Avrupa'nın Rusya’dan doğalgaz alımı Ukrayna Savaşı'ndan ötürü azalmış olsa da, Avrupa’nın boşluğunu Çin doldurdu. Çin'in, savaş başlangıcından bu yana 35 milyar dolar değerinde petrol, doğalgaz ve kömür aldığı açıklandı.
-
Çin'e 35 milyar dolar enerji ihracatı
-
Ukrayna'dan tahıl yüklü ilk gemi yola çıktı
MSB, tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında Odessa Limanı'ndan hareket eden mısır yüklü ilk geminin yarın İstanbul'da olacağını bildirdi.
-
ARAP ÜLKELERİNE İHRACAT AZALDI, İTHALAT ARTTI
İstanbul’da, ilk dokuz ayda, ihracat yüzde 12 azalırken ithalat yüzde 13,1 arttı. Arap ülkeleriyle ihracatta yüzde 10,1 azalış, ithalatta yüzde 95,1 artış kaydedildi. Üçüncü çeyrekte en yüksek ihracat Almanya’ya yapıldı. İsviçre’den yapılan ithalatta yüzde 763 yükseliş oldu. 2020 yılının üçüncü çeyreğinde İstanbul’da kapanan ve tasfiye edilen firmalar yüzde 51, Türkiye genelinde ise yüzde 23 arttı.
-
İhracat desteklerinde e-imza dönemi başladı
Dış ticaret verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı 2020 Temmuz ayında 15 milyar 12 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ülkemizde ihracat yapan 38 bin 713 firma mevcut. Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan ve yürürlüğe giren yönetmelikle ihracat yardım işlemleri elektronik ortamda yapılacak, başvurularda e-imza kullanılabilecek.
-
Tütün ihracatında hedef 1 milyar dolar
Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden tütün, Türkiye’de farklı coğrafyalarda üretilen, yaklaşık 56 bin üretici ailenin geçim kaynağı olan bir tarım ürünü.
-
Üzüm ihracatçısı ve üreticisi omuz omuza
Türkiye’de bir milyon dekar alanda yaklaşık 600 milyon dolarlık üzüm ihracatının yüzde 85’i Manisa’dan yapılıyor. Üzüm ihracatçıları ve üreticileri ürünlerin verimini, kalitesini arttırmak için kolları sıvadı.
-
İŞ YAPMAK İÇİN EN İYİ İMKANLARA SAHİP ÜLKELER BELLİ OLDU
İş yapmak için en iyi olan ülkeler açıklanırken, 2020 verilerine göre farklı kıstaslardan geçerek birinci sıraya yerleşen ülkenin Yeni Zelanda olduğu görüldü. En iyi iş yapılan ülkelerde yüksek şeffaflığa sahip iş düzenlemeleri olduğu görülürken, Türkiye’nin de top 50’de yer aldığı saptandı.
-
Son dakika: Kasım ayında dış ticaret açığı 2 milyar 234 milyon dolara yükseldi
Son dakika: İhracat 2019 yılı Kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 artarak 15 milyar 503 milyon dolar, ithalat yüzde 9,7 artarak 17 milyar 737 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece, Kasım ayında dış ticaret açığı yüzde 232,2 artarak 2 milyar 234 milyon dolara yükseldi.
-
Son dakika: Eximbank, döviz kredilerinde 100 baz puan indirime gitti
Son dakika: Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Eximbank'in ihracatçılara sağladığı döviz kredilerinde 100 baz puana varan indirim yapıldığını müjdeledi.
-
Bütçe ilk defa 2020'de 1 trilyon lirayı aşacak
1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girecek olan 2020 yılı bütçesi, ilk kez 1 trilyon lira sınırı aşarak 1 milyar 95 milyon lira büyüklükte olacak. Meclis Genel Kurulu'na inen 2020 Yılı Bütçesi, 20 Aralık tarihinde yapılacak oylamanın ardından Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulacak.
-
Son Dakika: Kasım'da ihracat 16,2 milyar dolar oldu
Son dakika: Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracatın Kasım ayında 16,2 milyar dolar olduğunu açıkladı. 11 aylık dönemde ihracat yüzde 1,77 artışla 165,7 milyar dolara ulaştı. Aynı ayda ithalat ise yüzde 11,44 artışla 18,17 milyar dolar olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 86,8 olarak gerçekleşti.
