"Rum kesiminin ipe un seren bir yaklaşımı var"
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43. yılı kapsamında Başbakan Binali Yıldırım konuyla ilgili konuşma gerçekleştirdi.
Yıldırım, Kıbrıs Müzakerelerinin sonuçsuz kaldığını, Rum kesiminin buna yanaşmadığını Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ise yapıcı bir tutum sergilediğini belirtti. Başbakan Yıldırım, sözlerine "Bugüne nasıl geldik? Kıbrıs meselesi nasıl ortaya çıktı? Çözüm çabaları neden başarısız oluyor?" sorularıyla başladı.
"Türkiye 1974'te birden bire aklına düşerek buraya gelme kararı almadı. Hatırlayalım Rumlar adada birlikte yaşama ve birlikte yönetme mutabakatını anlaşmanın mürekkebi kurumadan terketmişlerdir. Tek yanlı anayasaya değiştirme dayatmalarına girişmişlerdi.
Devleti ele geçirdikleri 1973 yılından bu yöne, Kıbrıs meselesi yoğun bir şekilde gündem olmuştur. o günlerde kurulan BM barış gücü 53 yıldır halen adadaır. Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı başından bu tarafa iyi niyet ve kararlılıkla çözüme sahip çıkmış adil kalıcı kapsamlı bir uzlaşma için insiytif almaya devam etmiştir. Geçtiğimiz günlerde İsviçre'de geride kalan süreç Birleşmiş Milletlerce kurgulanan çerçevede bir çözüm arayışının sonuç vermediğini bir kez daha ortaya koymuştur. 9 yıldır zorlu müzakerelerle saatlerce süren yapıcı öneriler Türk tarafından gelmiştir. Rum tarafı daha önce olduğu gibi müzakere ediyor gibi görünen ama ipe un seren yaklaşımını burada da sürdürmüştür.
Bu süre zarfında KKTC'de Cumhurbaşkanı sayın Akıncı ve müzakere ekibinin uzlaşma çabalarının sayın Başbakan, hükümet ve tüm siyasi partilerce desteklenmesiyle anlayış ve eylem şeklinde hareket edilmesi Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin çözüm yönünde sergilediği samimi ve kararlı tutumu takdire şayan olmuştur.
Adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümün elde edilmesi için ana anavatan ve garantör Türkiye'de her türlü sorumluluğu yerine geçirmiş ancak beklediği karşılığı görmemiştir. İki kez toplanan BM iyi niyet misyonu çerçevesinde çalışmalarını sürdüren Kıbrıs konferansından bir sonuç alınamayacağı ve Rumların çözüme hazır olmadığı net olarak anlaşılmıştır. Öte yandan türkiye doğu akdenizdeki enerji kaynaklarının iş birliği için bir fırsat olduğunu düşünmektedir. Ancak rus rum tarafının tek yanlı adımları zamansız tehlikeli özelliktedir." dedi.
Rum tarafının yıllardır devam eden uzlaşma tutumuna vurgu yapan Yıldırım, bunun bedelinin Kıbrıs Türk'üne ödetilmesinin büyük bir çelişki olduğunu vurguladı ve "KKTC'nin kalkınması, ekonomik alanda güçlü bir temele sahip olması vbe sürdürlebilir ekonomil yapıya erişmesi öncelikli hedefler arasındadır. Su gibi önemli bir imkanımızda var. Turizm ve tarım alanında da çok büyük ilerleme kaydedebiliriz.Sadece ilkbahar da değil, her mevsim yeşil ada olma potansiyelini yakalamıştır.Bu yolda yeni bir ruhla ve gayretle geleceğin başarılarına dört elle sarılmalı, eksikliklerimiz neyse surasuratle gidermeliyiz. Türkiye'nin tam desteği geçmişte olduğu gibi aynı şekilde var olacaktır.Bölgenin önemli Turizm, eğitim ve tarım merkezlerinden biri haline getirmek ortak hedefimizdir.Birlikte hareket edeceğimize inancımız tamdır. Kıbrıs Türkü'nün hukuku ve refahı milli görevimizdir." diye konuştu.
Bir dönemin Turizm merkezlerinden Kıbrıs Maraş ise adından hala "Hayalet Şehir" olarak bahsettiyor. Fotoğraf çekmek, alana girmek yasak. Binalar ise son halinde duruyor. Şehrin içi adeta harabeye dönmüş durumda. Bunca sene kapalı bir şekilde duran bu turistik merkez artık yerleşime açılmalı ve yeninden canlandırılmalı.