Enerji Zirvesi’nde Berat Albayrak’ın doğalgaz yorumu

Enerji Zirvesi'nde Berat Albayrak'ın doğalgaz yorumu

Albayrak'ın konuşmasından satır başları şöyle;

11 Ekim 2017 - 12:33

TÜPRAŞ'ta patlama olmuş. Başta vefat eden işçilerin ailelerine başsağlığı diliyorum. TÜPRAŞ camiasına başsağlığı dileklerimi iletiyorum.

Rüzgarda fiyatlar tahmin ettiğimizden daha fazla düşmüş. Son dönemlerde yerli üretimlerle alakalı üretim kaleminden bahsediyoruz. Türkiye'deki sanayicilerimizin devreye girmesi ile önü açılıyor. Sonrası ne olacak? YEKA üzerinde baktığımızda, yeni üretim tesisi çerçeveleri bazında görüşmelerimiz devam ediyor.

Yaklaşık 2 bin-3 bin megavatlık bekleyen portföy var. Rüzgar ile alakalı adımları atacağız. YEKA özelinde konuşursak, 2020 devamını pek düşünmüyoruz. Bu modelin amacı Türkiye'ye katkı sağlaması, maliyetlerin düşmesiydi.

Türkiye sıkıntılı bir coğrafyada bulunuyor. Bu sene toplam üretimdeki rakamımız artacak. Barajlardaki seviye geçen yılın altında gelişti ama toplam rakamda geçen yılı geçmiş olacağız. 2011'den sonra en büyük artışı yakalayacağız bu yıl. Tarihi rekor kırdık. Hedefimiz enerjide verimliliği artırmak.

Özel sektör ve kamu düzeninde süreci destekleyeceğiz. Türkiye tüm bu alanlarda büyük bir potansiyele sahip. Türkiye ekonomisine baktığımızda, üçlü bir kazan kazan sistemini devreye alacağız.

 

Yerliye dönüş başlıyor

İthal kaynaklı portföyde yerliye dönmek için teşviklerle çalışıyoruz yavaş yavaş devreye alacağız.

Yerli kömür özelinde meseleye bakacak olur isek; Türkiye'deki toplam üretilen elektriğin içerisindeki kömürün payında çok büyük bir artış görmüyoruz. Bizim önceliğimiz yerli ürünlere teşvik sağlanması. Sadece son 10 yılda 8 milyar tondan daha fazla kömür rezervini katmış olduk. Ciddi bir keşifle potansiyel rezervimiz artıyor. Kalite de artıyor. Toplam kömür rezervi noktasında ortalama 15-20 dolardan hesaplarsak 300 milyar dolarlık rezervimiz var. Bundan faydalanmamız lazım. Ortaya koymamız lazım. Yerli kömür ile ilgili bir model başlattık. Teşvik ile ilgili bir süreç başlattık.

Bu çerçevede bu mekanizmayı alım garantisi verilen miktarı da artırarak, teşvik mekanizmasını 2018 itibarıyla devreye alacağız.

Sektör ile alakalı 3 çalışma yürüyor. Yerli kömür yılbaşı itibarıyla başlayacak. Kapasite konusu da tartışılan bir konu. Önemli bir konu bizler için. Sektörün ihtiyaçlarını karşılamaya dayalı ciddi bir karşılığı da var. Çalışmalar son noktaya geldi. Bu yıl bitmeden bu adımları atmak istiyoruz. Piyasa özelinde çok detaylı çalışmalar yürütülüyor. Sektörü göz ardı ederek hareket etmemeye çalışıyoruz.

 

Son adımlar atılıyor

İthal kömür santralleri ile ilgili de olumlu baktığım şu var; ithal santrallerin de yerliye dönüşüm oranı nispetince bu havuzun içine dahil edilmesi yönünde... Ciddi kalorisi yüksek kömür sahalarımız var bu sahaların sahibi özel sektörler, bu iş birliğine gittikleri sürece teşvik edici detaylı çalışmalar var.

