Sorular ve Cevaplar
Hülya Özel'in kaleminden...
SORULAR ve CEVAPLAR
Değerli Okurlar , çok merak edilen ve en çok sorulan bazı soruların cevaplarını hazırladım bu hafta ve önümüzdeki haftalarda sizler çok daha öğretici ve faydalı olabileceğini düşündüğüm bir yöntemdir soru ve cevaplar. Günlük yaşantınızda da umarım iyi bir katkı sağlarım sizlere.
Hangi besin öğeleri(maddeleri) enerji verir ?
Besinler içerisinde yer alan karbonhidratlar 1 gr 4 kalori, proteinler 1 gr. 4 kalori ,yağlar 1 gr.9 kalori , alkol 1 gr. 7 kalori olacak şekilde enerji vermektedir.
Suyun, baharatların , tuzun kalorisi varmıdır?
Ne suyun ne baharatların ne de tuzun kalorisi yoktur. Bu gıdalar kalori yönünden değerlendirmeye alınmaz.Vücut için fonksiyonları farklıdır. Sadece tuz fazla tüketildiğinde vücutta su tutulumu (ödem) yapacağından kilo aldırır . Buna sebep kalori içerdiğinden dolayı yağ kilosu değil su kilosu olmasıdır. Tansiyon yüksekliğini, bu ödem(su) tuz ile birlikte destekleyeceği için tuza dikkat edilmelidir.
Vitamin ve mineraller de enerji verir mi?
Suda eriyen, yağda eriyen tüm vitaminlerin kalorisi yoktur. Minerallerde aynı şekilde kalori içermezler. Bunların vücuttaki görevleri, işlevleri farklıdır.( Bu besin öğelerini ileriki haftalarda daha ayrıntılı ele alacağım.)
Aç kalarak kilo vermek sağlıklı mıdır?
Tabiki hayır. Bu yolla kaybedilen ağırlık yağsız vücut ağırlığı yani kastır. Vücut önce enerji olarak kası kullanır. Yağ daha zor yıkılan kullanılan bir dokudur. Aç kalarak kilo verme ile ilgili diğer bir sorun da metabolik hızın azalmasıdır. Açlık durumunda vücut enerjiyi daha yavaş yakmakta ve az miktar enerji kişinin kilosunu korumaya yeterli olmaktadır. Vücut aç kaldığında kas dokusunda azalma ve yağ depolamada artış görülür. Bu da bir sağlık sorunudur. Gün boyu aç kalmak ya da geçiştirerek yemek yerine akşam yemeğinde az yiyip sabaha kadar aç kalmak kilo kontrolünde daha etkin bir yöntemdir.
Vücut için egzersiz neden önemlidir?
Düzenli egzersizlerin kilo fazlalığı, hipertansiyon, şişmanlık, insüline bağımlı olmayan diyabet ,depres- yon,kroner kalp hastalıkları, osteoporoz riskini azalttığı bilinmektedir. Aynı zamanda egzersiz bu hastalıklara karşı koruyucudur. Haftada 3 gün düzenli ve tempolu 50 dk.’ lık bir yürüyüş en kolay ,zahmet- siz ve ekonomik bir seçim olacaktır. Egzersiz sırasında 15-20 dakikada bir 150-200 ml su içilmeli, ağızdan değil burundan nefes alınmalıdır. Yağlar yavaş yakılmakta, yağların yakılması sırasında karbon hidrat ve proteine göre daha fazla oksijene gerek duyulmaktadır. Bu yüzden aerobik egzersiz yani açık havada kaslara bol oksijen girecek şekilde egzersiz önerilmektedir.
Haftaya buluşana kadar,sağlıklı, bol oksijenli günler diliyorum.