Gösterilen yoğun ilgi nedeniyle geçen yıl haftada iki gün, iki grup şeklinde düzenlenen geziler bu yıl da aynı şekilde devam edecek. Hiçbir ücretin alınmadığı gezilere katılanlar Kadifekale’den Basmane’ye, Agora’dan Kemeraltı’na kadar İzmir’in önemli dini ve sivil mimari örneklerinin bulunduğu alanları adım adım gezme fırsatı bulacak. Tarih turlarının bir ayağında ise Konak'taki erken Cumhuriyet dönemi mimarlığına örnek yapılar meraklılarına gezdirilecek.
Konak Belediyesi Kent Tarihi Birimi’nce organize edilen ücretsiz tarih gezilerinin yeni dönem turları 10 Nisan Salı günü başlıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte yeniden düzenlenen geziler salı ve çarşamba olmak üzere haftada iki gün yapılacak. Ücretsiz gezilere sadece Konak’tan değil İzmir’in her yerinden vatandaşlar katılabiliyor. Gezi kontenjanı 25 kişi ile sınırlı olduğu için katılım göstermek isteyenlerin bir hafta öncesinden Konak Belediyesi’nin 484 53 00 numaralı telefonundan Kent Tarihi Birimi’ni 2902 numaralı dahili hattını arayarak rezervasyon yaptırmaları gerekiyor. Tarih gezileri sabah saat 10.00’da başlayıp saat 16.00’da sona eriyor. Geziye katılanlar hem yaşadıkları kenti daha yakından tanıma şansı buluyor hem de hiç görmedikleri mekanlara giderek tarihin biriktirdiği zenginlikleri keşfediyor. Vatandaşlar Kent Tarihi Birimi görevlilerinin rehberliğinde kadim şehrin geçmişinden kalan izler eşliğinde keyifli bir tarih yolculuğuna çıkıyor.
Dut Ağacı Altında Çay Molası
Ücretsiz düzenlenen kent tarihi gezilerine katılanlar ilk olarak Kadifekale’yi görüyor. İzmir’in eşsiz körfez manzarasını tarihi kalenin surlarından seyretme fırsatı bulan İzmirliler daha sonra Basmane’deki Aya Vukla (Aziz Vukolos) Kilisesi’ne giderek burada tarihi kilise hakkında bilgi alıyor. Ayrıca kilise bahçesinde bulunan Basın Müzesi’ni de geziyor. kapsamında Basmane’nin sokakları da adım adım geziliyor. Bıçakçı Han, Kumrulu Mescid, Altınpark Kazı Alanı, Konak Belediyesi Radyo ve Demokrasi Müzesi, Anafartalar Caddesi’nde tarihe meydan okuyan Tarihi Emniyet Oteli, Kıllıoğlu Hamamı, Dönertaş Sebili ve bir dönem Yahudilerin kaldığı evler olan Kortejoları görme ve tanıma fırsatı buluyor. Gezi sırasında çay ve yemek molası ise Basmane’de Tarihi Oteller Sokağı’nda yer alan Konak Belediyesi’ne ait Basmane Semt Merkezi’nde veriliyor. Dut ağaçlarının altında çaylar yudumlanırken bir taraftan yorgunluk atılırken bir taraftan da yeni dostluklar kuruluyor.
YORUMLAR