Siyasetçinin kulağını ısırarak koparan saldırgan gözaltında
Hong Kong'da hafta sonu iktidar karşıtı göstericilere aynı zamanda bıçakla saldıran erkek, beş kişiyi de yaralamıştı. Saldırganın yaraladığı göstericilerden ikisinin durumu ağır.
Hong Kong polisi, siyasetçinin kulağını ısırarak koparan bıçaklı saldırganın gözaltına alındığını bildirdi.
Hong Kong polisi, Cityplaza semtinde alışveriş merkezi dışında etrafına bıçakla saldırarak 2'si ağır 5 kişiyi yaraladıktan sonra kendisini durdurmaya çalışan politikacı Andrew Chiu'nun kulağının bir bölümü ısırarak koparan saldırganın gözaltına alındığını açıkladı.
Saldırganın, polis gelmeden önce öfkeli bir kalabalık tarafından dövüldüğü olayla bağlantılı olarak da 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
Bu arada Andrew Chiu'nun kopan kulağının yerine dikilmesi için ameliyata alındığı ifade edildi.
Yaralanan 5 kişiden 2'sinin durumlarının ağır olduğu, saldırganın da olay sırasında "Hong Kong'un Çin'e ait olduğu" ifadelerini kullandığı kaydedilmişti.
Hong Kong hükümeti, saldırıyı kınayarak vatandaşlara, siyasi farklılıklarını bir kenara koyarak akılcı davranmaları çağrısında bulunmuştu.
Göstericiler, alışveriş merkezinde bir araya gelmişti
Hong Kong'da polis, dün sosyal medya aracılığıyla toplanan, aralarında maskeli kişilerin de olduğu göstericilerin bulunduğu alışveriş merkezlerine baskın düzenlemişti.
Sha Tin, Tai Po ve Tai Koo bölgelerindeki alışveriş merkezlerinde bir araya gelen göstericiler, sloganlar atmış, turnikelere zarar verip, mağazaların pencerelerini kırmıştı.
Polis, yüzlerce protestocuyu dağıtmak için biber gazı kullanmış, bazı göstericilerin kapalı alanda sıkılan gazdan etkilendiği belirtilmişti.
Ülkedeki protestolar
Hong Kong yönetimi, "şüphelilerin Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran" yasa tasarısını 3 Nisan'da parlamentoya sunmuştu.
Tasarının, Hong Kong'un özerk yönetim yapısı ve yargı bağımsızlığını zedeleyerek kenti, Çin merkezi yönetiminin güdümüne sokacağını düşünen muhalefet, haziran başında kentte büyük kitlesel protestolar başlatmıştı.
Protestoların gün geçtikçe şiddetini artırması üzerine Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, temmuzda tasarının "öldüğünü" açıklamış, gösterilerin sürmesi üzerine 4 Eylül'de tasarının geri çekileceğini duyurmuştu.
Tasarı, 23 Ekim'de resmen geri çekilmesine rağmen protestocular, "demokratik reform" talepleriyle eylemlerine devam ediyor.
Göstericiler, protestoların "ayaklanma" olarak adlandırılmasına son verilmesini, polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız komisyon kurulmasını, tutuklanan protestoculara af çıkarılmasını ve kentte siyasi reform sürecinin yeniden başlatılmasını talep ediyor.
Şu ana kadar 3 binden fazla kişinin gözaltına alındığı protestolar, Hong Kong'un son 10 yılda ilk defa ekonomik durgunluk yaşamasına yol açtı.