Bacaklardaki ağrı ve yoğun uyuşmalar bel fıtığı habercisi olabiliyor, pek çok kişinin yaşadığı bel fıtığı rahatsızlığının bilinen ve bilinmeyen birçok sebebi olduğunu belirtti. Yalçın, genellikle belden başlayıp tek veya her iki bacağa vuran bir uyuşma hatta ağrı ile kendini gösteren bel fıtığının tanı ve tedavisini uzmanlar anlattı. Sağlıklı bir diskin omurgada tıpkı araba amortisörü gibi şok emici olarak çalıştığını dile getirerek, "Disklerimiz omurgayı yer çekimine karşı ve atlama, çekme, itme gibi güçlü hareketlerden korur.
Fıtıklaşma diskin merkezindeki çekirdek dışarı doğru basınç yapmaya başladığında oluşur. Bel fıtığının en önemli belirtisi belden başlayarak bacaklara doğru yayılan ağrı ve uyuşmadır" dedi. Bel fıtığının normal şartlarda vücuda verdiği sinyallerle kendini belli ettiğini söyleyen Yalçın, fıtığın bazen de gizli seyirde ilerleyebileceğini hatta kimi zaman ağrı, uyuşma gibi belirtiler vermeden oluşan bel fıtıklarının da görüldüğünü açıkladı.
YÜRÜME GÜÇLÜĞÜ ÇEKİLİYOR
Bel fıtığının genel belirtilerinden bahseden Yalçın, "Bel fıtığının en büyük habercisi belden başlayarak bacaklara doğru uzanan hat boyunca hissedilen şiddetli ağrıdır. Bu ağrılar öksürük, hapşırık gibi ani hareketlerle şiddetlenir ve tutulmalar meydana gelir. Bu ağrılar bel, kalça, bacak, ayak ve en son parmaklara kadar hissedilebilir. Uyuşukluk, yürümede zorluk ve hareketlerde zayıflama bel fıtığı olan kişilerde sık görülen belirtiler arasındadır. Belirtilerden bir diğeri de bacaklarda ağrı ile beraber görülen uyuşma, karıncalanma ve zayıflıktır. Ağrı, uyuşma ve karıncalanma her iki bacakta görülebileceği gibi yalnız bir bacakta da olabilir. Çünkü her bacakta ayrı bir sinir hattı bulunur. İğnelenme, karıncalanma ve yanma hissi hasar gören disk siyatik sinirleri dışında, omurganın çevresinde bulunan başka bir sinire de baskı yapabilir. Oluşan bu baskı ile karıncalanma ve iğnelenme hissi oluşur. Fıtığın ileri evrelerinde hastalar tuvaletini tutamayacak hale gelebilir. Bu durum fıtığın çok kritik şekilde ilerlediğinin de habercisidir" dedi.
AMELİYAT SON SEÇENEK
Bel fıtığı ilk olarak ilaç ile tedavi edilir. Bel fıtığı tedavisinde ilaç ile sonuç alınamazsa fizik tedavi sürecine geçilir. Fizik tedavi sürecinin sonunda da başarılı olunmayınca cerrahi müdahale ile tedavi sağlanır. Ancak cerrahi müdahale hastaların çok fazla tercih etmediği bir tedavi yoludur. Bu aşamada hastalar alternatif tıp yöntemlerinden yararlanabilirler.
İŞTE BİTKİLERLE 3 FARKLI ÇARE
1- DEFNE YAPRAĞI KÜRÜ:
Defne yaprağı kürü için on gram defne yaprağı uygun bir tencere içinde beş dakika süre ile kaynatılır.
Bir süre demlenmesi için bekletilir ve günde 2 bardağı geçmeyecek şekilde tüketilir.
2- REZENE KÜRÜ:
Rezene ile hazırlanan bel fıtığı kürü için bir bardak kaynamış suyun içine 5 gram rezene tohumu eklenir ve demlenmesi beklenir. 3 dakika süre ile demlenen rezene çayı, günde 2 bardağı aşmayacak şekilde tüketilebilir.
3- KIRKKILIT OTU KÜRÜ:
Bel fıtığı için hazırlanabilen bu bitkisel kür için bir cezve içine bir bardak su ve bir parça kırkkilit otu eklenir. Karışım beş dakika kadar kaynatılır. Biraz ılıdıktan sonra karışım süzülür ve lapa kalan kısım bel bölgesine uygulanır.2 ila 4 hafta içinde bu tedaviden sonuç alınabilir.
YORUMLAR