“Kazdağları’nın üstü altından değerlidir” başlığının öne çıktığı etkinlikte ressam Bedri Baykam önce 15 metrelik tuvala Kaz Dağları’nı çizdi, daha sonra da resim öğretmenlerinin denetiminde yüze yakın çocuk resmi 3 saat içinde tamamladı.Geleceklerinin bilinciyle tarihi korumak için, havayı, oksijeni, ormanları, yer altını, yer üstünü, bitkileri, hayvanları, koruma sorumluluğuyla, sevgiyle bu resmi yaptılar. Çok keyifli bir organizasyondu. Umarım bütün belediyeler Edremit gibi, buna benzer duyarlılık projeleri yaparlar” dedi.
FUARDA SÖYLEŞİ VE İMZA RÜZGARI ESTİ
Binlerce kişinin ziyaret ettiği 3. Edremit Kitap Fuarı’nın ikinci gününde hem bir söyleşi fırtınası hem de imza fırtınası esti.
Gazeteci Mustafa Karakaşlar’ın yönettiği söyleşide “Kaz Dağları, doğa, ekoloji, enerji”yi konuşan Balıkesir Milletvekilleri Ahmet Akın, Ensar Aytekin ve Fikret Şahin “Binlerce ağacın kesildiği Kaz Dağları devlet gözetiminde yapılan bir katliamdır” vurgusu yaptılar…
Gazeteci Deniz Zeyrek, Saygı Öztürk’ün katıldığı ve gazeteci Gökmen Ulu’nun katıldığı ve çok yoğun ilgi gören “Geleceği medya mı belirliyor” başlıklı söyleşide sıklıkla basın özgürlüğü, editoryal bağımsızlık vurgusu yapıldı…
Gazeteci Necdet Saraç’ın yönettiği söyleşide ise yazar Tarık Çelenk “Türkiye sağının düşünce haritası”nı anlattı. Dinleyenlerin de soru sorduğu söyleşide Çelenk Türkiye sağının son 200 yıllık serüveninden örnekler verdi, kitabın ana başlıklarını öne çıkardı…
PROF. DEMİRSOY: PASA SİYANÜRDEN DAHA BÜYÜK TEHLİKE
Hulki Cevizoğlu’nun yönettiği günün son programında Prof. Ali Demirsoy ile “Kaz Dağları Gerçeği”ni konuştu. Prof. Ali Demirsoy’un coşkulu anlatımı söyleşiyi izleyenleri gece yarısına kadar adeta yerlerine mıhladı.
Prof. Ali Demirsoy, örneklerle bazen kızgın, bazen de esprilerle süslediği anlatımında Kaz Dağları başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında süren altın aramalarının sanıldığından çok daha büyük bir tehlike olduğunu anlattı. “Bu işin hafife alınacak hiçbir yanı yoktur” diyen Prof. Demirsoy şunları söyledi:
Siyanürle maden işletmesi binlerce yılın zehirlenmesini peşin kabul demektir. Kaz Dağı mitolojisi, biyolojik zenginliği, çevresine verdiği hizmetler ile istisnai bir dağdır. Kaz Dağları bütün havzalarıyla gözümüz gibi korunması gereken bir dağdır.
Siyanür belki bertaraf edilebilir ama maden işletmesinde arta kalan Pasa zehir emmiş bir sünger gibi binlerce yıl ortamı zehirler ve asla bertaraf edilemez. En büyük sorun Pasa’nın ortada kalmasıdır. Ağacı yeniden dikebilir, belki siyanürlerle de mücadele ederiz ama Pasa’yı asla ortadan kaldıramayız.
Kaz Dağları gibi istisnai bir bölgede siyanürle altın aramak insanlığa ve doğaya karşı işlenmiş büyük bir suçtur.
FUARIN ÜÇÜNCÜ GÜNÜ PROGRAMI
19 Ağustos 2019 / PAZARTESİ
19:30 Antandros, Edremit, Midilli ve Tarih
Prof. Abdullah Soykan
Kemal Yenigün (Balıkesir Jeoloji Odası)
Fatma Bölek Gürel
Cumhur Dokur
20:30 Cemaat iflas mı etti, şekil mi değiştirdi?
Hanefi Avcı (Eski Emniyet Müdürü ve Yazar)
21:00 Binlerce kitap okuyan bir lider ve bugün?
Hüseyin Emre Altınışık (ADD Genel Başkanı)
21:30 Cumhuriyet Tarihi Yalanları
Sinan Meydan (Yazar)
22:30 Ceviz Kabuğu ile geçmiş ve gelecek
Hulki Cevizoğlu (Gazeteci, Yazar)
İMZALAR: Prof. Ali Demirsoy, Damla Kardelen, Doğan Soydan, Emine Demirhan, Erçin Özkan, Esin Ulutaş, Esta Alap, Faruk Koş, Ferit Berk, Hanefi Avcı, Hulki Cevizoğlu, Hüseyin Şahin, Mehmet Ali Telek, Meral Kutluay, Nika Mohammadi, Salih Altun, Sebahattin Selim Erhan, Sinan Meydan, Oya Adıyaman, Tevfik Kızılkaya, Turan Kayıkçı, Zeki Saruhan
YORUMLAR