DOST BAKTERİLER  PROBİYOTİKLER!

DOST BAKTERİLER  PROBİYOTİKLER!

Yazarımız Hülya Özel'in 'Dost Bakteriler Probiyotikler' isimli yazısı sizlerle...

14 Kasım 2017 - 13:56

Biz tüketicilerin  gıdaların sağlık üzerine etkilerini öğrenmemizin artması ve konuyla ilgili olarak bilincimi zin gelişmesi ile birlikte fonksiyonel gıda üretimi hızla gelişmektedir. Teknolojiyi kullanarak herhangi bir gıda içerisinde eksik olduğu düşünülen farklı besin öğelerini kullanarak , sağlıklı beslenmek ve-veya bazı hastalıkları tedavi etmek amacı ile üretilen gıdalar fonksiyonel  gıda olarak anılıyor. Vitamin mineral takvi yeli bisküviler, demirle zenginleştirilmiş sütler , probiyotikli yoğurtlar, glütensiz unlar  vs. Son yıllarda sanı rım bu grupta en çok popüler olan probiyotik kavramı ve probiyotikli ürünler oldu diyebilirim…

PROBİYOTİK NEDİR ?

Sağlıklı her bireyin sindirim sisteminde doğal olarak bulunan ve bizimle birlikte ortak bir biyolojik hayat süren ,vücudumuza dost olan bakterilerdir. Bağırsaklarımızda yüz trilyona yakın probiyotik bakteri var.Ve bunların toplam ağırlığının bir buçuk kilodan fazla olduğu anlaşılmıştır.Bu faydalı bakteriler  daha çok ka lın bağırsakta yerleşmiş olmakla birlikte az da olsa ince bağırsaklarda da bulunuyorlar. Sağlıklı bireylerin bağırsak florası ülkeden ülkeye hatta yöreden yöreye farklılık göstermektedir. Bu yüzden benim düşün cem vücuda daha faydalı olması açısından ülkemiz insanına uygun probiyotiklerin  geliştirilmesi ve oluş turulmasıdır . Probiyotiklerin düzenli tüketilmesinin ve sağlığı geliştiren özelliklerinden yararlanılmasının en etkili yolu ise gıdalarla birlikte alınmasıdır.

Probiyotikler vücuda alınmalı alınmasına ama nasıl ? Bu faydalı bakteriler ısı, sıcaklık, basınç gibi fizyolo jik faktörlerden çok çabuk etkilenen dostlardır. Bu nedenle bir ürünün içeriğinde bulunan probiyotik sayı sından çok bağırsağa ulaşabilen canlı bakteri sayısı ve çeşidi önemlidir. Kullanılacak probiyotik ürünlerin üretim teknolojisi bu anlamda büyük önem taşır. Çünkü probiyotikler mide asidinden hasar almadan ge çemez, dost bakteri probiyotikler bağırsağa ulaşamaz ve yeterince etki gösteremez.

PROBİYOTİKLER NE YAPIYOR?

Probiyotikler her yaşta herkese lazım bakterilerdir aslında. Bebeklerin bu harika bakterilerle tanışmaları normal doğumla başlayıp emzirme süreci ile devam ediyor. Probiyotikler sindirim sistemi konforu sağ layıp bağırsak florasını  güçlendiriyorlar. Bunu yaparken vitamin, mineral ve aminoasitlerin emilimine yar dımcı oluyorlar. Yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırıyorlar. Yiyecek ve içeceklerimizin içindeki toksik ve zararlı maddeleri önce onlar temizleyip, besin alerjilerini ve atopik dermatit problemlerini önlemeye yar dımcı oluyorlar. Bağırsak florasında iltihabi hastalıkların oluşumunu engellemeye yardımcı oluyorlar. Bağı şıklık sistemimizi güçlendiriyorlar.

Bu grup faydalı dost canlılar bizim  için farkında olmadan çok çalışıyorlar. Fakat her probiyotik aynı işi  görmüyor , farklı özelliği var. Yani farklı türleri farklı rahatsızlıklarda daha etkin olarak fayda sağlıyor. Önümüzdeki hafta onların yardımcıları olan prebiyotikleri,kimler probiyotik kullanmalı  ve probiyotik zengini besinleri yazacağım. Çok faydalanacağınıza eminim.

Sağlıklı neşe dolu bir hafta geçirmenizi dilerim.              

         

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Yüksel Dogrugiden
    7 yıl önce
    Hülya hanımcım vermiş olduğun bilgiler ile bizi aydinlatiyorsun.Teşekkür ediyorum.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
GENÇ KIZLARDA PKOS TEHLİKESİ
GENÇ KIZLARDA PKOS TEHLİKESİ
A Milli Takım, UEFA Uluslar Ligi'nde A Ligi için Karadağ karşısında
A Milli Takım, UEFA Uluslar Ligi'nde A Ligi için Karadağ...