YSK' NIN KARARININ ARDINDAN...
YSK'nın, AK Parti'nin itirazı üzerine KHK ile ihraç edilenlerin oy kullanabileceği yönündeki kararının ardından AK Parti'den peş peşe açıklamalar geldi.
YSK'nın, KHK ile ihraç edilenlerin oy kullanabileceğine karar vermesinin ardından AK Parti kanadından peş peşe açıklamalar geldi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: HERHANGİ BİR YORUMA GİRMEYEYİM, NİHAİ KARARI BEKLEYECEĞİZ
Konuyla ilgili soruya cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Karara yönelik herhangi bir yoruma girmeyeyim. Şu anda aklımda kaldığı itibarıyla 9 maddede itiraz vardı. Diğer 8'i üzerinde de onların incelenmesine ayrıca karar vermişler. 8 maddenin de incelenmesini şu anda izliyoruz. Onlar da tabii çok çok ciddi başlıklar. Onlar da incelendikten sonra nihai kararı bekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.
BİNALİ YILDIRIM: KANAAT BELİRTMEM DOĞRU OLMAZ
AK Parti İstanbul İBB Başkan Adayı Binali Yıldırım, "YSK'nın kararına yorum yapmam yanlış olur. Süreç tamamlanmış değil, kanaat belirtmem doğru olmaz. Çünkü işin konusu benim" dedi.
ALİ İHSAN YAVUZ: YSK OY ÇOKLUĞUYLA REDDETTİ, İDDİALARIMIZIN ARAŞTIRILMASINA KARAR VERDİ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Seçim İşleri Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, "YSK,dün başladığı olağanüstü itiraz dilekçemizin görüşmelerine bugün de devam etti.YSK bugün vermiş olduğu ara kararla; Kanunla ihraç edilenlere ilişkin oy kullanamazlar şeklindeki talebimizi oy çokluğuyla reddetti. Diğer iddia ve taleplerimizin araştırılmasına karar verdi." dedi.
AK PARTİLİ VEKİL ABDULLAH GÜLER: GELECEKTEKİ SEÇİMLERE ETKİ EDECEK
AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin iptali ve yenilenmesi istemiyle yaptığı olağanüstü itiraz ve Yüksek Seçim Kurulu'nunara kararına ilişkin sorusunu cevapladı.
YSK'nin, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu hizmetinden çıkarılanların seçmen sayılmaması konusundaki iddialarla ilgili araştırma yapılmasına gerek görmediğinin hatırlatılması üzerine Güler, esas ana dilekçelerinin içeriğinde bunun yer almadığını kaydetti. 44 sayfalık ilk dilekçelerinin haricinde, KHK'lılarla ilgili hususun YSK'ye taşındığını aktaran Güler, Anayasa'nın 67. Maddesi, Seçim Kanunu'nun 8. Maddesi ve seçmen kütükleriyle ilgili olan Kanun'un 33. maddesini bir bütün olarak değerlendirerek, itirazlarını yaptıklarını belirtti.
KHK'lıların durumunun, ilk defa YSK'nin gündemine geldiğini vurgulayan Güler, Kurulun, daha önceden böyle bir konuda içtihadı ve kararının bulunmadığını anımsattı. Güler, YSK'nin, KHK ile kamu hizmetinden çıkarılanların seçmen sayılmaması konusundaki iddialarıyla ilgili araştırma yapılmasına gerek görmemesinin, gelecekteki seçimlere de etki edeceğini ve içtihat oluşturacağını söyledi.
ESAS DİLEKÇEDE BEŞ BAŞLIK BULUNUYOR
Esas dilekçelerinde beş başlık ve on alt başlığının bulunduğunu, bunda da özellikle sandık kurulu başkanları, sandık kurulu üyeleri ve kısıtlı seçmenlerle ilgili konuların yer aldığını anlatan Güler, Kurul'un, 41 bin 132 seçmen ile memur olmayan sandık kurulu başkanı ve üyeleri ile iddiaya konu diğer seçmenlerin durumlarının araştırılması kararlaştırdığını bildirdi. Şimdi ilgili kurumların bilgi ve belgeleri YSK'ye göndereceğini anlatan Güler, YSK'nin de bu bilgi ve belgeler geldikten sonra beş siyasi partinin oy hakkı olmaksızın toplantısını bu deliller ışığında tekrar icra edeceğini ve son nihai kararını oluşturacağını kaydetti.