Ülkelerin bir kara sınırları bir de deniz ve hava sınırları bulunmaktadır. Kara sınırlarından düz bir çizgi ile gökyüzüne çıkıldığında; ya da denize ayağımız değdiği yere kadar mı egemenlik ve etki alanı söz konusudur?... Denizde yüzmeye başlayan bir kişi ne zaman uluslararası sular ya da kıyının karşı tarafındaki ülkenin sınırlarına girmiş olur?
-
Akdeniz'de Sular Isınır mı?
-
Tarım Destekleri Çiftçiye – Çarşı Pazara Ne Fayda?
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ekonomiye ilişkin, 10 Nisan 2019 tarihli son önlemler paketi sebze meyvede yaşanan bu enflasyonu düşürür mü? Aslında temel mesele bu. Üretici girdi fiyatlarından mağdur, vatandaş çarşı-Pazar fiyatlarından… Bir gerçek var ki kimse memnun değil.
-
BREXIT Sonrası İngiltere
Haziran 2016’da İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler'den oluşan Birleşik Krallık'ta yaşayan milyonlarca seçmen, ülkenin Avrupa Birliği'nden çıkışını oyladı. Sonuçta İngiltere’de AB karşıtları %51,9 ile BREXIT'i onaylamış oldu. AB taraftarları % 48,1'de kaldı. Sayılara baktığımızda BREXIT diyenler 17 milyon 400 bin, "AB'de kalalım" diyenler 16 milyon 100 bin oy almış oldu. Yüzde ikilik bir fark bir ülkenin kaderinde etkili durumda
-
Yönetim Kimin Yönetimidir?
Büyük İskender, kendisini hiçbir konuda uyarmayan vezirini görevden alır. “Sana ihtiyacım yok” der. Vezir sebebini sorar. İskender, “ben de bir insanım benim de hatalarım olur. sen bunca zaman benim bir hatamı görmediysen “sen cahil birisin” demektir. Eğer gördün de söylemiyorsan “hainsin!” der.
-
Bu Enflasyon Seviyesi ile Ticaret Olmaz
Enflasyon Mayıs ayında %12,25 iken, Ekim ayında 25,24 oldu. Ne oldu da beş ayda enflasyon birden iki katına fırlayıverdi ve bütün zamanların rekorunu kırdı? Şunu hemen belirtelim ki Nisan ve Mayıs aylarında özel sektörün 20 milyar doları bulan borç ödemesi, önce kur üzerinde uyarıcı bir etki oluşturdu. Sonrasında dolar, içeride yapacağını yaptı. 13 Ağustos günü en yüksek 7.11’i görerek yüreklerimizi ağzımıza getirdi.
-
Küresel Güç mü yoksa Küresel sorun mu: ABD’nin son kozu, Nükleer Silahlanma (I)
Uzun bir süredir uluslararası sistem içinde ABD’nin faaliyetlerini takip etmekteyim. Bu bağlamda da Avrasya politikaları bağlamında bu yazıda arka planında ABD’nin olduğu bir dış politika analizi yapmayı düşündüm. Çünkü artık ABD’ye ve Ortadoğu merkezinde İsrail’e karşı içinde Türkiye’nin de bulunduğu güçlü bir ittifaklar kuşağının oluşmasına ciddi anlamda ihtiyaç var. Ancak burada kastettiğim ittifak karşı cephe değil, daha çok ABD’nin özellikle Trump dönemi ile çöküşe geçişine engel olmak.
-
Hayvancılıkta İthalata Devam
Hayvancılık en çok konuşulan, bir o kadar da çaba sarf edilen bir alan olarak; ama her şeye rağmen hala daha istenen kadar yol alınmamış durumda. 10 yılda 140 milyar teşvik verilmiş… sonrası yok!.. soran yok!. Eden yok!. Konu bu haliyle, gündemdeki yerini korumaya devam etmektedir. Üniversite kürsülerinden iş çevrelerine, Kalkınma Planları, hükumet programlarına kadar; hatta sivil toplumun da sürekli gündeminde olmasına rağmen “bir dokun, bin ah işit” tarzı vaziyetler ortadadır.
-
Nobel Ekonomi Ödülü Hem Çevre Hem Ar-Ge'ye
2018 Nobel Ekonomi ödülleri tekrar ABD’de kaldı. Yine iki akademisyen, yine Amerikalı akademisyenler William D. Nordhaus ve Paul M. Romer bu seneki ödülün sahibi oldular.. Yale’de Profesör olan Nordhaus, “Yeşil Büyüme”den hareketle “iklim değişikliği” ve “Çevreye Duyarlı” büyümenin önemini vurguladı. Eski bir Dünya Bankası Baş Ekonomisti olan Romer ise “teknolojik yenilikleri” uzun vadeli makroekonomik analizlere entegre ederek Nobel ekonomi ödülünün sahibi oldular.
-
İKÇÜ ULUSLARARASI BÖLÜM. BŞK. PROF. DR. MEHMET BÜLENT ULUDAĞ KANAL İZMİR TV'DE...
Türkiye'nin dış politikasında atacağı adımlar, Suriye'de son durum, Küresel kur saldırısının arkasında saklı olan gerçekler, enerji kaynakları ve atılması gereken adımlar konularında Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Uluslararası Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bülent Uludağ 29 Ağustos Çarşamba günü saat 16:00'da Kanal İzmir TV Politik Gündem programında Rıdvan Akgün'ün sorularını yanıtlıyor
-
İKÇÜ Turizm Fakültesi ilk kitabını tanıttı
İKÇÜ Turizm Fakültesi ilk kitabını tanıttı
-
İKÇÜ Akademik Yıl Açılış Töreni
Katip Çelebi'nin eserlerini okuyanların, üniversiteden mezun olmuş kadar bilgi kazanacağını ifade eden Bakan Lütfi Elvan, geleceğe büyük eserler bırakan Katip Çelebi'yi tanımak, okumak ve izinden gitmenin ayrıcalık olduğunu söyledi
-
"Hocamız bizim her zaman hocamızdır"
-
İKÇÜ REKTÖRÜ AKHAN İSTİFA MI ETTİ? İSTİFA MI ETTİRİLDİ?
-
İKÇÜ'den bilimsel atak
-
Bilinçli yapılan ilk yardım hayat kurtarıyor
-
Dönemi böyle coşkuyla kapattılar
-
Geçmişten günümüze Suriye
-
“7 yılda uzun mesafe aldık”
-
Yemekler iştah açıyor
-
Zihinsel engelli kardeşlerine konser verdiler
-
İKÇÜ’lü gençlerle kanka oldular
-
İKÇÜ'nün Selçuklu yolculuğu
-
İKÇÜ çiçek açtı