Son yıllarda dünyada giderek artan hastalıkların başında gelen hipertansiyon, ülkemizde de 3 kişiden 1’inde görülüyor. Günlük hayatta sık sık karşımıza çıkan bu hastalık, önüne geçilip önlem alınmazsa böbrek yetmezliği, beyin kanaması ve kalp krizi gibi ciddi sorunlara sebep olabiliyor. Ayrıca birden fazla damar hastalığı oluşturma riski de çok yüksek olan hipertansiyon, diyabet ve kolesterol gibi hastalıkları tetikleyebiliyor.
-
GÜNÜMÜZÜN SİNSİ TEHLİKESİ HİPERTANSİYON
-
TANSİYON HASTALARININ UÇAK SEYAHATİ SIRASINDA DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
Tatiller pek çoğumuz için uzun seyahatler, farklı taşıtlarla yolculuklar anlamına geliyor. Hepimiz seyahat ederken uçağa biniyoruz. Ancak kan, kalp ve akciğer ilgili hastalığı olanlar için uçak yolculuğu bazı riskler taşıyabilir. Önlemleri almak gerekir.
-
GIDALARDAKİ TUZA YAKIN TAKİP
Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan çalışmayla yıl sonundan itibaren hazır ambalajlı gıdalarda tuz miktarlarının belirtilmesi zorunlu olacak.
-
POŞETİ AÇMAK İSTERKEN BIÇAK...
İzmir'in Torbalı ilçesinde, market poşetini meyve bıçağıyla açmak isterken gözüne bıçak batan 11 yaşındaki Sudenaz Aldağ, 1,5 yıl sonra kornea nakli oldu.
-
ERGENLİK DÖNEMİNDE YÜKSELEN HİPERTANSİYON
"Erken çocukluk döneminde hipertansiyon görülme sıklığı yüzde 1-2 civarında iken ergenlik döneminde 6-7'ye çıkıyor. Pasif yaşam tarzı, yanlış beslenme gibi sebeplere dayanıyor ve obeziteyle paralel şekilde yükseliyor"
-
BÖBREĞİ BAKIN NEREYE NAKLEDİLDİ?
Böbrek damarındaki tıkanıklık nedeniyle hayatı tansiyon ilaçlarına bağlı olan genç kız böbreğini kaybetme noktasına kadar geldi. 24 yaşındaki genç nadir uygulanan bir nakil cerrahisiyle sağlığına kavuştu. Yapılan operasyonda böbreği dışarı alınıp, tıkalı damar kısmı çıkarıldı. Daha sonra ise böbrek, sağlıklı damar ucu kullanılarak hastanın kendi kasığına nakledildi
-
Fazla gürültü kulak çınlatıyor
Kulak çınlaması toplumda sıklıkla görülüyor ve kulak çınlaması yaklaşık 3 kişiden birini olumsuz etkiliyor. Kulak çınlamasının genellikle 30 yaş üstünde daha sık görüldüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, “İşitme kaybının derecesi arttıkça, kulak çınlamasının görülme oranı da artıyor. Fazla gürültüye maruz kalmak kulak çınlamasının görülme sıklığını arttırıyor” dedi.
-
Yüzdelik oran şaşırtıyor
-
Defalarca tansiyon ölçmek sizi yanıltabilir
-
Baş ağrınızı ihmal etmeyin
-
Hamilelikte yüksek tansiyon alarmı!
Hipertansiyon, hamilelikte daha riskli çünkü bazı kadınlarda gebelik öncesinde bazılarında ise gebelikte ortaya çıkan yüksek tansiyon, ‘hamilelik zehirlenmesi’ olarak da bilinen ‘preeklampsi’ye neden olabiliyor.