Yeni Asır gazetesinin yazdığı habere göre; İzmir Büyükşehir Belediye binası, 2005'te Dokuz Eylül Üniversitesi'nin hazırladığı raporda çürük çıktı. Ancak o günden bugüne dek hiçbir çalışma yapılmayan binada çalışan 2 bin personel ve işlem yaptırmaya gelen yaklaşık 500 kişi her gün ölüm tehlikesi altında. Kendi binası bile çürük olan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 15 yılda İzmir'i de çürük binalara mahkum etti. 1. derece deprem kuşağındaki İzmir'de çarpık yapılaşma ve binaların depreme dayanıksızlığına rağmen 2007'den beri kentsel dönüşümde birkaç proje dışında arpa boyu yol alınamadı. İzmir'in birçok semti halen imar beklerken, Büyükşehir Belediyesi kendi binasını bile güvenilir bir yere taşıyamadı.
RAPOR HAZIRLATILDI
İzmir'de depreme dayanıksız olduğu tespit edilen kamu binalarının başında Büyükşehir Belediyesi'nin Konak'taki merkez binası geliyor. 2005'te İzmir'de meydana gelen depremlerin ardından Valilik talimatıyla binada, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Bölümü tarafından dayanıklılık testleri yaptırıldı. Hazırlan raporda binanın depreme dayanıksız çıktığı ve güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı. O dönemde belediye sarayını güçlendirmek amacıyla kiralık bina arayışına girilmişti, ancak tasarruf genelgesi yüzünden taşınma gerçekleşmedi. Son olarak belediye sarayında 2010'da dış cephe düzenleme çalışmaları yapıldı ancak güçlendirme projesi uygulanmadı.
"ALLAH'A EMANETİZ"
Meclis toplantılarında da sık sık tartışma konusu olan belediye binasının depreme dayanıksızlığı sorunuyla ilgili 14 yıldır hiçbir adım atılmadı. Hatta bir meclis toplantısı sırasında konuşan AK Parti eski Grup Başkanvekili Bilal Doğan'ın, Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından belediyenin ana hizmet binası için verilen çürük raporunu hatırlatarak "Her toplantıda canımızı Allah'a emanet ediyoruz. Burada yaşanacak olası bir facianın vebalini kim üstlenecek? Daha kendisine bile hayrı olmayan Büyükşehir Belediyesi nasıl kentsel dönüşüm yapacak?" sözleri gündeme damga vurmuştu.
UZMANLARDAN TEPKİ
'DEFALARCA UYARDIM'
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü emekli Öğretim Üyesi ve deprem uzmanı Prof. Dr. Atilla Uluğ, "İzmir'de birçok diri fay var. Ciddi bir depremde İzmir'in yarısının yıkılacağını defalarca söyledik. Büyükşehir Belediye binası da çürük ve yıkım kararı var. Zemin etüdü yapıldı. Ama Büyükşehir Belediyesi bir türlü taşınamadı. Sağlam bir binaya çıkmaları lazım. İsteseydi şimdiye çoktan taşınırdı. Tehlikeyi yıllardır söylüyoruz" dedi.
'ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ'
Dokuz Eylül Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Yer Fiziği Ana Bilim Dalı eski Başkanı emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Akçığ, "İzmir'deki binaların çoğu fiziki ömrünü tamamlamış durumda. Çok büyük bir kentsel dönüşüm gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediye binası da çürük olduğu için taşınacaktı diye biliyorum ama bir gelişme var mı bilmiyorum. Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağı daha çok iş var.
'ARTIK ADIM ATILMALI'
Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer ise Sayıştay verilerine göre İzmir'de yapıların yüzde 65'inin kaçak olduğunu belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tespitine göre de İzmir'de yapıların yüzde 60'ının riskli olduğunu vurgulayan Öziçer, "Sadece özel binaların değil kurum binalarının da hızla dönüşüme girmesi gerekmektedir. Örneğin Ege Üniversitesi Hastanesi, okullarımız, belediye binalarımız hatta Büyükşehir Belediye binamız kentsel dönüşüme girerek sağlıklı kentleşme konusunda adımlar atılmalı.
YORUMLAR