Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü işbirliğinde bu yıl 6’ncısı düzenlenen İzmir Felsefe Günleri sona erdi. 4-5 Mayıs tarihleri arasında ‘Bilim, Teknoloji, Ekoloji’ ana teması çerçevesinde meraklılarıyla buluşan etkinliğe İzmirliler yoğun ilgi gösterdi.
BİLİM, İNSAN VE DOĞA TARTIŞILDI
Etkinliğin ikinci ve son günü Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi Benal Nevzat Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşilerle noktalandı. İkinci günün ilk oturumunda Prof. Dr. Hasan Bülent Gözkan, Doç. Dr. Cem Kamözüt ve Zübeyde Karadağ Thorpe ‘Bilim, Yaşam ve Eğitim’ ana başlığı üzerine konuşurken; öğleden sonraki ikinci oturumda ‘Doğa, İnsan ve Toplum’ ile ‘Teknoloji, Bilgi ve Hakikat’ konuları irdelendi. Konusunda uzman eğitimcilerin katıldığı söyleşide Prof. Dr. Kurtuluş Dinçer, Yrd. Doç. Dr. Ezgi Ece Çelik, Dr. Erkan Bozkurt, Dr. Selma Aydın Bayram, Yrd. Doç. Dr. Emrah Akdeniz ve Dr. Umut Morkoç konuşmalar yaptı. Söyleşi sonunda konuşmacılar salonu dolduran konukların sorularını da yanıtladı.
SORUNLARA FELSEFİK BAKIŞ
Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde iki gün süren İzmir Felsefe Günleri’nde bilgi toplumu ile enformasyon toplumu arasındaki farklar, bilim ve teknoloji ayrımı, yaşamımızı kuşatan teknolojik gelişmeler ve bunun sonucu olarak toplumsal planda ortaya çıkan problemler, bilim felsefesinin çağdaş problemleri, ekolojik bakış açısının felsefi problemlere katkısı gibi meseleler tartışıldı. Düzenlenen söyleşilerle pek çok soruya da yanıt arandı. Bilginin değeri ve öneminden yola çıkarak; bilgi-hakikat ilişkisi, 20. Yüzyıl bilimi ve eğitimi, teknolojinin yaşamımızdaki yeri, bilim ve ekoloji ilişkisi, insan-doğa ilişkisinde dönüşüm, teknoloji ve bilginin dönüşümü, Heidegger’de teknoloji-trajedi ilişkisi gibi sorunsallar, felsefe ve bilim tarihiyle bağlantılı olarak masaya yatırıldı. Konunun uzmanları söyleşiler sonrasında merak edilenlere yanıt vermeyi de ihmal etmedi. Bu yıl 6’ncısı düzenlenen İzmir Felsefe Günleri kapsamında geçtiğimiz yıllarda da; ‘Aydınlanma ve Din’, ‘Yasa, Şiddet, Adalet’, ‘Sanatın Halleri’, ‘İnsan, Doğa, Çevre’, ‘Farklılıkların Mekanı Kent’ konuları ele alınmıştı.
YORUMLAR