Yeni anıt projesine tepki

Karşıyaka'nın simgesi haline gelen Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı'nın çürüdüğü gerekçesiyle yıkılarak yerine iki kat büyüklükte bir anıt yapılması için Belediye tarafından çalışmalara başlandı. Ancak projenin iki müellifinden meydan düzenleme, betonarme ve mimari tasarım projesini hazırlayan Mimar Erkal Güngören'in kızı Mimar Ela Güngören olmak üzere, dernekler, mimarlar odaları, şehir plancılar odaları temsilcileri "bu yıkıma dur diyerek" çeşitli açıklamalarda bulundu.  

Babasını kaybeden ve basın açıklaması için İstanbul'dan gelen Mimar Ela Güngören, konuşmasına başlarken, anıtın oluşumunda payı olan bir mimar-sanatçının yani babasının haklarını aynı zamanda Karşıyakalıların anı ve duygularını korumak için burada olduğunu söyledi. İki müellifin birinden onay alınmamasına değinen Güngören, Fikir ve Sanat Eserleri Yasası hükümlerinin çiğnendiğini belirtti. Bugüne kadar İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne yapılan tescil başvurularının sonuçsuz kaldığını, anıtın uzun bir süre bakım ve onarım görmediğini, böylelikle anıtın yıkılmasına zemin hazırlanmış olduğunu söyledi.  

Sosyal medya üzerinden tartışma başlatan ve bu sürece kadar gelen, anıtın yıkılmaması için platform oluşturan Yazar Tufan Atakişi, "Bu anıtın etrafına gelen insanların, hem trafik hem tramvay yolunda yaşayabileceği tehlikeler var. Bunları planlayan teknik adamlar hesabını yapmalı. Yıktım, yaptım olmamalı. Biz ortaçağda değiliz, Karşıyakalıyız. Biz batıya açılan en gelişmiş yeriz Türkiye'de." dedi.

Avukat Rukiye Kayaalp,  "Normal şartlarda biz bir direk diksek belediye ceza kesiyor. Hatta yasa gereği yargılayıp, ceza evine attırabilecek konumdayken kendisi böyle bir anıtı ilkeler çizgisi içerisinde nasıl yapabiliyor ayrı bir sorun" diye konuştu.

Şehir plancısı ve şehir plancılar odası kurucu başkanı Ahmet Tuncay Kayaçoğlu, "Bugüne kadar çok önceki dönemlerden bu yana uygulanmayan süreçler aynı şekilde burada tekrar edilmiştir.  Tramvayın geçtiği ve böyle bir tasarımın yapılmadığı, şehircilik problemlerinin  düşünülmediği, meslek odalarına, mimarlar odasına, peyzaj mimarları odasına  bu tür anıtları diken çeşitli heykel sanatçılarına danışılmadan yapılan bu uygulama bir kent suçudur. Karşıyaka Belediyesi'nin kent suçu işlememesi, bu anıtın aslına uygun olarak yeniden onarılıp halka teslim edilmesini öneriyoruz."dedi.