-
KOSGEB, ithal ürünü yerli üretmek isteyen KOBİ'lere 5 milyon liraya kadar destek verecek
KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, "Gelecek yıl bütçemizin önemli bir kısmını, özellikle ithal ettiğimiz ürünlerin yerli üretilmesine dönük projelere aktarmak istiyoruz. Bu bağlamda ithal bir ürünü yerli üretmek isteyen bir KOBİ'miz olursa 'KOBİ TEKNOYATIRIM Desteği' kapsamında 5 milyon liraya kadar destek vereceğiz." dedi.
-
Son Dakika: Eylül'de ihracat 15,2 milyar dolar oldu
Eylül ayında ihracat yüzde 15,7 artarak 15,2 milyar dolar oldu. Böylece yılın 9 ayındaki ihracatımız geçen senenin aynı aynı göre yüzde 2,56 artarak 132,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
-
ALİAĞA’YA GELEN GEMİ SAYISI 5 BİNİ GEÇTİ
Doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ve coğrafi özellikleriyle farklı birçok potansiyeli içerisinde barındıran Aliağa, sahip olduğu limanlarla da Türkiye ekonomisine önemli katkılar yapmaya devam ediyor.
-
Kuzey Makedonya Başbakanı ile görüşecekler
Türkiye ile Kuzey Makedonya iki ülke arasındaki 504 milyon dolarlık dış ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarma hedefiyle hareket ederken, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 11-12 Eylül 2019 tarihleri arasında Kuzey Makedonya’ya İş Gezisi düzenliyor.
-
Ayakkabı ihracatçılarının Rusya hedefi
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, ayakkabıda hedeflerinin, Rusya’ya 2014'te gerçekleştirdikleri 425 milyon dolarlık ihracat seviyesine ulaşmak olduğunu bildirdi.
-
Türünün İlk Örneği Olan Yüzer Nükleer Güç Ünitesi Akademik Lomonosov, Murmansk’tan Pevek’e Doğru Yola Çıktı
Dünyanın ilk yüzer güç ünitesi (FPU) Akademik Lomonosov, sürekli temiz enerji sağlamak üzere, Rusya’nın doğu ucunda bulunan Pevek, Chukotka’ya doğru yelken açtı.
-
"Üzüme müdahale alımı" açıklamasına ihracatçıdan destek
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin çekirdeksiz kuru üzümde borsa fiyatının 10 liranın altına gerilemesi halinde müdahale alımı yapılacağı açıklamasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, bu yaklaşımın yeni sezonda ihracattan elde edilen döviz miktarını 70-80 milyon dolar artıracağını ifade etti.
-
Tariş kuru incir alımına başladı
Tariş İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, 2019-2020 sezonu kuru incir alımına başladı.
-
Tescilli Kale biberi üreticisinin yüzünü güldürdü
Denizli'nin Kale ilçesinde coğrafi işaret belgeli Kale biberi, bu yıl yüksek rekolteyle üreticisini memnun etti.
-
Çinliler, Türk üzümünü çok sevdi
Şehzadeler şehri Manisa’nın ovalarında yetişen, Osmanlı sultanlarının sofralarının baş tacı olan ve ismini Osmanlı padişahlarından alan Sultani çekirdeksiz kuru üzümde, 2018/19 ihraç sezonunun bitmesine sayılı günler kala ihracat rakamı 500 milyon doları aştı.
-
"Hedef 5 bin ton kiraz ihracatı"
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Deng Li, Türkiye'den ülkesine yılın ikinci yarısında süt ve süt ürünlerinin gönderimine başlanacağını belirterek, "Bunların dışında bir dizi tarım ürünü için de görüşmeler devam ediyor." dedi.
-
İhracatı geliştirmenin sırrı anlatıldı
Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen seminerde firmalara, ihracatı geliştirmenin yolları anlatıldı.
-
HAZİNE VE MALİYE BAKANI ALBAYRAK TİM’İ ZİYARET ETTİ
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak,Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ve Yönetim Kurulu üyelerini İstanbul’da ziyaret etti. İhracatçıların sorunlarını ve taleplerini dinleyen Bakan Albayrak, destek mesajı verdi.
