Sağlık çalışanlarının maaşını son durumu

Sağlık çalışanlarına ek ödeme ne zaman ve nasıl yapılacak? Ek ödeme yönetmeliğine göre kim ne kadar alacak? Hekimlerle diğer sağlık çalışanları arasındaki farkın sebebi ne? Teşvik ödemesi aralığı nasıl ve neye göre belirlenecek? Sağlık çalışanlarının özlük haklarına yönelik adımları hakkındaki detayları Vergi Uzmanı Yeminli Mali Müşavir Muhammet Bayram aktardı.

Hekimlerin taban maaşı artacak. Performansa yönelik ek ödeme yapılacak. Sağlık personeline ek ödeme resmileşti. Yeni yönetmelikte branş, kademe ve dereceye göre performans ödemeleri ve taban ödemeleri için taban ve tavan oranları belirlendi. Doktor ve diğer sağlık personelinin sabit ek ödemeleri, merkezi yönetim bütçesine alınacak. Döner sermayeden ek ödeme vermeyen hastane kalmayacak. Sabit ek ödemeler, emekliğe yansıtılacak. Maaş düzenlemesi ise sağlık personelinin görev pozisyonuna göre farklı oranlarda uygulanacak.

En yüksek ek ödeme uzman hekim (profesör, akademisyenler) 10 bin TL civarında bir ek ödeme alırken, asistan hekimler 7500 TL'ye yakın bir ek ödeme alacak. Pratisyen hekimler 5 bin TL alırken, diş tabipleri de yine bu oranı alacak. Hemşireler ve sağlık memurları ek ödeme olarak 850 TL alırken, teknikerler 500 TL ek ödeme alacak. Sağlık çalışanlarına ek taban ücreti 400 TL'den başlayacak.

Yönetmeliğe göre sabit ve tavan ödemenin yanı sıra teşvik ödemesi yapılacak. Sağlık çalışanlarına 400 TL'den başlayıp 8 bin TL'ye kadar teşvik ödemesi yapılabilecek. Teşvik ödemesi söz konusu personelin görev yaptığı sağlık kuruluşuna hizmete katkısı verimliliği hasta ve çalışan memnuniyeti gibi kriterler göz önünde alınarak döner sermayeden yapılacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuyla ilgili resmi Twitter hesabından açıklama yapmış, "Yönetmelik dili hepimiz için açık olmayabilir. Günlük hayata tercüme her ayın 15'inde yapılacak. Hayırlı olsun." ifadelerini kullanmıştı.