İzmirli engelli sporcu Meral Mehrekula, 1,5 yıl önce tanıştığı tekvando sporunda elde ettiği ulusal başarısını Tokyo'daki olimpiyatlarla uluslararası alana taşımak istiyor.
Karabağlar'da yaşayan 38 yaşındaki Mehrekula, dünyaya sağ kolu dirsek altından konjenital anomali (doğuştan bozukluk) teşhisiyle merhaba dedi.
Hayata hiç küsmeyen Mehrekula, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu.
Mehrekula, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (EKPSS) başarılı olarak, 8 yıl önce İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin evrak kayıt birimine memur olarak atandı.
Protez yardımıyla bilgisayar kullanabilen Mehrekula, bir arkadaşının vasıtasıyla 1,5 yıl önce tekvando hocası Güven Şen ile tanıştı.
Daha önce dövüş sporlarını televizyonda bile izleyemeyen engelli sporcu, Şen'in teşvikiyle Bozyaka Sporium Spor Kulübünde tekvando antrenmanlarına başladı.
İlk zamanlar zorlansa da bu sporu çok seven, kırmızı siyah kuşağa kadar yükselen Mehrekula, geçen yıl ağustos ayında Ankara'da düzenlenen Türkiye Paratekvando Şampiyonası'nda 3'üncü, bu yıl ise 2'inci olmayı başardı.
Başarılarıyla tüm engellilere örnek olan Mehrekula'nun en büyük isteği ise tekvando branşının ilk kez dahil edildiği 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'na katılmak.
Tekvando beni sosyalleştirip, hayata bağladı
Meral Mehrekula, tekvando kursuna gitmesinin ardından hayatının değiştiğini, savunma sporu tekvandonun kendisini sosyalleştirdiğini ve hayata bağladığını söyledi.
Ailesinin tekvando kursuna gitmesine ilk etapta sıcak bakmadığını belirten Mehrekula, "Onlar için korunması gereken bir evladım. Başıma bir şey gelse canları benden daha çok acıyor. 'Dünyaları getirsen umurumuzda değil, bir şey olur bir yerine kırarsın' dediler ama ben 'Hayır yapacağım, ne olursa olsun tüm sorumluluk üzerimde' dedim." diye konuştu.
Acı yok Rocky
Görev yaptığı hastanede arkadaşlarının kendisini "Şampiyon" ya da "Acı yok Rocky" diye isim verdiğini anlatan engelli sporcu, tekvando kıyafetlerini giydiği zaman çok mutlu olduğunu ifade etti.
İlk zamanlar antrenmanlarda darbe alınca çok canı yandığını ama artık alıştığını dile getiren Mehrekula, şunları kaydetti:
"Tekme atarken her şeyden kopuyorsunuz, bir hırsın patlaması gibi bir şey oluyor. Bütün gerginlik ve stres orada bitiyor, pamuk gibi oluyorsunuz. Bu sporda hedefim öncelikle 2019 yılındaki Türkiye Paratekvando Şampiyonası'nda birinci olup milli takıma girmek. Ardından yine aynı yıl İstanbul'da düzenlenecek olan Dünya Şampiyonası'na katılmak ve nihai olarak da 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda derece yapmak."
Engelli sporcu, tekvandoyu hayatının merkezine aldığını, haftanın en az 5 günü antrenmana gittiğini, 1,5 yıldan bu yana tatil yapamadığını belirtti.
Çok azimli ve disiplinli
Antrenör Güven Şen ise Meral Mehrekula'nın çok azimli ve disiplinli bir sporcu olduğunu, tekvandoya başlamasının ardından 1,5 yıl içinde önemli başarılara imza attığını söyledi.
Yeni hedeflerinin 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda Türkiye'yi temsil etmek olduğunu kaydeden Şen, "Meral onlar için iyi bir örnek, tüm engelli arkadaşlarımızı tekvando sporuyla ilgilenmeye çağırıyorum. Herhangi bir ücret almıyoruz, istedikleri kadar çalışabilirler salonumuz onlara açıktır." diye konuştu.
YORUMLAR