TATİL VE GÜNEŞLE BİR ARADA OLMAK…
Bütün bir kış beklediğiniz güneş artık serinlemenize izin vermiyor . Hepimiz bunu bekliyoruz ya dört gözle işte bize fırsat… Evet güneş hep var ama güneşten faydalanmanın sağlıklı saatleri neler? İyi bir D vitamini kaynağı olan güneş sayesinde bu vitaminden mahrum kalmamak basit aslında. Vücut ve ruh sağlığımızı korumanın,bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin, alerjilere karşı korunmanın , kas, kemik, cilt sağlığının,ener jik olup yorgunluğu atmanın en iyi yolunu bulmada bu vitamin yadsınamayacak kadar büyük bir role sahip.
D vitamini bazı gıdalarla alınabiliyor ama bu gıdalar gereksinmemizin en fazla % 10-15 kadarını karşılayabiliyor. Yani aşağı yukarı % 90 açık kalıyor vücudumuz için. Bu besinlerde daha çok hayvansal kaynaklı olan yumurta ,süt ürünleri, balık ,et gibi ürünler. En zengin kaynak sayılan karaciğerin 100 gr.da 100-400 IU D vitamini bulunmakta, 100 gr. balıktaki D vitamini yağlı olduğu takdirde 300-1000 IU kadardır. Sütün bir litresinde 3-10 IU, bir yumurta sarısında 20-100 IU civarında D vitamini bulunur. D vitamini yağda eriyen bir vitamindir. Suda erimez.
Yağda eriyen vitaminlerin bir özelliğidir,vücuda fazla yüklediğiniz zaman toksik etki gösterirler. Hatta uzun süre yüksek doz D vitamini içeren mamalarla beslenen bebeklerde kanda kalsiyumun arttığı, kalp ve böbreklerin kireçleştiği ve mental gerilik oluştuğu gözlenmiştir.Bu sebeple ülkemizde de moda olmaya başlayankanda D vitamini ölçümü yaptırmadan takviye D vitamini ilaçları kullanmak doğru değildir. Her şekilde zararlıdır dikkat etmek gerekir.
GÜNEŞİN D VİTAMİNİ
Güneş büyük bir enerji kaynağıdır aslında ve D vitaminin vücudumuzda üretilmesi için gerekli olan ultraviyole ışınlarını da sağlayan bir kaynak. Cildimizde kolesterolün bu vitamine dönüşümünüsağlayan bir aracı gibi çalışır. Nedir bu ışınlar ?UVA , UVB, UVC ışınları … UVA ve UVB ışınları bronzlaşmaya sebep olan ama birbirinin zıttı etkileri olan ışınlar. Ozon tabakasından bize ulaşabilen ışınlardır .UVC ışını ise ozon tabakası tarafından emildiğinden yeryüzüne ulaşmıyor.
Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde 15-20 dakika güneşlenme ile Kolesterolü D vitaminin öncü mad desi olankolekalsiferole çeviren iyi huylu mor ötesi ışın UVB ‘dir. UVA ise tam tersine UVB sayesinde üretilen ön ürün D vitaminini yok etmeye çalışır. Bu yüzden belirli bir süreyi aşmadan öğle güneşine maruz kalmak yeterli D vitamini alımında önemli olmaktadır. Sabah veya akşam üzeri güneşi bronzlaşmak için iyi bir seçim olabilir fakat yeterli miktarda D vitamini almak için uygun değildir.Sonuç olarak öğle saatlerinde haftada 3-5 gün vücudumuzun açıkta kalacak herhangi bir bölgesinden güneşlenmek yeterli olmaktadır.
Sağlık ve umutla dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle.