Kentsel dönüşüm Karşıyaka’da masaya yatırıldı

Kentsel dönüşüm Karşıyaka'da masaya yatırıldı

Karşıyaka Belediyesi, gelişmekte olan kentlerin en önemli sorunları arasında yer alan çarpık yapılaşma ve kentsel dönüşümü masaya yatırdı.

20 Ocak 2017 - 12:56 - Güncelleme: 20 Ocak 2017 - 14:23

Karşıyaka Kent Konseyi ve Karşıyaka ODTÜ mezunları derneği tarafından düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm’ konulu seminerde sektör temsilcileri önemli açıklamalarda bulundu. Seminere konuşmacı katılan İzmir Müteahhitler Federasyonu başkanı Necip Nasır, İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm daire başkanı Ayşe Arzu Özçelik, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir şube başkanı Hasan Alınç ve Şehir Plancıları Odası İzmir şube başkanı Özlem Şenyol Kocaer kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Toplantıya Çevre Şehircilik İzmir il müdürü Selahattin Varan, İzmir Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail Kahraman ve Emlak Kulubü Derneği (İZEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün de katıldı. 300’e yakın vatandaş da paneli takip etti.

UYGULAMALAR VE EKSİKLER ANLATILDI
Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi ve İBB Kentsel Dönüşüm Komite Başkanı Süha Barlak; şu anki uygulamalarda konutsal dönüşümlerin ağırlık kazandığını ve bu durumun kentin genel gelişimine katkı sağlamadığını söyledi.

İMAR AFLARI ÇARPIK KENTLEŞMEYİ ARTIRDI

Dünya genelinde kentleşmenin tarihsel sürecini anlatan Necip Nasır ise son 50 yılda kentsel dönüşümün ve kentsel planlamanın büyük önem kazandığını söyledi.  Nasır Türkiye’de kentlerin aşırı göç ve plansız ve yasadışı yapılaşmadan dolayı gecekondulaşma ile karşı karşıya kalındığını ifade etti. Plansız ve yasadışı yapılaşmanın kentsel dönüşüm ihtiyacı doğurduğunu belirten Nasır sözlerine şu şekilde devam etti, “Türkiye’de kent planlama 1980’lerde ancak mümkün oldu. 80’den sonra da kentlerde düzensiz büyüme devam etmiş yasadışı yapılaşmadan dolayı kentsel dönüşüme daha çok ihtiyaç duyulmuştur. Ardı ardına çıkarılan imar afları sorunu daha kötü bir noktaya getirdi. Ülke genelindeki yapıların yüzde 65’i gecekondu. Sağlıklı konut oranı ülkemizde yüzde 20 civarında.”

2 SATIRLIK MADDE İLE YOL ALMAK MÜMKÜN DEĞİL

6306 kentsel dönüşlüm yasasının her ne kadar tam uygulanamasa da sektör açısından büyük bir reform olduğunu söyleyen Nasır, “Sürekli değişen yasal düzenlemeler yamalı bohçaya döndü.  5393 numaralı kanundaki 2 satırlık madde ile yol almak mümkün değildi. 6306 nolu kentsel dönüşüm yasası getirmiş olduğu radikal değişimler dolayı tepki oluşturdu. Söz konusu yasada düzenlemeler yapıldı. Kentsel dönüşümünün uygulanması il, ilçe ve mahallelere göre değişebildiğine göre birebir uygulanabilir bir yasa olması mümkün değil. Yasada eksikler olsa bile reform niteliğindedir. Türkiye’nin bir daha deprem acıları yaşamaması, kimliksiz kentlerin önüne geçmek için bu yasanın daha da iyileştirilerek uygulanması lazım” dedi.

ÖRNEKKÖY’DE DÖNÜŞÜM BAŞLAYACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Arzu Özçelik ise, İzmir’de “Yerinde ve uzlaşmaya dayanan” anlayışla kentsel dönüşüm modelini uyguladıklarını belirterek, bölge bölge yapılan hazırlıkları anlattı.  Uzundere’de ilk uygulamalara başladıklarını belirten Özçelik, Karşıyaka Örnekköy’de de projenin hazır olduğunu, 2017 yılında çalışmaya başlanabileceğini belirtti.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol, dönüşümde kent bütünlüğüne hitap edilmesi ve sosyal donatıların unutulmaması gerektiğinin altını çizdi. İnşaat Mühendisleri Odası Kentsel Dönüşüm Komite Başkanı Hasan Alınç ise tehlikeli yapı konumunda olan binalarda başlayan işlemlerden sonra geri dönüşümün olmadığını, vatandaşların bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini belirtti.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
GENÇ KIZLARDA PKOS TEHLİKESİ
GENÇ KIZLARDA PKOS TEHLİKESİ
A Milli Takım, UEFA Uluslar Ligi'nde A Ligi için Karadağ karşısında
A Milli Takım, UEFA Uluslar Ligi'nde A Ligi için Karadağ...