Yargıtay'dan emsal emeklilik kararı
Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden bir çalışanın açtığı kıdem tazminatı davası, Yargıtay'ca emsal niteliğinde bir kararla sonuçlandı. Yargıtay kıdem tazminatının hesaplanmasına esas alınacak rakamın, çalışanın emeklilik tarihindeki son maaşı olduğuna hükmetti.
Emekli olduğu halde çalışanların kıdem tazminatı neye göre hesaplanacak? Yargıtay, bu tartışmada emsal nitelikte bir karar verdi. "İstifa halinde kıdem tazminatının emeklilik tarihindeki son maaşa göre hesaplanması gerekir" denildi.
Emekli olduktan sonra çalışanların kıdem tazminatının hesaplanma usulü milyonların merak ettiği bir başlıktı. Yargıtay’ın önüne gelen dosyaya göre iş mahkemesine başvuran bir emekli işçi, çalıştığı işyerinden kıdem tazminatı ve izin ücretlerini istedi. Mahkeme davayı kısmen kabul etti. Davalı şirket kararı temyiz edince dosya Yargıtay'a ulaştı.
Yargıtay, çalışan emekliler için emsal nitelikte karara imza attı. Çalışanın emekli aylığı almaya başlamasına rağmen, davalı işyerindeki çalışmasının kesintisiz sürdüğüne dikkat çekildi. Buna göre emekli bir çalışanın istifa etmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanmamasına rağmen, emeklilik tarihine kadar geçen süre için kıdem tazminatı alabileceğine hükmedildi.
Peki, o tazminat nasıl hesaplanacak? Yargıtay hükmüne göre kıdem tazminatı hesaplanmasında esas alınması gereken son ücret, emeklilik tarihindeki ücret olacak. Hesaplama, emeklilik tarihindeki tazminata esas ücret miktarı üzerinden hesaplama yapılmalı.