-
Taze incir Uzak Doğu'ya "uçacak"
Bu yıl taze incirde 50 milyon dolarlık satış hedefleyen ihracatçılar, Uzak Doğu pazarına hava kargoyla girmeye hazırlanıyor.
-
Sağlık Bakanlığı yerli aşı üretimine odaklandı
Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Sağlık Bakanlığı olarak Türkiye'de yerli imkanlarla aşı geliştirilmesi konusunda çalışma yaptıklarını belirterek, "Özellikle suçiçeği ve Hepatit A aşısı şu an önceliklerimiz arasında. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) olarak yerli ilaç üretim ve aşı üretim çağrılarına başladık. Ürüne dönüşecek bir araştırma var ise TÜSEB ile bunu maddi olarak destekleyeceğiz." dedi.
-
İzmir’den 193 ülkeye ihracat başarısı
TİM’in açık iletişim platformu niteliğindeki bölgesel meclislerinin dördüncüsü olan “TİM Ege Meclisi’ni düzenlediği İzmir’de temmuz ayı rakamları açıklandı. Türkiye’nin ihracatı temmuz ayında yüzde 8,3 artış göstererek 16 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihi rekoruna imza attı.TİM Başkanı İsmail Gülle, “Geçen yıl aynı dönemde kırdığımız ihracat rekorunu, bu yıl bir üst noktaya taşıyarak Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdık.
-
“Bu ülke sizin zamanınızda çok tren kaçırdı”
CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ne yaptığı ziyarette söylediği sözleri eleştirdi.
-
“Halıcılık sektörü destek bekliyor!”
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Halıcılık sektörünü Meclis gündemine taşıdı. Sındır, halıcılık sektörünün sıkıntılarının tespit edilmesi, sorunların giderilmesi; üretiminin, tanıtımının, pazarlamasının, ihracatının geliştirilmesi ile bin yıllara dayanan halıcılık ve dokumacılığın kültürel değerlerinin korunması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.
-
Türk lezzetleri Uzakdoğu yolcusu
Taze meyve sebzelerinin sezonunda arz fazlasını işleyip, katma değerli ürün haline getirerek yıllık 1.6 milyar dolar ihracat yapan Meyve Sebze Mamulleri Sektörü, dünyanın en hızlı büyüyen pazarı Uzakdoğu’daki konumunu güçlendirmek amacıyla Ticaret Bakanlığı’nın desteklediği UR-GE Projesinde bir araya gelme kararı aldı.
-
İzmir'de ihracat ve ithalat azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürlüğü'nün verdiği bilgiye göre; İzmir’de 2019 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 22,2 azalarak 635 milyon dolar, ithalat yüzde 35,3 azalarak 586 milyon dolar olarak gerçekleşti. İzmir’de; İhracatın ithalatı karşılama oranı 2018 Haziran ayında yüzde 90,1 iken, 2019 Haziran ayında yüzde 108,4'e yükseldi.
-
Deve sütü ihracatı için proje
Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Aytekin Kaya, Aydın'da deve sütü üreterek Avrupa ülkelerine ihraç etmek üzere proje geliştirdiklerini belirtti.
-
Siyah incirde ihracat başladı
Ege Bölgesi'nin önemli tarımsal ürünlerinden ve İngiltere kraliyet ailesinin de sofralarında yer alan siyah incirde ihracat başladı.
-
İhracatlık domatesler güneşe serildi
Türkiye'nin kurutulmuş domates ihracatında lider konumda bulunan Ege Bölgesi'nde hasadın ardından domatesler kurutma işlemi için güneşe serildi.
-
AK Parti’li Dağ’dan fabrika ziyaretleri
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, MÜSİAD İzmir Başkanı Bilal Saygılı ve beraberindeki heyet ile birlikte Menderes ve Torbalı Bölgesinde yer alan üye işyerlerini ziyaret etti.
-
“Türk kuru üzümünün değerini TMO, ihracatçı ve üretici birlikte koruyalım”
Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu en önemli geleneksel ihraç ürünlerinden çekirdeksiz kuru üzümde ortalama ihraç fiyatının 3 yıl aranın ardından tekrar 2 doların üzerine çıkmasının mutluluğu yaşanıyor.
