Projeye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor

 

Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi dünyanın en büyük RES yatırımcılarının kıyasıya yarışına sahne olurken, yerli katkı payıyla kilovatsaat başına 10.3 dolar/cent alım maliyetinin, ihalede 3.48 dolar/cente kadar düşmesi enerji sektöründe büyük yankı uyandırdı.

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, ihaleyi kazanan Siemens-Türkerler-Kalyon Ortak Girişim Grubu’nu tebrik ederken, ihale sonucunun yenilenebilir enerji sektöründe dönüm noktası olduğunu söyledi.

 

“EN UYGUN SEÇENEK İZMİR”

İhale kapsamında yapılması planlanan RES kanat ve gövde fabrikası için en uygun kentin İzmir olduğunu düşündüklerini vurgulayan ENSİA Başkanı Vatansever, kentin Türkiye’de üç kanat fabrikasına sahip tek şehir olduğunu hatırlattı. Alman Enercon’un 2001 yılından bugüne Ege Serbest Bölgesi’nde, Amerikalı TPI’ın 2012 yılından itibaren Menemen’de, General Electric çatısı altına giren LM Wind Power şirketinin ise geçen Temmuz ayından itibaren Bergama Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yaptığını kaydeden Vatansever, “Her biri dünya devi olan firmaların İzmir’i seçmeleri elbette tesadüf değil. İzmir; yatırım olanakları, yan sanayigücü, insan kaynağı, iklimi ve altyapıları tamamlanmış Organize Sanayi Bölgeleri yatırımcılara en uygun yatırım iklimini sunuyor. Konsorsiyum üyesi olan şirketler de İzmir’in bu mukayeseli üstünlüğünü bilen ve kentte önemli yatırımları olan şirketler… Yenilenebilir enerji yatırımları için bir ‘hub’ olma vizyonu çizdiğimiz Bergama OSB, bu yatırım için en uygun seçeneklerden biri. OSB’lerimizde metrekare fiyatları, Marmara bölgesine göre yarıya yakın seviyede. ENSİA olarak Rüzgâr YEKA ihalesini kazanan firmalara bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız. İzmir, ülkemizin ilk rüzgâr türbini fabrikasına büyük bir mutlulukla ev sahipliği yapmaya hazırdır.” 

 

“HERKES KAZANDI”

Konsorsiyumun 1 Milyar Doların üzerinde yatırım yapacak olması kadar, yüzde 65’lik yerli katkı zorunluluğu olmasının hayati önem taşıdığına dikkat çeken Vatansever, şu değerlendirmeyi yaptı:

“ENSİA olarak kuruluş amaçlarımızın başında, yenilenebilir enerjinin ana ve yan sanayi yatırımlarında yerli katkı oranının artırılması geliyor. İhalede çıkan sonucu bu açıdan sevinçle karşıladık.İhaleye rüzgâr enerjisinde dünyanın en büyük on üreticisinin sekizinin teklif vermesi, ülkemize duyulan güvenin de bir göstergesi... 1000 Megavat gücündeki bu yatırım, ülkemizin mevcut RES kapasitesini %17 oranında artıracak.  Türkiye’de yerleşik makine, ekipman ve komponent üreticileri de bu dev yatırım sırasında kendilerini gösterme, dünya ligine yükselme imkânı bulacaklar. Aynı durum üniversitelerimiz için de geçerli. Bugüne kadar rüzgâr enerjisinde sınırlı bir çalışma yapan üniversitelerimiz, teori ile pratiği bütünleştirme şansını yakalayacaklar. Bu ihalenin kaybedeni yok. Devlet, yan sanayici, üniversitelerimiz, bilim adamlarımız, tüketicilerimiz ve tabii ki konsorsiyum üyesi firmalar… Hepsinin kazanacağı bir süreç başlıyor” dedi.