"Günde bir avuç fındık"

"Günde bir avuç fındık"

Yazarımız Hülya Özel, "Günde bir avuç fındık" isimli yazısını kaleme aldı...

21 Aralık 2017 - 13:18

Taneli gıdalar içinde lezzeti bir başkadır fındığın… Çiğ olarak ayrı bir lezzet, kavrulmuş olarak ayrı bir lezzet içerir. Yaklaşık beşbin yıldır bilinen fındık meyvesinden ağaç odununa kadar birçok yerde kulla nılmaktadır. Fındık odunundan sepet, baston, sandalye, çit ve el aletleri yapımında faydalanılır. Bazı türleri park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Gübre olarak ta kullanılmaktadır.

Üretim fazlası fındıklar yağlık olarak değerlendirilmektedir. Fındık ham yağı rafine edilerek yemeklik  yağ olarak, fın dık küspesi ise yem sanayinde katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Tarihi belgelerde ise günümüz den 2300 yıl önce Türkiye’nin kuzeyinde Karadeniz kıyıların da  fındık üretildiği belirtilmektedir. Son 600 yıldan beri de Türkiye’den diğer ülkelere ihraç edilmektedir. Dünyanın fındık üretimi için gerekli hava koşullarına sahip birkaç ülkesinden biri olan Türkiye, top lam Dünya üretiminin %75’ini, ihracatı nın ise % 70-75’ini gerçekleştirmektedir.

Türkiye’de 550-600 bin hektar alan üzerinde üretimi yapılan fındık ile dolaylı ve dolaysız olarak 4 milyon insan ilgilenmek te olup, bu durum fındığın sosyo-ekono mik önemini artırmaktadır. Dünyada ve Türkiye’de  bu kadar üretimine hakim olduğumuz  bir gıda o lan fındığın değerinde  fiyata satılmasına da hakim olabiliyormuyuz acaba merak ediyorum.

Türkiye’de ve dünyada fındığın yüzde 80’i çikolata sanayinde, yüzde 10-12’si pastane ve bisküvi ma mullerinde, yüzde 3-4’ü kuruyemiş ve yüzde 2-3’ü dondurma yağ sanayinde tüketiliyor. Kişi başına fın dık tüketimimiz ise yıllık 500-600 gram civarında.

Her gün bir avuç fındık iyi gelir sözü doğru bir sözdür aslında. Aşırıya kaçılması fazla yağ içermesi sebe bi ile zaman içinde kilo aldırır. Fındığın ve fındık yağının içerisinde yer alan tekli doymamış yağ asitleri  ve çoklu doymamış yağ asitleri  sağlık açısından çok faydalıdır. Fındık yağının temel yağ asitlerini oleik asit ( % 78-83 ), linoleik  (% 7.5-13 ), palmitik ( % 4.8-5.53) ve stearik (% 2.15- 3) yağ asitleri oluştur maktadır. İçerisinde bulundurduğu vitaminler, mineraller ve aminoasit  bakımından zengin olan bu meyve içerisinde E vitamini, B6 vitamini , B2 vitamini ve bol miktarda lif bulundurur.Kabızlığı önler.

Ayrıca içerisinde barındırdığı magnezyum, bakır, selenyum ve fosfor gibi mineraller bakımından da zengindir. İçerisindeki omega 3 yağ asitleri sayesinde iltihaplı romatizma ve eklem romatizması ve diğer bütün iltihabi rahatsızlıkları iyileşme sürecinde katkı sağladığı bildirilmiştir. İnsanlarda kalp sağ lığı üzerine yapılan birçok araştırmaya göre fındığın kötü kolesterolü düşürdüğü belirtiliyor. Bu etki insanların kronik kalp hastalıklarından korunmasında önemlidir. Özellikle çiğ  olarak tüketilen fındık içerisindeki E vitamini ve  B6 vitamini sayesinde DNA hasarlarını düzeltmeye yardımcıdır. Sinir sistemi ni  iyileştirmede oldukça yararlıdır. Fındık yağında tokoferoller önemli bir yere sahiptir. Tokoferollerin polifenol ve diğer bileşiklerle ilişkisi, bu yağın oksidatif etkisini olumlu yönde etkilemektedir. Fındık yağında bulunan beta sitosterol kolesterol seviyesinin azalmasında , hastalıklardan korunmada, tü mör büyümesinin engellenmesinde ve kanser (kolon, prostat ,göğüs) riskinin azaltılmasında önemli rol oynamaktadır. Çiğ fındık içerisinde bulundurduğu E vitamini sayesinde cilde parlaklık vererek cildi yumuşatarak  yaşlılık ve kırışıklık oluşmasını engellemektedir.

Yemeklerde ve özellikle de tatlılarda kullanılan fındık hem görünüm hem de lezzet açısından Türk mut fağının vazgeçilmezidir.

 Sağlık, mutluluk ve barış dolu bir hafta diliyorum …

 FTG – Fındık Tanıtım Grubu yayınından faydalanılmıştır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
GENÇ KIZLARDA PKOS TEHLİKESİ
GENÇ KIZLARDA PKOS TEHLİKESİ
A Milli Takım, UEFA Uluslar Ligi'nde A Ligi için Karadağ karşısında
A Milli Takım, UEFA Uluslar Ligi'nde A Ligi için Karadağ...