesi ve artırılması, geleneksel şekilde avlanan balıkçıların ulusal kalkınma stratejilerine adaptasyonu için bilgilendirme yapmak” dedi.