Yaptırımlar nedeniyle ekonomisi daralan Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleriyle ticarette dolar ve euro’yu devre dışı bırakacak yeni bir yasa tasarısı hazırladı. Kremlin'den yapılan açıklamada tasarının, ticaret ve finansal hizmetlerde ulusal para birimlerinin kullanımının genişletilmesine yardımcı olacağı ifade edildi.
Daha önce de Rusya, Belarus, Ermenistan ve Kazakistan, Avrasya Ekonomik Birliği kapsamında ticarette ulusal para birimlerine geçilmesi konusunda bir anlaşma imzalamıştı. Rusya, bu ülkeler dışında Çin'le de ticarette yerel para birimlerine geçilmesini öngören bir anlaşmaya varmıştı.Rusya'nın ticarette ulusal para birimlerini kullanmaya yönelik bu adımları, özellikle Rusya ekonomisinin zor günler geçirdiği şu dönemde, önemli kazanımlar sağlayacak.
RS FM’de yayınlanan Dünya Panorama programına konuk olan Rusya ekonomisi uzmanı, ALB Menkul Değerler Analisti Rıdvan Baştürk, Rusya'nın bu kritik adımını yorumladı.
Baştürk, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin ticaretlerinde dolar ve euro yerine ulusal para birimlerini kullanmasının getirilerinin yüksek olacağını söyleyerek, böylece dolar tarafında yaşanan dalgalanmaların da etkisini yitireceğini belirtti. Baştürk, dünyanın iki süper ekonomisi olan Rusya ve Çin'in bu yakınlaşmalarının ABD ve Avrupa’ya gözdağı niteliği taşıdığını düşünüyor.
'RUSYA’NIN HAMLESİ EKONOMİK ENDİŞELERDEN KAYNAKLANIYOR'
Baştürk'e göre, Rusya'nın bu adımları atmasının temelinde, içerisinde bulunduğu ekonomik endişeler ve ekonomik kriz başlangıcı yatıyor. Rus Rublesi’nin son bir yılda dolara karşı yüzde 79, euro’ya karşı ise yüzde 53 değer kaybettiğinin altını çizen Baştürk, “Rusya ekonomisi yaptırımlar sonrasında ciddi anlamda daralma içerisinde. İkinci çeyrek büyüme verilerine baktığımızda, Rusya ekonomisinin yüzde 4.6 daraldığını görüyoruz. İhracatta yüzde 25'lik, ithalatta ise yüzde 38'lik bir gerileme var. Bu kapsamda dolar ve euro'yu bir kenara bırakıp ulusal para birimleri üzerinden ticaret yapılmasının getirileri yüksek olacak” ifadelerini kullandı.
‘TASARI ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI’
Rusya'nın toplam ithalatının büyük bir kısmının Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleriyle yapıldığını kaydeden Baştürk, şunları söyledi:
“Rusya'nın toplam ithalatının yüzde 7'lik, ihracatının ise yüzde 10’luk bir kısmı Beyaz Rusya ve Kazakistan arasında yapılıyor. O yüzden Putin'in yeni yasa tasarısı önemli bir kilometre taşı olacak. Tabii bu tasarının çok kısa vadede hayata geçmesi beklenmiyor, önünde 2-3 yıllık bir süreç var. Ancak bu ülkeler için oldukça olumlu olacak. Çünkü ulusal para birimlerine geçildiğinde, özellikle dolar tarafında yaşanan dalgalanmalar etkisini yitirecek. Doların saf dışı bırakılmasının ticaret, ihracat ve ithalat hacmi açısından olumlu etkileri hissedilecek.”
'RUSYA-ÇİN YAKINLAŞMASI ABD VE AVRUPA'YA GÖZDAĞI NİTELİĞİNDE'
Rusya-Çin ilişkileri
'Rusya-Çin işbirliği dünya düzenini değiştiriyor'
Baştürk, dünyanın iki süper ekonomisi olan Rusya ve Çin'in yakınlaşmasına da dikkat çekti. Ukrayna krizi nedeniyle uygulanan yaptırımların Rusya'yı Çin'e daha da yaklaştırdığını belirten Baştürk, bu yakınlaşmanın ABD ve Avrupa’ya gözdağı niteliği taşıdığını söyleyerek şöyle konuştu:
"Bilindiği üzere dünyada rezerv para birimi ABD doları. Ancak bunun en büyük rakibi Çin yuan’ı ve Pekin artık dünyada, yuan’ın rezerv para birimi olmasını istiyor. Bu kapsamda da Rusya ile iyi bir işbirliği içerisinde. Rusya'nın Ukrayna krizinden dolayı Avrupa ve ABD ile ticari ve ekonomik işbirliği anlamında uzaklaşması, ülkeyi Çin'e biraz daha yaklaştırdı. Rusya ile Çin aralarında imzalanan anlaşmalarla doları devre dışı bırakarak ruble ve yuan’ı kullanmaya başladılar.”
YORUMLAR