Milli Eğitim Bakanlığı’nın önümüzdeki sene ders kitaplarının bir kısmını ithal ürün olan kuşe kağıda bastırma kararı, yerli kağıt üreticilerini isyan ettirdi. 2003 yılından beri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere ücretsiz dağıtılan ilk, orta ve lise ders kitapları tamamen yerli kağıt üreticilerinin ürünü 1. Hamur kağıda bastırılırken, bu sene yüzde 10’luk bölümünün deneme amaçlı kuşe kağıda bastırılma kararına yerli üreticilerden tepki geldi.
Türkiye’de kurulu ofset kağıt fabrikaları ders kitapları için yıllık 80-85 bin ton 1. hamur kağıt ihtiyacının yüzde 80’ini karşılarken, 2017-2018 öğretim yılı için 8 bin tonluk kısmının deneme amaçlı "tamamen ithal ürün olan kuşe kağıda bastırılma kararı" üretici firmaları isyan ettirdi.
“Kuşe kağıt hem pahallı hem sağlıklı değil”
EBSO Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayi Komitesi Meclis Üyesi Ferit Kora, meclis toplantısında yaptığı konuşmada, bu yıl ilk defa MEB tarafından ders kitaplarında yaklaşık yüzde 10‘luk kısmın tamamen ithal kuşe kağıda bastırılmasını eleştirdi. Kuşe kağıdın parlama, ışık yansıması, okumanın zorlaşması ve göz sağlığı açısından uygun olmadığını belirten Kora, “Çevre kirliliği açısından da kimyasal maddeler ile kaplı kuşe kağıdın geri dönüşümü % 40–45‘lerde kalırken ofset kitap kağıdında bu oran yüzde 80‘e yakın. Bakanlık’ın kuşe kağıda baskı fiyatlarını yerli kağıda göre yüzde 27 civarı yüksek açıkladı.Gelecek yıllarda tüm kitaplar kuşe kağıda basıldığı takdirde yüzde 100 ithalata ödenecek döviz dışında sadece bu baskı farkının bedeli 130 Milyon TL olacak" diye konuştu.
Ekonomiye katkı sağlamak istiyoruz
Kora, Türkiye’de devleti yöneten tüm yöneticilerin iş dünyasından büyüme ve istihdam isterken Türkiye’deki kağıt üreticileri olarak ders kitapları kağıdını üreterek ekonomiye katkılarını sürdürmek istediklerini de sözlerine ekledi
YORUMLAR