Güzel bir bayram tatilini geride bıraktıktan sonra güzel bir yaz tatili dönemine girmiş bulunuyoruz. Bu tatil her zaman öğrenciler için bulunmaz bir nimet. O zaman en iyi şekilde dinlenmeye devam.
Bazen çok merak ettiğimiz sorulara cevap ararız ya, bende bunlara değinmek istiyorum bugün. Yani bir soru bir cevap. Vücudumuzu tanıdığımızı düşünürüz ya hep... İlk sorum vücut kompozisyonu nedir olsun ? Vücut kompo zisyonu yağ, kemik, kas hücreleri, diğer organik maddeler ve hücre dışı sıvıların orantılı bir şekilde bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Vücut kompozisyonunda meydana gelen değişikliklerde en önemli rolü kas ve yağ hücreleri belirlemektedir .Bu dokular arasındaki oranın belirlenmesinde egzersizin önemi büyüktür. Şimdi genelde cevabı yanlış bilinen bir soru soralım.Yüksek proteinli düşük karbonhidratlı bir diyet yağları daha mı çok yakar? Düzenli egzersiz yapıyor olsanız bile temel ve ilk yakıt, yağlar değil karbonhidratlardır. Yağ ancak 20 dakikalık egzersizden sonra yakıt olarak kullanılmaktadır. Şimdi farklı bir konuda soru soralım ve bilgilenelim. Hep duyarız . Vejeteryan diyetinin özelliği nedir?
Vejeteryan kişiler genelde ; et, kümes hayvanı ve balık tüketmeden bunların yerine tahıl, baklagiller, yağlı tohumlar, sebze ve meyveler gibi bitkisel kaynaklı besinleri tüketirler.Bu grup beslenmenin de tipleri vardır. Lakto-ovo -vejeteryan kişiler yumurta ve süt ürünleri olan bir diyet seçerler fakat diyetlerinde et, kümes hayvanı etleri ve balık yoktur. Lakto vejeteryan kişiler; et, kümes hayvanı, balık ve yumurtadan kaçınır fakat süt ürünlerini tüketirler. Katı vejeteryan veya ve ganlar et, kümes hayvanları, balık, yu murta, süt, peynir ve diğer süt ürünleri dahil hayvansal ürünlerin hiçbirini yemezler. Veganlar tüm hayvansal ürünlerden kaçarlar. Örneğin tereyağ ve yumurta ile yapılmış hamur işi ve bal bile yemezler. Artık gün geçtikçe tüm dünyada vegan beslenmenin sağlıklı olabilmek için daha çok tercih edildiğini görmekteyiz .
Sağlıklı, mutlu, umutlu bir hafta diliyorum.
YORUMLAR