İzmir Emlak Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, emlak piyasasında yaşanan hareketlilikleri değerlendirdi. Ev veya arsa almak isteyen vatandaşları korsan emlakçılara karşı uyaran Akgün, güvenli konut edinmek için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
İkinci el konut fiyatlarında kentsel dönüşüm çalışmalarının etkisiyle iki yılda büyük bir artış yaşandığını kaydeden Akgün, dolarda yaşanan son artışlardan dolayı yılbaşından sonra sıfır konut fiyatlarında yüzde 20’ye varan bir artış beklediklerini açıkladı. Kentte süren kentsel dönüşüm alanındaki çalışmalara değinen Akgün, İzmir Büyükşehir Belediyesini eleştirdi.
EMLAKÇIYI ARADAN ÇIKARMAYIN
Konut alırken komisyon vermemek için emlakçıyı araya sokmak istemeyen vatandaşlara uyarılarda bulunan Akgün, “Ev alırken emlakçıyı araya sokmayalım diyenler ‘Benim param çok’ demek istiyor bana göre. Parası çok olan emlakçıyı devreye sokmaz. ‘Emlakçıya komisyon vermeyelim, biz kendimiz arayalım, sahibinden bulalım, emlakçı devre dışı kalsın’ diyorlar ama normal fiyata satan mülk sahipleri olduğu gibi ederinden daha fazla fiyatlarla mülk satmaya çalışanlar da var. Emlakçı burada aslında bir denge unsuru. Alıcı ve satıcı arasında bir tampon durumda. Her ne kadar yüzde 3 isteyip onu alamayıp yüzde 1 komisyon da alsa vatandaş bunu vermemek için mülk sahibinin 220 dediği daireyi belki emlakçı 190’a getirecek. Biz piyasadaki realiteye bakıyoruz ve arada denge unsuru oluşturuyoruz. Reel piyasada değerler neyse örneğin diyoruz ki bu dairenin fiyatı 300 bini geçmez, 350 bin fazla istiyorsunuz bunu 300’e çekin diyoruz. Vatandaş emlakçıya komisyon vermek istemiyor ama komisyon vermediği zaman zararı daha fazla oluyor” dedi.
KORSAN EMLAKÇILARA DİKKAT
İzmir’de yasal olmayan yollarla emlak komisyonculuğu yapan korsan emlakçıların, Gelir İdaresi Başkanlığının 444 0 189 ihbar hattına şikayet edilmeleri halinde çıkar amaçlı emlak satışı yapan illegal korsan emlakçılarına büyük para cezaları uygulanacağını dile getiren Akgün, “Emlak sektöründen alışveriş yapan kişiler çok fazla aldatılmakta. Emlakçı kisvesiyle piyasada dolaşan ve emlakçı maskesiyle bu hizmeti üretmeye çalışan birçok kişi aslında korsan emlakçı. Tek bir ofiste 150 çalışanım var diyen firmalar var. Tek bir ofiste bu kadar kişi çalışamaz. Bunlar ofise gitmeyip sokak aralarında, arabalarda, pastanelerde, kafelerde, otel lobilerinde ve çeşitli noktalarda motorize şekilde korsan emlakçılık yapmakta. Sırf proje kapmak için bünyesinde çok fazla çalışanı olduğunu söylüyorlar. Aslında ofislerine gidin bakın 3 kişi göremezsiniz. Vergi ödemiyorlar, SGK ve KDV konusunda kayıpları var. Piyasada emlakçı olmayandan konut almanın sakıncaları çok fazla. Kurumsal olan, vergi dairesine kaydı bulunan, belediyeden açılış ruhsatı almış ve mesleki odalara üye olmuş emlak müşavirleri ile çalışmakta fayda var. Kayıtlı emlakçıların belki 30 katı fazlası yani 300 bin civarı korsan emlakçı bu piyasada cirit atmakta ve yasal emlak müşavirliği yapan meslektaşlarımıza zarar vermekte ve vergi kaybı yaratmaktadırlar. Bu haksız bir rekabettir” diye konuştu.
