Göksel Gürsoy'un haberine göre, Trakya Bölgesi'nde ayçiçeklerin kökleri için kullanılan ilacın aşırı yağış nedeniyle bitkinin baş kısmına çıktığı ve arıların ölümüne neden olduğu öne sürüldü. Tekirdağ Arıcılar Birliği Başkanı Güneş Aytaç, "Ayçiçeği için atılan ilaçları yoğun yağıştan dolayı bitki baş kısmına verdi. Bu ilaç arıları felç ediyor ve arılar ölüyor. Trakya bölgesinde yüzde 30 oranında arı öldü. Bu tür ilacın kullanımı Avrupa'da yasaklandı. Birçok bitkinin tarımsal üretimi için gerekli olan doğal tozlaştırıcıların hayatı ve geleceği büyük tehlike altında" dedi.
"AVRUPA'DA BU İLAÇLAR YASAKLANDI"
Tekirdağ Arıcılar Birliği Başkanı Güneş Aytaç, "Son birkaç yıldır medyada sıkça karşımıza çıkan Koloni Çöküş Bozukluğu Sendromu'nu (CCD) çoğunuz duymuşsunuzdur. Özellikle 2006 yılından beri kendini hissettiren bu hastalık tablosu, kolonilerdeki işçi arıların, kraliçe arıyı ve bal peteği gözlerinde büyümeyi bekleyen larvaları arkalarında bırakarak, polen toplamak üzere kovandan ayrılıp bir daha geri dönmemeleri şeklinde tanımlanıyor.
Araştırmalar neonicotinoids olarak bilinen ve böceklerin sinirlerini felç ederek onları öldüren bitki koruma ilacına yoğunlaşıyor. Bu pestisit sadece hedeflenen zararlı böceklere değil, doğal tozlaştırıcılara da zarar veriyor. Bu tür ilaçların kullanımı birçok Avrupa ülkesinde ya yasaklandı ya da birçoğunun kullanımı bir takım yasal düzenlemelerle kısıtlandı. Örneğin bu tür ilaçlar doğal tozlaştırıcıların sıklıkla uçtuğu sabah saatlerinde uygulanamıyor. Ancak ABD'de ve gelişmekte olan ülkelerde bu tür ilaçlar hâlâ yoğun bir şekilde, bilinçsizce kullanılıyor." ifadelerini kullandı.
YORUMLAR