Taksi-UBER tartışması hakkında basın açıklaması yapan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, İzmir’de “Sarı Teknoloji” isimli sistem ile tüm taksilerin zaten kontrol edildiğini, en geç 3 ay içerisinde de sistem üzerinden telefonla taksi çağırmayı kamera ile bütünleştireceklerini belirterek, “Sarı Teknoloji sistemimizle İzmir’de bu tip firmaları yeneceğimize inanıyoruz ama bunun Türkiye’ye yayılması lazım” dedi.
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, akıllı telefon ile sisteme üye olan herhangi bir şoför ile müşteriyi buluşturan ve seyahat sonrasında sürücüden komisyon alan mobil aplikasyonu UBER tartışması ile ilgili basın toplantısı düzenledi. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğindeki konferans salonunda açıklama yapan Anık, İzmir’de bir süredir “Sarı Teknoloji” isimli sistem ile tüm taksilerin zaten kontrol edildiğini ancak sistemin en geç 3 ay içerisinde daha da kapsamlı olacağını belirtti.
“UBER yasal değil”
İstanbul’da yaşanan taksi-UBER tartışmasına İzmir’den bir ses vermek istediklerini kaydeden Anık, "Sorunun kavga ile değil, kendimizi geliştirerek çözüleceğine inanıyoruz. Bunu da İzmir’de yüzde 80 oranında yaptığımıza inanıyoruz. Kavga yanlış yönde yapılıyor. Bunun, esnafın imaj kaybına uğrattığına inanıyoruz. Biz bu değiliz. Öncelikle UBER yasal mı değil mi bunu bilmemiz lazım. Yasalsa sıkıntı yok, ama yasal değilse bunu tartışmanın anlamı yok. UBER’in mevcut belge ile taksicilik yapması mümkün değil. UBER, Avrupa’da çeşitli ülkelerde de yasaklanmıştır” diyerek UBER’in yasaklı olduğu ülkelerin fotoğraflarını gösterdi.
“Özeleştiri yapmamız lazım”
Taksiciler olarak özeleştiri yapılması gerektiğine vurgu yapan Anık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özeleştiri yapmamız lazım. Eğer taksiciler olarak biz de kendimizi düzeltmezsek bu tip aplikasyon üzerinden iş yapan firmaların önünü açmış oluruz. Biz İzmir’de 4-5 yıldan beri çalışma yapıyoruz. Aplikasyon çalışmamız var, eğitim çalışması yapıyoruz. Psikoteknik mecburiyeti var, mutlaka sabıka kaydı alıyoruz. Keyif verici madde ile ilgili tahlil istiyoruz. Aplikasyonumuzla ilgili olarak da eğer müşteri takside eşyasını unutup bizi aradığında, bindiği ve indiği noktayı söylediğinde bunu çözeriz. İzmir’de karşıda muhatap var, Türkiye genelinde de bu olması lazım. Takip sistemi üzerinde aracımıza binen, eşyasını unutan yolcu olursa rahatlıkla ulaşıyoruz.”
“UBER İzmir’le ilgili hazırlık yapıyor”
En sık yapılan şikayetlerden birinin, taksicilerin yolun uzatması olduğunu ifade eden Anık, bu sorunu yine aplikasyon üzerinden çözdüklerini, kamera sistemi ile İzmir’de telefonla taksi çağırma dönemine gireceklerini kaydetti. Anık, “Biz de müşteri ve yolcuyu buluşturacağız. Vatandaş, araçta interneti açabilecek, isterse gideceği yerin ücretini de görecek. Biz kavga ederek değil bu tip mücadelelere girerek sorunu çözeriz. İzmir’de bu işi iyi yaptığımızı ancak eksikliklerimizin olduğunu biliyoruz. UBER İzmir’le ilgili hazırlık yapıyor ama onlar hazırlığını yapana kadar biz aplikasyon üzerinden taksi çağırmaya 3 ay içerisinde geçeceğimize inanıyoruz. Vatandaş artık telefondan çağırıp taksi bulabilecekler. Bu sistemi kamera ile birleştireceğiz. Bizim kendimizi geliştirerek aynı sistemi kurmamız lazım" açıklamasında bulundu.
“Yolcuya da araca da ceza var”
Anık ayrıca, UBER’in yasal olmaması dolayısıyla hem araca hem de UBER’i kullanan yolcuya ceza kesildiğini de söyledi. Anık, yolcuya 371 lira, araca da 3 bin lira ceza kesildiğini ifade etti. Anık, “Özeleştiri yaparak kendimizi geliştirmemiz lazım. Sadece karşımızdaki firmayı suçlayarak netice alamayız. Sarı Teknoloji sistemimizle İzmir’de bu tip firmaları yeneceğimize inanıyoruz ama bunun Türkiye’ye yayılması lazım. Bu sistemi hayata geçirdiğimizde her türlü UBER ile mücadele ederiz” sözleriyle basın toplantısını sonlandırdı.
YORUMLAR