UMUT İLE ŞİFA OLSUN…

Nerede bir hasta varsa şifa bulsun diyerek başlamak  istiyorum bu haftaya. Geçen hafta çok kıymetlimiz annemiz  bir ameliyat geçirdi Ankara’da. Ameliyat edilebilecek olma şansını yakalamasıama en önemlisi ameliyat edecek doktor ve hastaneyi bulmak çok mutluluk vericiydi bizim için. Beni bu cümlelere iten de bu umudu kaybediyor iken artık başka bir çözüm var mı acabadiye araştırmanın kırıklığı…Hastalık hali , hasta için olduğu kadar hasta yakınları  içinde kendinize güveni bir anlamda azaltan ve hayata siyah renkle bakıp diğer renk cümbüşünü görmenizi engelleyen bir durum çünkü. Hele de çaresizseniz bir şey yapamamıyorsanız.Ne ızdırap verici bir ağrıydı yaklaşık sekiz ay , diğer adıyla ‘’nevralji ’’. Diğer ameliyatlarına tedirgin giderken bu ağrılardan kurtulmak için istek ve büyük bir hevesle yürüdü ameliyathane yolunda.  Herkes şifa bulsun... Neyse bunu atlattık. İyilikler sarıp sarmalasın yaptıkları için haklarını asla ödeyemeyeceğimiz doktorlarımız ve sağlık personelimizin. Elleri dert görmesin.

 

İBN – İ SİNA…

İbn-i Sina Türk ve İslam Dünyasının en önemli filozof ve tıp adamlarından birisidir. Miladi takvime göre 980 yılında doğmuş ve miladi 1037 yılında vefat etmiştir. ’’Aletlerin en faydalısı kalemdir. Bir şişe mürekkep bir külçe altından hayırlıdır’’ diyerek kitaplara verdiği önemi vurgular. Tıp araştırmalarının yanı sıra deneyimlerini gelecek nesillere aktaracak kütüphaneler dolusu eser bırakan bir filozoftur. Dönüşüm Kuramının doğru olup olmadığını yapmış olduğu deneylerle araştırmış ve doğru olmadığı sonucuna ulaşmıştır.İbn-i Sina’ya göre , her element sadece kendisine özgü niteliklere sahiptir ve dolayısıyla daha değersiz metallerden  altın  ve gümüş gibi daha değerli metallerin elde edilmesi mümkün değildir.  İbn-i Sina, mekanikle de ilgilenmiş  ve bazı yönlerden Aristoteles’in hareket anlayışını eleştirmiştir.  Eserlerinde ‘’Her hastalığı yapan bir kurttur. Yazık ki onu görecek elimizde alet yoktur.(Mikroskop)’’  sözü bulaşıcı hastalıklara  gözle görülmeyen yaratıkların sebep olduğunu belirtmesi mikroskobun olmadığı çağda ilginç bir nottur.

 

TIBBA YÖN VEREN TABİB

Tıp tarihi, nice hastalığın teşhis ve metodunu İbn-i Sina’ya borçludur. Kanın  vücutta gıda taşıyıcısı olduğu, kan dolaşımı , kalbin karıncık ve kapakçık sistemi, şeker hastalığında idrardaki şeker tespiti…Ameliyatlarda şiddetli ağrıları dindirmek için afyon ve sair maddelerden uyuşturucu ilaç elde edilmesi, bağırsak parazitinden meydana gelen hastalığın keşfi. Suda ve havada bulaşıcı hastalıkları yayan küçük organizmalar bulunduğu teorisini ortaya ortaya koyan; havayı zararlı maddelerden temizleme fikrini Pastör’den çok önce bulan; içme sularını temizleme, ilk filtre fikri, suyun mikroplardanarıtılması için imbikten geçirme,kaynatma gibi modern usulü ilk defa uygulayan İbn-i Sina’dır. Çok gerekli olmadıkça ilaç kullanmamayı ve bütün hastalıklar esasen yenilen ve içilen şeylerden ileri gelmektedir öğütleri her zaman karşımıza çıkmaktadır.

İbn-i Sina’ya göre doktorluk ,hayatın normal akışını köstekleyen bir engeli ortadan kaldırmadır.

Sağlıklı, mutlu bir hafta  diliyorum herkese…