Çocuklarda görülen diyabet hastalığının belirtileri hakkında konuşan Prof. Dr. Şükran Darcan, “Çocuklar gece çok sık su içmek ve idrar için sıklıkla uyanıyorsa bir problem olduğunu düşünmeliyiz. Bu süreçte idrar kaçırma problemi varsa bu durum dikkate alınmalı. Çocukların gündüz koşullarında çok sık su içmesi veya sık sık tuvalete gitmesinin yanı sıra besleniyor olmasına rağmen ağırlık kaybı ortaya çıkıyor ve zayıflıyorsa hekimlerce kontrol edilmesi gerekir” dedi.
Diyabet hastalığının teşhisinin kolay olduğunu ifade eden Prof. Dr. Darcan, “Hastalığın belirtileri görülmeye başlandığında aileler çocuklarını hekime götürdüklerinde kan alıp şeker ölçümü veya idrar tahlili yapılarak tanı konulabilir. Eğer, rastlantısal kan şekeri 200’ün üzerindeyse veya açlık şekeri 126’nın üzerindeyse o zaman kişiyi diyabet hastası olarak yorumlayabiliriz” diye konuştu.
Prof. Dr. Darcan, “Hastalığın tanısı konulduktan sonra üç unsur önem taşıyor. Bunlar beslenme, egzersiz ve insülin tedavisi. Bu süreçte kişi düzenli kan ölçümü yapıp kan şekerini izleyerek hastalığın kontrol altında olduğunu değerlendirebilir” dedi.
Prof. Dr. Darcan, hastalık sürecinde ebeveynin ve çocuğun eğitiminin önemli olduğunu vurguladı. Ailelere hastalıkla ilgili dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şükran Darcan, “Çocuklarına acımayacaklar ve yaşamda disiplinli olacaklar. Diyabetli birey sağlığını korumak için daha disiplinli yaşamalıdır. Besin maddelerini sağlıklı seçmeli ve çocukları diyabetli diye egzersizden kaçınmamalılar. Egzersiz, hareket diyabetin en önemli parçalarıdır” diye konuştu.
YORUMLAR