Varisten kurutulma yöntemleri var mı?
Türkiye'nin en büyük 3. Kenti İzmir'de de maalesef varis hastalarının sayısı hayli yüksek olduğu görülüyor. Kentin sanayisinin gelişmiş olması güzel olduğu kadar maalesef bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.
Özellikle uzun süre ayakta çalışmak durumunda olan meslek sahipleri başta varis olmak üzere zamanla birçok hastalığa maruz kalabilmektedir.
Varis Hastalığı Nedir?
Sorunu kabaca özetlemek gerekirse tek kelime ile damar genişlemesi diyebiliriz. Ama dikkat edilmesi gereken hangi damarın genişlediği, hangisinin tehlikeli olduğudur. Halk arasında sorun tek tip gibi görülse de öyle değildir. Bu nedenle hastalığı toplardamar genişlemesi ve kılcal damar şeklinde ayırmak gerekir. Burada asıl sorun toplardamarların genişlemesi olup, tedavi edilmemesi halinde önce ağrı, kramp, kaşıntı, kanama gibi şikâyetler artacak olup, sonrasında ise bacaklarda iyileşmesi zor yaralar yani varis ülserine neden olmaktadır. Kılcal damarların genişlemesi hastalıktan çok estetik sorun olarak değerlendirilmektedir. Tabii ki kötü görünüm ve sızlama şikâyetine maruz kalmamak için kılcal damarların da tedavisi yapılmaktadır. IDEA Klinik gerek kılcal damar gerekse toplardamar genişlemelerinde ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulamaktadır.
Varisler Neden Olur?
Bir üst satırda asıl sorun olarak toplardamar genişlemesini gördüğümüz için konuya bu yönde devam edelim. İnsan vücudunda atar ve toplardamar olmak üzere 2 farklı dolaşım sistemi bulunmaktadır. Atar damar kalpten aldığı temiz kanı dokulara dağıtırken, toplardamar ise dokular tarafından kullanılan, oksijen açısından fakir hale gelen kirli kanı kalbe akciğerlere taşımaktadır. Tabii ki toplardamarın işi bir nebze daha zor diyebiliriz. Çünkü atardamar kalp seviyesinden aşağı coşkulu bir şekilde iletirken toplardamarlar bacak parmaklarından başlayarak kalp seviyesine doğru yukarı yönlü taşımaktadır. Yer çekiminin de etkisi ile hayli zorlanmaktadır. Çünkü kan sürekli geri kaçma eğiliminde olup, bunun önüne geçmek için damarlar içerisinde 5-10 cm aralıklarla kapakçıklar bulunmaktadır. Tek yönlü açılan bu dokular kirli kanı geri kaçırmamakla birlikte aynı zamanda kanı pompa gibi ileri itme özelliği bulunmaktadır. Fakat bu kapakçıkların bozulması halinde artık kirli kan geri kaçarak damarların genişlemesine neden olur.
Damar Kapakçıkları Neden Bozulur? Yani varis neden olur? Sorusuna verecek birçok cevap bulunmaktadır. Bunların başında uzun süre ayakta durmak, çalışmak, hareketsiz yaşam, fazla kilo ve genetik nedenler gelmektedir. Özellikle uzun süre ayakta durmanızı gerektiren bir mesleğiniz varsa dikkatli olmalısınız. Sadece ayakta çalışanlar değil, uzun süre hareketsiz duran masa başı çalışanlarda aynı riski taşımaktadır. Yani hareketli yaşamı aynı zamanda işimize de yansıtmalıyız. 30-60 Dakika zaman aralıklarında en azından 2 dakika yürüyüşler yaparak damarlarda oluşan basıncı yok etmelisiniz.
