YERLİ OTOMOBİL ÜRETECEK ŞİRKETLER AÇIKLANDI

Yerli otomobili üretecek konsorsiyumda yer alan şirketler açıklandı. Yerli otomobil için kurulacak Ortak Girişim Grubu'nda Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding yer alacak.

Yerli otomobili üretecek konsorsiyumda yer alan şirketler resmen açıklandı. Yerli otomobil için kurulacak Ortak Girişim Grubu’nda Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding yer alacak.

"Türkiye’nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü İmza Töreni" Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirildi. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Başbakan Binali Yıldırım'ın ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin otomobilini üretecek olan 5 bab yiğidi açıkladı. Yerli otomobili üretecek şirketler:

Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding(KARSAN), Turkcell ve Zorlu Holding

Konuşmaların ardından imzalar atılmasıyla yerlli otomobil için süreç resmen başlamış oldu.

Düzenlenen toplantıda yerli otomobilin tanıtım filminde şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye'nin markası, Türkiye'nin tasarımı, Türkiye'nin teknolojisi, hür olmak, hür yaşamak. Dışa bağımlılığı, fosil yakıtlara ihtiyacı azaltmak... Ekonomik anlamda da tam bağımsızlığı sağlamak. Türkiye'nin kaynaklarıyla üretilmiş yüksek katma değerli ihracat gerçekleştirmek... Yüz binlere iş, milyonlara aş olmak... Sürdürülebilir, yenilenebilir çevreci çözüm, elektronikli motor ve batarya teknolojisi, küresel ölçekte de ticari başarı..."

Yerli otomobili üretecek şirketleri açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları  şöyle:

* Türkiye'nin otomobili için elini taşın altına koyan babayiğitlerimizi ilan edeceğimiz bu toplantının ülkemize, milletimize, sektörümüze ve girişim grubumuzu oluşturan şirketler için hayırlıo olmasını diliyorum.

* Merhum MUhammed Ali hayalgücü olmayanların kanadı yoktur diyor.

* Markası, tasarımı, mühendisliği, üretimi, pazarlaması Türk olan bir otomobil üretme hayalimiz vardı. Bundan 20 yıl önce yerli otomobil üretilmesine yönelik teşebbüslerin olmamasını anlayabiliyorum. Ancak geçtiğimiz yıl 750 bin otomobilin satıldığı ülkemizde yerli otomobil üretilememesi ayıbından bugün kurtuluyoruz. Yıllardır yapmış olduğum çağrıların yanıt bulmasından memnuniyet duyuyorum.

Erdoğan: İlkine ben talibim

* Girişimdeki şirketlerden beklentimiz 2019'dan prototipin tamamlanması ve 2021 yılında satışa sunulmasıdır. Bu konuda en küçük bir gecikme istemiyoruz. Engellerde bizzat yanınızda olacağım. Gerekiyorsa sırf bu proje için cumhurbaşkanlığında da bir ekip görevlendireceğim.Madem ki bu babayiğit arkadaşlarımız çıkıp ellerini taşın altına soktular, bize de onlara gereken her yerde omuz vermek, destek vermek düşer. Şimdiden ilan ediyorum, piyasaya süreceğiniz ilk otomobilin bedelini ödemek şartıyla taliplisi de benim." dedi.

* Türkiye olarak otomotiv döneminin ilk üç dönemini kaçırdık. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu dönemler bunları kaçırmamıza neden oldu. Ancak bugün atacağımız imzalar artık yeni dönemlerimizi kaçırmasının önüne geçecek.

* Bu otomobilin öncüsü ortak girişim grubu olacaktır. Ortaya doğru dürüst bir model konduğunda milletimiz dört elle sarılacaktır. Yerli otomobilin dünya pazarında pazarlanması konusunda da gereken desteği sunacağız.

* Doğrudan elektronik ya da hibrit otomobile yönelmek isterlerse memnun oluruz. Biz her yönden desteğimizi sunacağız.

* Otomobil konusundaki heyecanımız ve desteğimiz bu ortak girişim grubuna özel değildir. Eğer bu proje için daha önce başkaları aynı iradeyi ve kararlılığı gösterseydi onlarında yanına yer alacaktık.

