ARTIK ATLARA ZARAR GELMEYECEK! İŞTE ELEKTRİKLİ FAYTONLAR..

ARTIK ATLARA ZARAR GELMEYECEK! İŞTE ELEKTRİKLİ FAYTONLAR..

İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İETT Genel Müdürlüğünün talebi üzerine Denizli’de bir firma tarafından üretilen ve yüzde 75’i yerli olan elektrikli faytonlar kısa süre içerisinde İstanbul başta olmak üzere adalar sokaklarında olacak. Görünümü ile adeta klasik otomobili andıran ve Payitaht ismi verilen faytonlar hayvan hakları ihlallerini de ortadan kaldıracak.

03 Ağustos 2018 - 10:54

Denizli'nin Sarayköy ilçesinde makine mühendisi olan iş adamı Haluk Şahin tarafından tasarlanan ve ilk üretimi yapılan fayton İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) tarafından kabul gördü. Şahin'in 'Payitaht' ismini verdiği faytonlar kısa sürede seri üretime geçerek İstanbul sokaklarındaki ulaşımda yerini alacak. Yüzde 75'i yerli olarak üretilecek olan faytonlar bilinen atlı klasik faytonların özelliklerine sahip olacak. Elektrikli faytonlarda farklı olan şey ise gücünü atlar yerine üzerindeki akülerden alması ve yular yerine direksiyonunun olması. Nostalji tutkunlarının da unutulmadığı elektrikli faytonlar lüks çadırı, kabini, koltukları ile klasik faytonlarla birebir aynı olacak şekilde üretilecek.

Ä°stanbul ve Adalar sokaklarında ‘Payitahtlar’ dolaşacakFaytonların tarihçesinden bahseden Şahin, faytonun Türk tarihindeki yerinin Osmanlı Devleti'nde 2. Mahmut dönemi ile başladığını kaydederek, "İngiltere'nin bizlere, Osmanlı İmparatorluğu'na vermiş olduğu 'hibe' adı altında faytonların ülkemize gelmesi ile başlamıştır. Bizim kültürümüze girmesi epey bir zaman almıştır" dedi.

İstanbul ve Adalar sokaklarında ‘Payitahtlar’ dolaşacak

"FAYTONDA KALKIŞ VE FREN DESTEK PROGRAMI VAR"

Üretimi yapılan faytonun son haline ulaşmasının 15 yıllık bir zaman aldığını belirten Şahin, büyük bir Ar-Ge programı yaparak mevcut fayton modellerini geliştirdiklerini dile getirdi. Şahin şunları söyledi:

"Elektrikli fayton yüzde 25 eğimleri (yokuşları) 6 kişi çıkartabilmekte, kalkış destek programı, fren destek programı, hidrolik fren sistemi, üzerinde bulunan sulu bazlı akülerle beraber körüklü fayton modeline gelmiştir. Fayton zaten Fransızca bir kap anlamına gelmektedir. Eğer buna at takarsanız atlı fayton olur, bu ise gücünü kendinden aldığından elektrikli fayton olarak anımsanmaktadır."

İstanbul ve Adalar sokaklarında ‘Payitahtlar’ dolaşacak

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
GENÇ KIZLARDA PKOS TEHLİKESİ
GENÇ KIZLARDA PKOS TEHLİKESİ
A Milli Takım, UEFA Uluslar Ligi'nde A Ligi için Karadağ karşısında
A Milli Takım, UEFA Uluslar Ligi'nde A Ligi için Karadağ...