Tiroid cerrahisine yeni bir bakış geliyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi önemli bir uluslararası bilimsel buluşmaya daha ev sahipliği yaptı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Endokrin Cerrahisi Derneği işbirliği ile “Ege İnovasyon ve Tiroid Cerrahisi Çalıştayı” gerçekleştirdi.Tiroid hastalığının tedavisinde yeni yöntemlerin incelendiği çalıştayın sonunda, canlı yayındayeni bir yöntem olan ağız yoluyla dudak içi kapalı tiroid ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi.

Güncel tiroid cerrahisi alanındaki inovatif gelişmelerin ele alındığı çalıştaya alanlarında dünyaca tanınmış bilim insanları, Prof. Dr. GianlorenzoDionigi, Prof. Dr. HoonYub Kim ve Op. Dr. AngkoonAnuwong,  Washington’da yapılacak olan toplantı yerine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde düzenlenen çalıştaya katılarak sunum yaptı.

 

“RUTİNİ YAPMAK GERİYE GİTMEKTİR”

Çalıştayın açılışında konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün,tiroidhastalığı tedavisinde yeni yöntemler konusunda farkındalık yaratmanın önemli olduğunu söyledi.Hekimlerinbaşarılarının altında yatan iki unsur bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Gürgün, “Birincisi düşünceleri, hayalleri var.İkincisi de, hırs ve çalışkanlıkları var.Bu iki faktörle burada gerçekten çok güzel işler yapılıyor” diye konuştu.

Ege Üniversitesi’nin başarıya, yeniliklere ve ilklere alışkın olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cemil Gürgün“Buradaki hekimler hayal ediyorlar, yenilikler için düşünüyorlar.Yerinde saymayı, rutini yapmayı biz fakültemizde geriye gitmek olarak görüyoruz” dedi.

 

TİROİD CERRAHİSİNE BAKIŞIMIZ DEĞİŞECEK

Dünyanın farklı yerlerinden gelen uzmanların deneyimlerini paylaşmalarının çok önemli olduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinan Ersin, açılışta yaptığı konuşmada, “Günün sonunda bu çalıştay bittiğinde hepimizin tiroid cerrahisine bakış açılarımızın değişeceğine inanıyorum.Bu yeni metodları uygulamak için daha arzulu ve donanımlı olarak günü tamamlayacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Endokrin cerrahisinde çok heyecan verici atılımların yaşandığını ifade eden Endokrin Cerrahisi Derneği Başkanı Doç. Dr. Mehmet Uludağ, “Bu yönteme inandığımız için ilk toplantıyı burada gerçekleştirdik. Ülkemizdeveya dünyanın herhangi bir yerinde şuan içinçok yeni olan bu yöntemin uygulanması aşamasında cerrahlarımızın acele etmeden tekniği çok iyi öğrenerek uygulamalarını öneririm” dedi.

 

YENİLİKLER HASTALARIN HAYAT STANDARTLARINI ARTTIRMAK İÇİN

Yeni yöntem ile gerçekleştirilen ameliyatın uygulayıcılarından olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özer Makay, cerrahide yenilik arayışlarının öncelikli nedeninin hastanın hayat standartlarının arması olduğunu vurguladı.

Cerrahi işlemleri risksiz gerçekleştirmenin yanında estetik boyutunun da önemli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Makay “Tiroid cerrahisi daha doğrusu tüm cerrahi işlemler açısından baktığımızda kesileri daha küçük yapma ve saklama eğilimi ortaya çıkıyor. Bunun sonucu olarak bizler boyunda hiçbir iz olmadan tiroid ameliyatı yapmayı hedefliyoruz. Bunu yıllarca araştırdık ve şimdi bunun mümkün olduğunu görüyoruz” dedi.

İnovasyonun, yani yenileşim ve yenileşmenin cerrahide çok önemli olduğunu kaydeden Doç. Dr. Makay, “Yenileşim hayatımızın bir parçası. Geçmişe düşkünlük rağbet görmüyor, özellikle günümüz teknoloji çağında. Baktığınız zaman her ne kadar karmaşıkmış gibi görünse de, inovasyon-yenileşim aslında çok basit. Sadece mevcut olanı dönüştürüyorsunuz” şeklinde konuştu.