Dağıtıcılar özelinde zor dönemlerden geçiyoruz. Türkiye'de özelleştirmeler hayata geçti, yatırımlar yapıldı, riskler alındı. Sektör son birkaç yılda yaşanan döviz krizine dayalı sıkıntılar yaşadı. Sektörü bir şekilde tüm paydaşların menfaatleri ölçüsünde göz artı etmemek lazım.

2018 sonrası süreçle alakalı performansa dayalı, her iki tarafın da kazanacağı bir modelle düzenlemeler çalışılıyor. Dolayısıyla 7-8 kalemde her iki tarafında kazanacağı hem müşterinin hem hizmeti sağlayan kesimin üçüncü bir paydaş olarak bizim de kazanacağımız bir düzenlemenin son adımlarını atıyoruz.

 

Doğalgaz olmayan şehir kalmayacak

Şu an uygulanan oranın rakamları detaylı çalışıyor, bu ay ve önümüzdeki ay netleştireceğiz. 2018 sonrası atılacak adımlarla, daha güçlü, sağlıklı ilerleyebilmesi için dağıtım bölgelerinde dönüşümle iyileştirme görüyoruz.

Toplam kalite yönetimi çıtası çerçevesi içerisinde dağıtım sektörü firmalarımızın sektörel dönüşümü hayata geçirecek üst düzey performansı ortaya koymalarını bekliyoruz.

2015 kışı Rusya krizi yaşadık. Doğalgaz artık Türkiye'nin enerji portföyünde yadsınamaz bir gerçek. Kalan 3 şehrimize de doğalgaz getirerek, doğalgaz kullanmayan şehrimiz kalmayacak. Gazda, kömürde, güneşte inşallah nükleerin de devreye girmesi ile 2023 ile birlikte eşit bir portföy olacak.

 

Bu yıl kesinti yok

Tüketimin arttığı kış aylarında eskiden doğalgazda kısıntılara giriyorduk. Bu kış büyük bir sıkıntı ve problem yaşamazsak hiçbir kesintiye gitmeyecek ilk kışımız olacak.

Yılda 55 milyar dolar ithalat yapan ülke, 10 sene sonra enerji ihraç eden ülke olmuş.

 

İlk Akdeniz sondajı 2018'de

Bağımlı olduğumuz ithalat konusunda ciddi paralar ödediğimzi bir seçeneğimiz var. Kendiniz arayacaksınız. Bu çerçevede de çok önemli bir adımın, sürecin başladığını öngörebiliriz. İkinci sismik gemimizin de devreye girmesi ile kendi sondaj gemimizle Karadeniz'de de rol alacağız. Bu yıl bitmeden gemimiz geliyor. İlk Akdeniz sondajını 2018 içerisinde yapacağız.

Önce kendimiz sonra özel sektör ile birlikte bu noktada Akdeniz başta olmak üzere Karadeniz'de de daha aktif bir sondajcılık gerçekleştireceğiz. Maliyeti avantajı da sağlayacak. Başkasının bir kuyuya harcadığı para ile siz iki kuyu açıyorsunuz. Bu çerçevede de Akdeniz özelinde çok ümitli ve umutluyuz. Somutlaşmaya başladıkça halkımızla da paylaşacağız.

 

Nükleer santral

İnşallah, Akkuyu Nükleer Santrali'nde bu yıl sonu veya gelecek yıl başında temel atmayı iki ülkenin devlet başkanları düzeyinde gerçekleştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. 29 Ekim 2023'e, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına yetiştirebilirsek bizim için bundan daha onurlu, şerefli bir hediye olamaz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
GENÇ KIZLARDA PKOS TEHLİKESİ
GENÇ KIZLARDA PKOS TEHLİKESİ
A Milli Takım, UEFA Uluslar Ligi'nde A Ligi için Karadağ karşısında
A Milli Takım, UEFA Uluslar Ligi'nde A Ligi için Karadağ...