"Sağlığınız için zaman ayırın"

Yazarımız Hülya Özel, "Sağlığınız için zaman ayırın" isimli yazısını kaleme aldı

Yeni bir yıla girmek yeni heyecanların veya varolanlar için de yenilenmenin başlangıcıdır. İster istemez yeni kararlar almak için planlar yaparsınız. Çok güzel bir duygu ve enerjidir bu.  Ne mutlu ki bir yaş daha aldık… Aslında bence hepimizin yapması gereken ilk planlar sağlığımızla ilgili olmalı. Düşünsenize sağlığınız iyi ise, uyuyabiliyorsanız ,sabah uyanıyorsanız, gözleriniz görüyor, rahat nefes alıp yürüyebiliyorsanız,  yiyip içip sorunsuz tuvalete gidiyorsanız, istediğiniz an istediğiniz şeyi yapabiliyorsanız, ne kadar büyük zenginlik!…Bazen hiç farkında olmadan yapılan tüm bu güzellikler insana sunulan en büyük hediye…

GÖZDEN GEÇİRMEKTE FAYDA VAR

Yetişkinlerin kendilerine dikkat etmelerinin yanı sıra çocuklarını da yönlendirmeleri gerektiren durumların başında sağlıkları geliyor. Hangi yaşta olursak olalım, düzenli öğünler halinde beslenmek önemlidir. Yani iyi bir sabah kahvaltısı, öğlen yemeği, az porsiyonlu bir akşam yemeği. İsterseniz ara öğünler de oluşturabilirsiniz. Öğün ve öğün aralarında su tüketimi çok önemlidir zira vücudun metabolizma artıklarının,  toksinlerin atımı ve karaciğer, böbrek gibi organların çalışmasında en büyük yardımcı sudur. Günlük ola rak en az 8-10 bardak su tüketmek faydalıdır. Su hayat demektir. Su ihtiyacı yaz aylarında artarken kış aylarında biraz daha azalabilir.

Her gruptan besin tüketmek sağlıklı beslenmenin temel koşuludur. Sebze ve meyveler , et, tavuk, balık  grupları, süt ve türevleri, tahıllar ,sağlıklı yağlar temel yiyeceklerimizdir. Bunun yanı sıra arada kendimizi ödüllendirebileceğimiz tatlı, pasta ve bazı içecekler ile alkol kontrollü olarak alınabilir. Yemekleri tercih ederken ızgara, haşlama ve fırınlanmış yemekleri tercih etmeliyiz. Hepimiz biliyoruz ki aşırı tatlı, kızartma ve yağlı yiyecekler kilo aldırmanın yanı sıra kalp ve damar sağlığı açısından son derece riskli olup, kanser oluşumunu hızlandıran gıdalardır. Şeker damakta ve vücutta uyuşturucu etkisi oluşturan bir gıda madde sidir. Şekerle yapılan gıdaları aşırı tüketmek şişmanlıkla beraber insülin direnci ve diyabet , kalp damar hastalıkları, ortopedik rahatsızlıklar ve kanser oluşumuna sebep olmaktadır. Yanısıra yemeklerimizde lez zeti artırmak için şeker, tuz, yağ üçlüsü kullanılırken kontrolsüz ve aşırı kullanılmamalıdır. Bu durumu yö netebilmek için bol baharat kullanmak iyi bir seçimdir. Limon , sirke , baharatlar ve nar ekşisi ile birlikte sağlıklı soslar hazırlayabilir ve tuz tüketiminizi düşürebilirsiniz. Günlük tuz tüketimimiz  5-6 gr.( 2 çay kaşı ğını) geçmemelidir. Fazla tuz yükü vücutta ödem , tansiyon , felç riski ve böbrek hastalığına davetiye çı karmak demektir. 

Ayrıca gıda maddelerinin ve gıdaların depolanması da sağlık açısından çok önemlidir.Ortamın ısı,ışık ve nem durumuna göre aflatoksinler başta olmak üzere bazı küf ve mantar oluşmuş gıdaların tüketilmesi  gıda zehirlenmelerine , çok sık yenmesi durumunda da uzun dönemde kanser oluşumuna sebep olmak tadır.

EGZERSİZ ÇOK ÖNEMLİ

Sadece sağlıklı beslenmek yetmiyor maalesef yenilen gıdalardan faydalanmak için. Hareket etmek ve fi ziksel aktivite hergün olmasa da haftada en az 3 gün 1 saat tempolu yürüyüş yapacak şekilde hayatımız da olmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken durum çok kilolu kişilerin kalbi yormadan daha kısa süreler le ve kilo verdikçe süreyi ve tempoyu arttırmalarıdır. Oksijen yağ dokusuna girmeli ve kilo kaybı sağlanmalıdır. Ayrıca vücudun D vitamini ve kalsiyumdan faydalanmasının yolu hareket etmekten geçer. Bu se beple kas dokusu artmış, yağ dokusu azalmış bir vücut her zaman daha sağlıklıdır.

Sağlıklı, aktif ve bereketli bir yıl geçirmek dileğiyle…