Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “İyi Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” kapsamında İzmir İl Müdürlüğü ve Selçuk İlçe Müdürlüğü ile birlikte yürütülen “Şeftali ve Mandarin Yetiştiriciliğinde İyi Tarımın Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” başarıyla sonuçlandı.
Selçuk’ta gerçekleştirilen sertifika törenine, Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, GHTB İzmir İl Müdürü Musa Bakan, GTHB İzmir İli Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nursel Koçyiğit Tekalmaz, GTHB Selçuk İlçe Müdürü Mustafa Acargil’in yanında çevre İlçe Müdürleri ve Selçuklu üreticiler katıldı.
Zeybek gösterisiyle başlayan törende bir konuşma yapan Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, üretimin önemine değinerek, “3 gömlek yerine 1 gömlekle idare edebilirsiniz. 5 ayakkabı değil de 1 ayakkabınız olabilir. Ancak her gün gıda tüketmeye mecburuz. Bu yüzden üretimimiz, hem miktarı hem de kalitesi artarak devam etmeli. Atadan dededen size aktarılan tecrübeler elbette değerli. Ama uzman kişilerin bilgisinden yararlanarak işe hile hurda katmadan doğru üretimi gerçekleştirmek gerekir. Ben projeye katılan bütün üreticilerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
GHTB İzmir İl Müdürü Musa Bakan ise törene yaptığı, konuşmada “iyi tarım uygulamaları, çevreyi kirletmeden, doğanın dengesini bozmadan, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeden, zararlı kalıntılar içermeyen üretim yapmaktır. Bu üretim sonucu elde edilen ürünün sertifikalandırılarak tüketiciye ulaştırılır” dedi. “Çalışma arkadaşlarımla beraber bu önemli görevi yerine getiriyoruz” diyen Musa Bakan, “İzmir’de iyi tarım uygulamalarına 2007 yılında 116 üretici ve 1692 dekar alanla başladık. 2016 yılında ise üretici sayımızı 1388’e, üretim alanımız 105.000 dekara çıkardık. Amacımız bunu tüm İzmir’de uygulamaktır. Bu uygulamalar ürünün kalitesini ve güvenilirliğini arttırdığı için pazarlanmasında da etkin bir rol oynamaktadır” dedi.
İYİ OLAN KAZANSIN
“İyi kalpli insanlarla ve iyi bir teknik ekiple çalışıyoruz. Bizler İzmir tarımını bir adım daha yukarı çıkarmak ve hedef çıtamızı daha da yükseltmek istiyoruz.” Diye konuşan Musa Bakan, İyi Tarım Uygulamaları ile üretim yapan üreticilerin hak ettiği pazarı bularak kazançlarını da artıracağını vurguladı ve “İYİ OLAN KAZANSIN” dedi.
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube müdürü Nursel Koçyiğit Tekalmaz İyi tarıma gönül vermiş herkese teşekkür ederek konuşmasına başladı ve “Verimli topraklara sahip olan ülkemizde öncelikle toprağımızı koruyarak doğanın dengesini bozmadan bu tip çalışmalarla sürdürebilirlik sağlamak çok önemli. Bunun için farkındalık yaratmak gerekiyor. Bizim projede en büyük amacımız işte bu farkındalık. Üreticilerimizi bilinçli üretime yönlendirmek için sürekli eğitimler düzenliyoruz” diye konuştu.
Projenin 2016 aşamasına ve sertifika törenine ev sahipliği yapan Selçuk İlçe Müdürü Mustafa Acargil “10.000 yıldır tarım yapılan topraklarımızda, meyvecilik Selçuk yöremizde önemli bir yere sahip. Zeytin başta olmak üzere şeftali, mandarin, nar, ayva, incir, armut, erik, Gökçealan yerel çeşidi olan Osmancık(osmanca) üzümü gibi birçok çeşidi üretiyoruz ve bunları artık ihraç ediyoruz” dedi. “Bir ürünü yetiştirirken, doğru, hijyenik, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeden yetiştirmek çok önemlidir. Bu yıl bu proje, ilçemizde şeftali ve mandarin üreticilerinden, 20 üreticiye ve 1334 dekarlık bir alana uygulandı. Projeye; önce toprak ve su analizleriyle başlandı. Daha sonra projeye eğitimlerle devam edildi. İş güvenliği eğitimi, hasat hijyen eğitimi, ilk yardım eğitimi vb. konularda üreticilere eğitim verildi. Bu proje ile ilgili her türlü alet ve edevat, proje bütçesi ile temin edildi ve üreticilerimize dağıtıldı. İlçe Tarım Müdürlüğü olarak bizler de danışmanlık görevini üstlendik.
Selçuklu üreticilerinin ürettikleri ürünlerin kalitesi sayesinde Pazar sorununu çözebildiğini ifade eden Acargil, her geçen gün dünya pazarlarında daha aranır hale geldiklerini ifade etti.
Tören, katılımcı 20 üreticiye protokol tarafından sertifika verilmesiyle sona erdi.
YORUMLAR