-
Salihlili ihracatçılar sorunlarına çözüm aradı
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, ihracatçı üyeleri ve ilgili kurumların temsilcileriyle ortak bir toplantı düzenledi. İhracatçıların genel sorunlarının başında yer alan üretim aşamasında karşılaştıkları kalifiye eleman sorununun nasıl çözülebileceği konusu tartışıldı. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki enerji ve altyapı ile ilgili sıkıntılar toplantıda ele alındı.
-
Siyah incir ihracatı 29 Temmuz'da başlıyor
Ege Bölgesi'nin önemli tarımsal ürünlerinden taze siyah incir ihracatının 29 Temmuz'da başlayacağı bildirildi.
-
Dericiler "büyük pazara" gözünü dikti
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, sektör olarak yılda yaklaşık 6,5 milyar dolarlık deri ithalatının yalnızca 38 milyon dolarını Türkiye'den karşılayan Güney Kore pazarına yöneldiklerini söyledi.
-
Deri sektöründe iş birliği
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ve İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ) arasında ortak hareket etme kararı alındı.
-
Üzümünün ihracat yolculuğu 20 Temmuz'da başlıyor!
Ege Bölgesi’nin önemli ihraç ürünlerinden, düşük şeker oranı ile şeker hastalarının gözdesi çekirdeksiz Superior seedless üzümünün ihracat yolculuğu 20 Temmuz 2019 Cuma günü başlıyor. Superior üzümü Sultani yaş üzüme göre ortalama 15 gün önce olgunlaşıyor.
-
Londra'daki Seramik Türk Ticaret Merkezi'ne firmalardan yoğun ilgi
Londra Seramik Türk Ticaret Merkezi (TTM) İcra Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya, "Londra Seramik TTM'de yer alan tüm firmalar memnun. Yeni firmalar da girmek için sırada bekliyor. Mevcut yeri genişletebilmemiz halinde yeni firmalara da kapılarımızı açacağız." ifadelerini kullandı.
-
Türk kirazı "Çin Seddini aşmayı" başardı
Türkiye, bu yıl ilk kez kiraz ihracatı vizesi aldığı Çin'e 1 milyon 380 bin dolarlık ürün sattı.
-
İhracatın 3'te 2'si 'gemi'lerle yapıldı
Türkiye'nin ihracatı 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 72,7 milyar dolara yükselirken, söz konusu ihracatın yaklaşık 3'te 2'si deniz yoluyla gerçekleştirildi.
-
İhracatın 3'te 2'si 'gemi'lerle yapıldı
Türkiye'nin ihracatı 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 72,7 milyar dolara yükselirken, söz konusu ihracatın yaklaşık 3'te 2'si deniz yoluyla gerçekleştirildi.
-
Türkiye'de oyun ihracatı 10 milyar dolara çıkacak
Monster Notebook Üst Yöneticisi Yılmaz, Türkiye'nin oyun yazılımındaki ihracatının 1,1 milyar dolara çıktığını kaydederek, "Önümüzdeki 5 yıl içinde ihracatın 10 milyar dolarlar seviyesinde olacağı söyleniyor." dedi.
-
Dış ticaret açığı mayısta yüzde 76,5 azaldı
Türkiye'nin dış ticaret açığı mayısta yüzde 76,5 azalarak 1 milyar 838 milyon dolar oldu.
-
Rusların tercihi Türk kuru meyveleri oldu
Ruslar, Türk kuru meyvelerini tercih ediyor. Rusya 2018 yılında 68 milyon dolarlık kuru meyve ithalatı yaparken, Türkiye 26,5 milyon dolarlık tutarla Rusya’nın en büyük tedarikçisi oldu. Rus pazarında Türk kuru meyve sektörünün pazar payı yüzde 38’e ulaştı.
-
Çin'e kiraz ihracatı artık "beklemeyecek"
Çin'e kiraz ihracatının önündeki en büyük engellerden biri olan "ürünün 16 gün soğuk havada beklemesi" şartı, bu ülkeyle imzalanan protokolle kaldırıldı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak (fotoğrafta) kirazın bu yıl hem verim hem de kalite anlamında çok iyi olduğunu belirtti.
-
İhracat şampiyonlarının 155'i Egeli
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan İhracat Şampiyonları listesine 2018 yılında Ege Bölgesi’nden 155 ihracatçı firma girdi.