Varis Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
Günümüzde milyonlarca inşanda kalın varisler bulunmaktadır. Bunun nedeni hastalığın bir anlamda sinsice ilerlemesi ile alakalı diyebilirim. İlk başlarda herhangi bir belirti ve şikâyeti olmadı için fark etmek biraz zaman alabilir. Fazla kilo problemi olan insanlar cildindeki yağlanmadan dolayı daha geç farkına varırlar. Çünkü varis hastalığını anlamanın en kolay yolu damarların anormal bir şekilde ciltten fark edilmesi ile başlar. Genişleyen damarlar cilde baskı yaparak görünür hale gelirler. Bunun dışında varis hastaları sağlıklı insanlara göre daha az enerjiye sahiptir. Örnek vermek gerekirse kısa sürede yorularak, oturma isteği oluşur. Buna ek olarak gün içerisinde bacaklarda ağrı ortaya çıkmaktadır. Ağrıların şiddeti akşama doğru artarak devam ederken gece tam yattım rahat edeceğim dediğinizde bu seferde bacak kaslarında kontrolsüz kasılma ile ortaya çıkan kramp problemi huzur vermeyecektir. Aynı şekilde kaşıntı ve ilerleyen süreçte varisli damarların olduğu bölgede cildin renk değiştirerek daha koyu ve sertleştiği görülür. Sertleşen cilt kanamalar ve bacaklarda iyileşmesi zor yaralar dediğimiz varis ülserine neden olmaktadır.
Varis Tedavisi Nasıl Yapılır, Hangisi Önerilir?
Damar genişlemesi hastalığı insanlık tarihi kadar eski olduğu için günümüze kadar birçok tedavi yöntemi geliştirilmiştir. En eski tedavi yöntemlerinden biri ameliyat olup, fakat günümüzde gelişen teknoloji ve doktor tecrübesi ile neredeyse gereksiz hale gelmiştir. 2000’li Yılların başında ameliyatsız tedavi yöntemleri geliştirilmeye başlanmış olup, bu konuda hayli yol alındığını görüyoruz. Bu nedenle IDEA Klinik olarak tüm varis hastalarında ameliyatsız yöntemler olan Lazer, Radyofekans, Köpük ve Skleroterapi gibi teknikler uyguluyoruz. Bu yöntemlerin ne olduğu, kimlerde ve nasıl uygulandığını yazının devamında görelim.
LAZER
Günümüzde lazer uygulamasını bilmeyen yoktur. Sağlık ve güzellik alanında kullanımı hızla yaygınlaşan bu cihaz aynı zamanda ilk ameliyatsız varis tedavisi olarak 1998 yılında geliştirilmiştir. Bilinen aksine uygulanışı sadece cilt üzerinden olmayıp damar içinden de uygulanmaktadır.
Endovenöz Lazer Ablasyonu (Damar İçinden): İlk ameliyatsız varis tedavi olma özelliğini taşıyan Endovenöz Lazer Ablasyonu (EVLA) toplardamar genişlemesi olan hastalarda tek seansta tedavi imkânı sağlamaktadır. Hastalığın yoğunluğuna göre 30-60 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Başlıkta da belirtildiği gibi damar içinden uygulana bir yöntem olup, bunun için çok ince bir tel (lazer fiberi) damara iğne ile açılan delikten sokulmaktadır. Sorunlu damar boyunca ilerletilen fiber aynı zamanda Ultrason ile takip edilir. İstenen noktaya ulaştığında fiberin ucuna enerji verilerek yüksek ısıya ulaşması sağlanır. Yüksek ısı ile birlikte kapakçıkları bozuk olan toplardamar tahrip olur. Tedavi sonrası hasta 1-2 saat istirahat sonunda evine, işine ve eğitim hayatına dönebilir. Tedavi sonrası birkaç gün varis çorabı giymesi yeterlidir.
Cilt Üzerinden Lazer Uygulaması: Dikkat ettiyseniz Endovenöz Lazer Ablasyonu ile sadece kalın varis dediğimiz toplardamar genişlemeleri tedavi edilmektedir. Ölçüt vermek gerekirse 4 mm ve üzeri damarlarda uygulanabilmektedir. Çünkü damarın içerisine lazer fiberi sokulması gerekir. Genişliği 1 ile 2,5 mm arasında değişen kılcal damar problemlerinde EVLA uygun değildir. Bunun için cilt üzerinden uygulanan yöntem geliştirilmiştir. Yine aynı şekilde yüksek ısı ile sorunlu damarlar tahrip edilmektedir. Birçok cihazın olduğu günümüzde en gelişmişleri Exotherme Vasküler Lazer diyebilirim. Üstünlüklerini saymak gerekirse diğerlerinde olmayan bir özellik kamera ile cilt altındaki kılcal damarları yakınlaştırma yaparak daha kolay görülür ve uygulama yapılır hale getirmektedir. Damarları çok yakından görmekte ve uygulama %100 damara yapılır yani sağlıklı cilde boşuna lazer uygulanmamış olur.
