Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın temeli, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından atılacak. Her biri bin 200 megavatlık 4 reaktörden oluşan santral üretime başladığında, Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’u karşılmış olacak.
Türkiye'nin 60 yıllık nükleer güç santralı hayalinin gerçeğe dönüşmesinde ilk adım bugün atılıyor. Mersin'in Gülnar ilçesi Akkuyu bölgesinde yapımı planlanan Akkuyu Nükler Güç Santralı'nın temeli, iki ülke liderinin katılacağı törenle atılacak.
2023'E ÇEKİLECEK
2010 yılında Rusya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma çerçevesince start verilen Akkuyu Nükleer Güç Santralı projesinin yaklaşık 20 milyar dolara mal olması bekleniyor.
Her biri bin 200 megavat gücünde 4 reaktörden oluşan santralın üretime başlamasıyla, Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unun karşılanması hedefleniyor.
Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom tarafından yürütülen projede, devletler arası yapılan anlaşma gereği ilk ünitenin temel atıldıktan 7 yıl sonra devreye alınması planlanırken, Türkiye'nin talebi üzerine bu tarihin 2023 yılına çekilmesi planlanıyor.
Santraldaki diğer üniteler de birer yıl arayla devreye girecek. Türkiye'nin ilk nükleer santralı olma özelliğine sahip Akkuyu Nükleer Güç Santralı projesinde, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından temeli atılarak önemli bir adım atılmış olacak.
10 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK
Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi Akkuyu NGS inşaatında 10 bin kişiye istihdam sağlanması ve projenin yüzde 40'lık kısmında yer alacak Türk şirketlerinin de ekonomiye 6-8 milyar dolar katma değer getirmesi bekleniyor. Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom'un inşa edeceği Akkuyu NGS bin 200 megavatlık 4 üniteden oluşacak.
Mersin'deki Akkuyu NGS, 4 bin 800 megavatlık tam kapasitesiyle devreye girdiğinde, 35 milyar kilovatsaat elektrik üretimiyle İstanbul'un enerji ihtiyacını tek başına karşılayabilecek. Yaklaşık 20 milyar dolarlık maliyetiyle ülkede tek kalemde yapılan en büyük yatırım olacak Akkuyu NGS'nin üretimi, Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu karşılayacak.
RUS MEZUNLAR GELECEK
Akkuyu NGS inşaatında işletme aşamasında ise yaklaşık 3 bin 500 kişiye iş imkanı sağlanacak. İlk ünitesinin 2023 yılında elektrik üretimine başlaması planlan Akkuyu NGS'nin diğer ünitelerinin de birer yıl arayla devreye alınması hedefleniyor.
Akkuyu NGS'de çalışmak üzere Rusya'da eğitim alan 248 öğrenciden, 6.5 yıllık eğitim sonunda mezun olan 35'inin bu aydan itibaren projede görev alması bekleniyor. Hükümetler arası Akkuyu NGS anlaşması Türkiye ile Rusya arasında 2010 yılında imzalanmıştı.
AKKUYU NGS'YE 'İNŞAAT LİSANSI' VERİLDİ
Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan (TAEK) yapılan açıklamada, Akkuyu sahasının 1976'da Atom Enerjisi Komisyonu tarafından lisanslandığı ve yer raporu güncellenerek Aralık 2013'te onaylandığı belirtildi.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesinin, Mersin-Akkuyu sahasında nükleer santral kurmak ve işletmek üzere 12 Mayıs 2010'da, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan hükümetler arası anlaşma ile başlatıldığı anımsatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Proje için önemli aşamalardan biri olan ve yaklaşık üç yıl önce başlayan İnşaat Lisansı sürecinin tamamlanması neticesinde, nükleer tesislere lisans verilmesine ilişkin mevzuata göre belirlenen genel ve özel koşullar yerine getirilerek Akkuyu Nükleer Santrali'nin 1. Ünitesi inşası için TAEK tarafından İnşaat Lisansı verilmesine karar verilmiştir."
YORUMLAR