Tercihler açıklandı, aileler barınma telaşına girdi
Tercihlerin açıklanmasıyla çiçeği burnunda üniversitelileri ve ailelerini barınma telaşı sardı. İzmir Emlak Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, Ege Telgraf Gazetesi haber koordinatörü Nihat Ak'a verdiği röportajda öğrencileri büyük tehlikelerin beklediğini söyledi.
Yıllardır yüksek öğretim kurumu sınavlarına hazırlanan öğrenciler nihayet tercih sonuçlarını öğrendi. Ailelerin kayıt heyecanını barınma sorunu gölgeleyecek nitelikte. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının kapasiteleri yetersiz kalırken artan ev kiraları ve özel yurt fiyatları da ailelerin tadını şimdiden kaçırmış durumda. İzmir Emlak Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün zor şartlar altında eğitimlerine devam etmek zorunda olan öğrencileri büyük tehlikelerin beklediği uyarısını yaptı.
“KİRALIK YOK’Öğrencilerin çadır kuracak hale geldiğini belirten İzmir Emlak Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, bekar, aile, öğrenci veya kim olursa olsun barınma sorunuyla karşı karşıya. Talep çok fazla arz çok kısıtlı. Emlakçılarda şu an bir tane bile kiralık yok. Öğrenci yerleştirme soruçları açıklanırken memur tayinleri de başladı. Öğrenci aileleri ve tayinciler harıl harıl kiralık konut arayışında. Eylül ayı ortasına kadar kira fiyatları yüzde 30 oranında artacak. KYK ve özel yurtlara gidemeyen öğrenciler ortak eve çıkma planları yapıyor. Birbirlerini tanımayan insanlar zorunluluk nedeniyle aynı evi paylaşmayı göze alıyor. 1+1 daire kiraları 10 bin liranın altına düşmüyor. Depozitosu, peşinatı, elektrik su aboneliklerinin üzerine alması ciddi bir bütçe gerektiriyor. Öğrenci neredeyse çadır kuracak. Çadıra çıkacak konuma geldi” şeklinde konuştu.
Eğitim görebilmek için öğrencilerin büyük tehlikelere göğüs germek zorunda kalacağını vurgulayan Başkan Akgün, “1+1 kirası, elektrik, su ve ısınma ile öğrencilerin aylık gideri 20-25 bin lirayı bulur. Bir öğrenci maliyeti yılda 250-300 bin lirayı bulur. Çok sayıda öğrenci velisi ev kira sözleşmesine 1-2 öğrenci daha alma maddesini koydurmak istiyor. Bir nevi evini pansiyona döndürmek istemeyen ev sahipleri bunu istemiyor. Ucu açık isimler yerine sabit isimlere müsade edecek olanlar da aylık 10 bin liralık evini 15 bin liraya kiraya veriyor. Bu ekonomik sorunlar altında artık insanlar kaldığı ikamet ettiği evin odalarını da kiraya vermek zorunda kalıyor. Öğrencileri bu yıl hiç olmadığı kadar tehlike bekliyor. Hiç tanımadıkları hiç bilmedikleri insanlarla aynı çatı altında yaşamayı göze almak zorunda kalacaklar. Mesele sadece alıştığı yaşam biçimini terk etme değil. Kötü niyetlilerinde olabileceği bir riskli ortamda üniversite okumak zorunda kalacaklar. Diz boyu tehlikede nasıl okula gidecekler?” diye konuştu.
Barınma sorununu fırsata çevirmeye çalışanların olacağı uyarısını da yapan Başkan Akgün, “KYK ve özel yurda gidemeyecek, ev tutamayacak öğrenci ne yapacak dolandırıcıların ağına düşecek. Kaçak pansiyonlar kaçak yurtlar artacak. Mülk sahibinin haberi olmadan aylık günlük oda şeklinde kiralamalar yapılacak. Sosyal medyada makul fotoğraflarla merdiven altı pansiyonculuk yapılacak. Bu duyumları zaman zaman alıyoruz. Resmiyeti olmayan emlakçılar türeyecek. Bir yeri görmeden, belgelerini eline almadan hiç bir veli ve öğrenci sosyal medyadaki bir fotoğrafa dayanarak bir peşinat vermesin. Hiç olmadığı kadar barınma sorununu farsata çevirmek insanları dolandırmak isteyenler çıkacak” ifadelerini kullandı.