Türk Eğitim-Sen İzmir Şube Başkanı Merih Eyyup Demir: "Öğretmenler yönetici olmak istemiyor."

Türk Eğitim-Sen İzmir Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, sistemdeki aksaklıklar nedeniyle geçen yıl İzmir'de okul yöneticiliğine atanan 241 yöneticinin görevini bırakıp öğretmenliğe dönüş yaptığını açıkladı. Demir, 'Bakanlığın getirilecek sistemle atamalarda, yönetici adaylarına dışarıdan müdahalelerin engelleneceği ve sadece ortaya konan kriterlere uygun öğretmenlerin atanacağı bir sistem oluşturulmalıdır' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden aldıkları bilgilere göre 01 Ocak- 31 Aralık 2017 tarihleri arasında İzmir’de 46 müdür, 3 müdür başyardımcısı ve 192 müdür yardımcısı olmak üzere toplam 241 yöneticinin görevinden ayrılarak, öğretmenliğe dönüş yaptığı ifade etti.

Yaklaşık 3 bin okulun bulunduğu İzmir’de, ortaya çıkan bu rakamlar endişe vericidir” diyen Demir, “Kaldı ki belirtilen tarihlerin öncesinde de istifa eden onlarca yönetici bulunduğu tarafımızca bilinmektedir. İzmir eğitim camiasında ise bu sayının, geçtiğimiz yıllarda yaşanan ve halen devam eden istifalarla birlikte 400’lere yaklaştığı konuşulmaktadır. Bu durum eğitim öğretimi olumsuz etkilemektedir. Bu duruma bir çözüm olarak istifa işlemlerinin yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılması düşünülebilir. Geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan yönetici görevlendirme mülakatı sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinin Sözlü Sınav başlıklı 15. Maddesi  “Değerlendirme sonucunda unvanlar bazında oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, yöneticiliği boş bulunan eğitim kurumu sayısının üç katı aday sözlü sınava çağırılır” demesine rağmen ilimizde ve birçok ilde 3 katı başvuru sayısına ulaşılamamıştır. Kaldı ki ilimizde Müdür Yardımcılığı başvurularında EK-1’e göre yapılan sıralamada eksi puanlı bir öğretmenimizin de sınava çağrıldığı hafızlarımızdadır” dedi.

Okul yöneticilerinin görevden ayrılma sebeplerinin farklı olduğuna dikkat çeken Demir, şunları söyledi :“Bu sebepler arasında yönetici atama sisteminin kaldırılarak görevlendirme denilen, içeriği net olarak anlaşılamayan bir sisteme dönüş sayılabilir. 4 yıllığına görevlendirilen yönetici arkadaşlarımız 4 yıl sonra yapılacak mülakatın sonucunu öngöremediği için sürenin dolmasına yakın bir zamanda istifa ederek öğretmenliğe dönmektedirler. Okul müdürlerinin üzerindeki iş yükü ve sorumluluk gün geçtikçe artmaktadır. Müdür yardımcısı olan arkadaşlarımızın neredeyse tüm bakanlıkların işlerini yapıyor olmaları da bu etkenlerden birisidir.  Her yıl değişen yönetici görevlendirme yönetmelikleri de yönetici olma niyetindeki arkadaşlarımız da soru işaretlerine neden olmaktadır. Mülakat yöntemi kabul görmemiştir. Yönetici kadrosuna geçen arkadaşlarımız maddi kayıplar yaşamaktadırlar. Bu durum sürdürülebilir değildir. Devam etmesi halinde eğitim sistemimizi büyük bir yönetim kaosu beklemektedir. Bu durumla ilgili tedbirleri Milli Eğitim Bakanlığı bir an evvel almalıdır. Yönetici konusunu baştan sona ele almak durumundadır. Yönetici kadrosuna atanacak arkadaşlarımızla ilgili mevcut sınıflar arasından değerlendirme yapılmalıdır. Konuya hizmet sınıfı açısından da yaklaşılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuyu illerde oluşturacağı ve sendika temsilcilerinin de bulunacağı komisyonlar vasıtasıyla masaya yatırmalıdır. Elde edilecek veriler ışığında torpil ve suistimallerin önüne geçerek liyakati ön plana çıkaracak bir sistem geliştirmek zorundadır.  Getirilecek sistemle atamalarda, yönetici adaylarına dışardan müdahalelerin engelleneceği ve sadece ortaya konan kriterlere uygun arkadaşlarımızın atanacağı bir sistem oluşturulmalıdır.”