VAZGEÇİLMEZDİR İÇECEKLER…!

Anadolu’da kullanılan ‘Su gibi aziz ol’ deyimi çok beğendiğim bir cümledir…İçinde barındırdığı anlam kutsal bir o kadar da sağlık kokar. Tasarruflu ve boş yere harcamadan kullanmamız gereken bir gıdadır su…Esas içecek sudur ve vücudumuzun sıvıya ihtiyaç duymasının nedeni de sudur.Bu konuyu ileriki haftalarda daha ayrıntılı ele almayı düşünüyorum.

Fakat hayatımızdaki sıvılar yani içecekler sadece sudan ibaret değildir. Çoğumuz susuzluğumuzu gidermekten çok başka nedenlerle içecek içeriz; tadından hoşlanırız, ferahlatıcı bir şeyler isteriz yada sağlığımıza yararlı oldu- ğunu düşünürüz.

İÇECEKLER DE GIDADIR

Su ve diyet içecekler hariç hemen hemen her şey çok düşükte olsa kalori içerir ve bu nedenle de beslenmenin parçası olan bir gıda şeklinde değerlendirilir.

Bizler içecekleri 4 genel grupta toplayabiliriz.

*Sıcak içecekler( Çay,kahve,kakao, bitki çayları vb.)

*Meyve ve Sebze Suları, ayran ve süt

*Gazozlar ve gazlı içecekler

*Alkollü içecekler

Değerli Okurlar bu guruptaki içecekleri her hafta ayrıntılı ele almak isterim. Birinci sıradaki sıcak içecekleri tanımayla başlayalım isterseniz. Çay çok eski çağlarda Uzak Doğu ülkelerinde kullanılan bir içecek iken, zamanla Avrupa, Amerika ve diğer bölgelere de yayılmıştır. Bitkinin yaprakların dan suya geçen kısımlarından faydalanı- lır. Buralarda alkoloidlerden kafein, polifenollerden tanin pigmentleri ve aromatik esanslar vardır. Çayın bes- lenmeye katkısı yoktur.Fakat çayda bulunan yüksek seviyedeki flavanoidlerin hücre ve dokulardaki oksidatif ha sarı engellediği görülmüştür. Kahve Afrika,Güney Amerika ve Güney Asya gibi tropik ülkelerde yetişen CoffeaArabica, coffeacaneford gibi kahve ağaçlarının tohumlarından elde edilir. Tohumların kavrulmasıyla karamelize olmuş karbonhidratlar,karbondioksit,tanin,kafein ve lezzet verici aromatik esanslar ve kafeol kahveye özelliğini kazandırır. Kafein üretik,kas ve sinirleri uyarıcı,mide salgısını uyarıcı ve metabolik hızı artırıcı etki yapar. Ayrıca çay ve kahvede potasyum yoğun bulunduğundan diyarede su kaybının yerine getirilmesinde yardımcı olur. Buna karşın bazı kişilerde kalp çarpıntısı, bazılarında anemi,ülser ağrılarını arttırıcı etki yapabilir.Kişi kendi durumunu tanıyarak içeceği çay ve kahve miktarını ayarlamalıdır. Kakao tropik bölgelerde yetişen ‘Theobroma’ denilen ağaçların tohumlarından elde edilir. İşlemlerden sonra un kıvamındaki tozdan çikolata elde edilir.Çikolatadan kakao yapmak için, yağın bir kısmının ayrılması gerekir. Çikolatanın ortalama %50’si yağ, kakaonun ise %8 kadarı yağdır. Bitki çayları sıcak suyla demleme yöntemiyle kış aylarının vazgeçilmez içeceklerindendir. Her bir bitki çayının farklı aroması lezzet verirken, bazıları da etken maddeleri sebebiyle sağlığa olumlu fayda sağlamaktadır. Ihlamur,adaçayı,kuşburnu,ekinezya,melisa,zencefil,nane en çok tüketilen bitki çaylarındandır.

Mutlu, sağlıklı bir hafta sonu sizlerle olsun…