* Sonuçta ekonominin ve teknolojinin gittiği yön bellidir. Bizim de kendimizi buna göre hazırlamamız şart.

* Türkiye'nin otomobilini yapacağız, hiç şüpheniz olmasın. Ülkemize ve dünyaya bu otomobilleri kazandıracağız.

* Geçmişte attığı her adımı kontrol ettikleri, yönlendirebildikleri, geleceği ile istedikleri gibi oynayabilecekleri bir Türkiye artık yok.

İşte 5 babayiğit

* Şimdi size ortak girişim grubumuzda yer alan 5 şirketimizi teker teker tanıtmak istiyorum. Harf sırasına göre açıklayacağım.

* İlk Anadolu Grubu'dur. Temelleri 1950 yılında atılan bu grubumuz bünyesinde 80'e yakın şirket ve 50 bin çalışanı ile ülkemize çok önemli katkılarda bulunuyor. Anadolu Grubu'nun Türkiye'nin otomobili projesinde yer almasını çok isabetli buluyorum.

* İkinci şirket BMC'dir. Yarım asırlık bir geçmişe sahip olan BMC'nin vizyonunu d genişleterek savunma sanayisinin yanında Türkiye'nin otomobili projesinde yer almasını memnuniyetle karşıladım.

* Üçüncü babyiğidimiz Kıraça Holdig'dir. Türkiye'de özel olarak otomotive odaklanmış şirketlerden biri olan Kıraça Holding'in bu projede yer almasını çok önemli buluyorum.

* Dördüncü babyiğidimiz Turkcell. Yazılımın ve teknolojinin önemli olduğu bu projede dünya çapında başarılara imza atmış kuruluşumuzu da proje içerisinde yer aldığı için tebrik ediyorum.

* Beşinci babyiğidimiz ise Zorlu Holding. Denizli'den başladığı sanayicilik serüveninin bugün tüm dünyaya yaymış olan Zorlu Holding'in burada yer alması, sahip olduğu birilim ile Türkiye'nin otomobili projesi için büyük bir şanstır.

Böylece 5 babyiğinizimi açıklamış oluyoruz. Bir de bu projenin koordinasyonun yürütecek TOBB ve Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı var.

Toplantıda konuşan Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

 * Bugün ülkemizi için önemli bir proje için bir araya geldik. Ülkemizin gücünü en iyi değerlendirerek proje için ilk adımı atıyoruz. Yok mu bir Babayiğit çağrısına yanıt veren 5 şirkete de teşekkürlerimizi iletiyoruz. 5'li bir konsorsiyum projeyi gerçekleştirmek için imzaları atacaklar.

* Önemli projenin iş dünyamıza da yeni bir heyecan getireceğinden şüphem yok. Başarılarımıza yeni bir başarı ilave edecektir.

* Otomotiv sektörü, üretim ve ihracat gibi göstergelerde ülkemiz her geçen gün ilerleme kaydediyor. Son rakamlara baktığımızda bunu rahatlıkla görüyoruz. Otomotiv sanayi payı ihracat kalemleri içinde yüzde 17'ye ulaştı. Hal böyleyken Türkiye'nin otomobil yapamaması söz konusu olamaz. Bu iş ekonomik ölçeği bulma meselesidir. Biz devlet olarak bu işin içerisinde olmayız. Bu sürdürelibilir olmaz. Biz önünüzü açarız, yardımcı oluruz. Böylece bugün itibaıyla bu projeye başlamış oluyor.

* Türkiye'de 83 Ar-Ge merkezi var. Bu verilerle otomotiv ile ilgili Ar-Ge merkezleri sayısı bakımında bir numaraya ulaşıyor. Otomotiv sanayisinin toplam kapasitesi 1,9 milyon adet ihracat kapasitesine ulaşmış durumda. 2017 Ocak - Eylül döneminde 2016'nın aynı dönemine göre toplam üretimimiz yüzde 18, otomobil üretimizimiz yüzde 35 arttı.

* Türkiye'de yerli otomobil yapacak, mühendis de var, teknisyen de var işçi de var, babayiğit de var. Milli Tankı, tüp geçitleri, yolları yapan yerli otomobili de hayli hayli yapar.