EV ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Güvenli konut edinmek için ilk olarak binanın statik olarak güvenli olup olmadığına bakılması gerektiğini kaydeden Akgün, “Binanın kaç yılında yapıldığı, demirlerin ve betonların ömrünü yitirip yitirmediğini araştırmak lazım. Bina hafif bir depremde yıkılabilir mi diye yapı denetim şirketlerine danışmak ve net-brüt kavramlarını çok iyi anlamak lazım. Mülk sahipleri piyasada satılık 100 daireden 90’ının ne kadar net ne kadar brüt olduğunu bilmemektedir. Kimse gerçek rakamları söylemiyor. Örneğin, 100 metrekare binaya 120 metrekare diyorlar. Mülk sahipleri de bilmiyor aslında. Çünkü mülk sahipleri konut alırken müteahhitler onlara yüksek rakam söylemiş onların da evin metrekaresini yüksek söylemek hoşlarına gidiyor. Bunun tapuda dikkatle araştırılması lazım. Kredi var mı yok mu, varsa hangi şekillerde kredi kaldırılabilir ve hangi aşamalarda tapuda para ödenebilir, aracı kuruluşlara kaparo verilir mi verilmez mi kaparo verildiği zaman emlakçı bunu yakabilir mi yakamaz mı iyi bir emlak müşaviri tarafından sürecin yönetilmesi lazım” şeklinde uyarılarda bulundu.
SIFIR KONUTLARDA YÜZDE 20 ARTIŞ BEKLENİYOR
Yılbaşından sonra sıfır konut fiyatlarında yüzde 20’ye varan bir artış beklediklerini söyleyen Akgün, “Yılbaşından sonra konutlarda fiyat artışı doğal olarak olmak zorunda. Dövize gelen zamlar otomatik olarak konut fiyatlarına da yansıyacaktır. Yaklaşık yüzde 10-20 arasında dönüşüm olacaktır. Realite olarak baktığımızda fiyatlar zaten artmak zorundaydı ama dövizin bu kadar artmasından sonra her ne kadar yüzde 10 seviyesinde artacak desek de yılbaşından sonraki ilk 6 ay içerisinde üretilen konutlarda yüzde 20 artış kesin bekliyoruz. İkinci el konutlarda ise ciddi fiyat artışı oldu. Aslında en fazla artan fiyatlar ikinci el konutlarda. Yeni konutlarda maliyet unsuru ve arsa payı ön planda iken, ikinci el konutlarda özellikle son iki yıl içerisinde fiyatlar yüzde yüz değişti. Çünkü kentsel dönüşüm gerçeğinden dolayı insanlar 165 bine iki yıl önce bir daire almışsa şimdi onu 300 bine bile satmıyor. Yıkılır yapılırsa buranın değeri 600-700 bin olur diye bakıyor. Eski konutları kimse eskidiği için almadığından dolayı bugüne kadar fiyatlar çok düşüktü ama kentsel dönüşümden sonra yenilenen konutların fiyatı üç misli değiştiğinden dolayı ikinci el konutlarda fiyatlar bir misli değişti” ifadelerini kullandı.
“AZİZ KOCAOĞLU’NUN MANTIĞIYLA 150 YILDA BİTER”
Kentte süren kentsel dönüşüm alanındaki çalışmalara değinen Akgün, İzmir Büyükşehir Belediyesini şu sözlerle eleştirdi: “İzmir’in içinde şuan kentsel dönüşüm yasası felç geçirmiş vaziyette. Bu durum nasıl değiştirilir? Bu konudaki çalışmalara hareketlilik kazandırmak tamamen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin elinde. Büyükşehir, kentsel dönüşüm konusunda 300-500 konutluk rehabilitasyonla, düzenlemeyle ve anlaşmayla İzmirli müteahhitleri yanıltmaktadır. Binlerce konut üretebilecek potansiyel enerji arsalar ortaya atmalıdır. Ama bunu yapamıyor. Yüzde yüz uzlaşma diyor ama böyle bir kural yok. Tarih boyunca yüzde yüz uzlaşma ile hiçbir şey olmamıştır. Resmi olarak çözülmesi gereken konuları ‘Uzlaşarak çözeceğiz’ diyor. Böyle olursa kentsel dönüşüm İzmir’de Aziz Kocaoğlu’nun mantığıyla anca 150 yılda biter.”
YORUMLAR