RADYOFREKANS
Yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi ameliyatsız varis tedavisi birçok cerrahi müdahale ile yapılmaktadır. Onlardan biride Radyofrekans olup, çoğu zaman kısa adı RF olarak karşılaşabilirsiniz. Aslında lazerden çok bir farkı yoktur. Hatta uygulanış alanları ve şekli bile büyük benzerlik içermektedir.
Endovenöz Radyofrekans Ablasyonu (EVRFA) : Evet arkadaşlar EVLA benzeri bir yöntem olup, yine damar içerisinde Radyofrekans fiberi dediğimiz ince bir tel sokularak enerji verilmektedir.
Cilt Üzerinden Radyofrekans Uygulaması: Yine aynı şekilde sadece toplardamar genişlemelerinde uygulanan EVRFA kılcal damarlarda uygulanamadığı için farklı yönteme ihtiyaç duyulmuştur. Bunun içinde cilt üzerinden uygulanan RF geliştirildi. Lazerden farkı iğne gibi ince bir ucu olması ve kılcal damarlara milimetrik dokunuşlar yapılmasıdır. Kılcal damara dokunduğu anda radyo dalgaları ile tahrip etmektedir. Kılcal damarların yoğunluğuna göre 30-60 dakika sürebilmektedir.
KÖPÜK VE SKLEROTERAPİ
Ameliyatsız varis tedavisinde geliştirilen son yöntem köpük olup, halk arasında iğneli tedavi olarak da bilinmektedir. Evet, çok ince bir iğne ve Aethoxysklerol adını verdiğimiz bir ilaçla yapıldığı için diğer tekniklerden çok farklıdır. Bir o kadar da avantajlıdır. En büyük avantajı kılcal damar ve toplardamar fark etmeksizin tüm varislerde uygulanabilmesidir. Hızlı ve pratik oluşu ile sadece 10-30 dakika içerisinde uygulanır. Genelde tek seans yeterli olup, varislerin yoğunluğuna göre 2. 3. Seans gerekebilir. IDEA Klinikte tedavi ücretleri seans başına olmadığı için bu durum sizi korkutmasın. Seans şeklinde çalışma nedeni Aethoxysklerol isimli ilaçta günlük belli bir dozda uygulanabilmektedir. Maksimum dozda uygulandığı halde halen uygulanması gereken varisler varsa bir sonraki gün ya da 1 hafta sonra 2. Seansa gelebilirsiniz.
Köpükle Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Aethoxysklerol isimli ilaç 3’lü musluk adını verdiğimiz alet ile ilaç + hava karışımı şeklinde köpürtülmektedir. Böylece daha az ilaç ile daha fazla varis tedavi edilmektedir. Elde edilen köpük 0,6 mm iğne ile sorunlu damara enjkte edilmektedir. Uygulandığı anda sorunlu damarların tahrip olarak yok olduğunu görürsünüz.
Tedavi Ücretleri Ne Kadar?
Öncelikle her insanın varis yapısı ve yaygınlığı farklı olduğunu belirtmek istiyorum. Aynı anda gelen 2 hastayı muayene ettiğimizde birinde estetik sorun olan kılcal damar varken diğerinde 7-8 mm’den bile daha genişlemiş toplardamarlar olabilmektedir. Bu nedenle bu iki hastaya aynı tedavi ücretini vermek adil bir yaklaşım olmayacaktır. Bu nedenle hastalarımızı muayene ederek tedavi ücreti belirliyoruz. Muayene ücretsiz olup, dilerseniz kliniğimize gelebilir, dilerseniz aşağıda yer alan sanal muayene formunu kullanarak hastalığınıza dair resim göndererek te online ücret bilgisi alabilirsiniz. SGK mensuplarına tedavi ücretlerinde %50 indirim uygulandığını belirtmeliyim.