GÜNEŞ ARABASINDA BOYUTU KÜÇÜLTÜP VERİMİ ARTIRACAKLAR

GÜNEŞ ARABASINDA BOYUTU KÜÇÜLTÜP VERİMİ ARTIRACAKLAR

Dokuz Eylül Üniversitesi Solaris Güneş Arabaları Ekibi, gelecek yıl Avustralya'da düzenlenecek World Solar Challenge 2019 için 11'inci aracını üretecek. Tasarımı tamamlanan güneş arabası, önceki versiyonlarına göre daha küçük, daha hafif, daha verimli, asimetrik ve önemli ölçüde yerli olacak. DEÜ Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytaç Gören: "S10, 4 metrekare fotovoltaik alana sahip, 150 kilogramlık bir araç olacak. Tasarımını yaptık, asimetrik bir taşıt düşünüyoruz"

31 Temmuz 2018 - 12:19 - Güncelleme: 31 Temmuz 2018 - 12:32

 İzmir'de 15 yıl önce kurulan ve 5'i elektrikli, 5'i de güneş enerjisiyle çalışan 10 araç üreten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Solaris Güneş Arabaları ekibi, gelecek yıl Avustralya'da düzenlenecek World Solar Challenge 2019 için 11'inci araçları olan S10'u yapmaya hazırlanıyor.

Ürettikleri elektrikli ve güneş enerjili araçlarla yurt içinde ve yurt dışında yarışlara katılan DEÜ Solaris Güneş Arabaları ekibi, 4 kez Fas'ta, 2 kez Avustralya'da, birer kez Belçika, Mısır, ve Fransa'da yarışarak çeşitli dereceler elde etti. 

Katıldıkları her yarışta ve ürettikleri her araçta deneyimlerine deneyim katan ekip, saatte 25 kilometre hızla gidebilen, 300 kilogram ağırlığında ve 50 kilometre menzile sahip araçtan, bugün 199 kilogram ağırlığında ve ortalama 50 kilometre hız yapabilen bir araca ulaştı. 

- "Yüzde 100 yerlilik"

Solaris Projesi'nin yürütücülüğünü ve danışmanlığını yapan DEÜ Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytaç Gören, yola "yüzde 100 yerlilik" sloganıyla çıktıklarını vurguladı.

Öğrencilerle birlikte batarya haricinde motor, motor sürücüsü ve şarjlar yaptıklarını belirten Gören, gelecek yıl Avustralya'da düzenlenecek World Solar Challenge 2019 için S10 projesini başlattıklarını kaydetti.

Bu yarışlar için yeni bir araç hazırlığına başladıklarını bildiren Gören, "S10, 4 metrekare fotovoltaik alana sahip, 150 kilogramlık bir araç olacak. Tasarımını yaptık, asimetrik bir taşıt düşünüyoruz. Aracın boyutunu yüzde 33 küçülttük. Bunun yanında verimliliği artıracak çalışmalarımız oldu, bunları uygulayacağız. Ayrodinamik açısından yeni aracımızda verimi bir öncekine göre yüzde 54 artırdık. Bizim hedefimiz ilk 10'da olmak. S10'da motor ve motor sürücüsü dahil hepsi kendi tasarımımız ve üretimimiz." diye konuştu.

- "En fazla araç üreten ekibiz"

Araç üretiminde elde ettikleri tecrübeyi öğrencileriyle ve otomotiv sanayisiyle paylaştıklarını aktaran Gören, ilk ürettikleri araçların ağırlığının 300 kilogram, menzilinin ise 40-50 kilometre olduğunu, şu anda 199 kilogramlık bir araç yapmayı başardıklarını ifade etti.

Gören, "İlk araçta 80 kilogramlık cam paneller vardı, şu anda 4,7 kilogram yarı esnek panellerimiz var. Ayrıca araçları hafifletmenin yanında tüm bu tecrübe ve teknik bilgi arkadaşlarımıza iletildi. Yaptığımız hız da arttı, S7 aracımızla en yüksek hıza ulaştık bu da saatte 148,5 kilometre olarak gerçekleşti. Bu hız, Fas'taki yarış esnasında ölçüldü. İlk başlarda ortalama hızımız 23-25 km arasıdaydı. Şu an ise geldiğimiz nokta burası." dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
GENÇ KIZLARDA PKOS TEHLİKESİ
GENÇ KIZLARDA PKOS TEHLİKESİ
A Milli Takım, UEFA Uluslar Ligi'nde A Ligi için Karadağ karşısında
A Milli Takım, UEFA Uluslar Ligi'nde A Ligi için Karadağ...