Dünyanın hızla değiştiğini ABD’nin bir önceki başkanının ticari ekonomik yaklaşımlarının bu dönemki başkanı tarafından sonlandırıldığını söyleyen Zeybekci, ülkeler açısında ucuz hammadde ve üretme kabiliyetlerinin bir noktaya kadar etkili olduğunu, ucuz iş gücünün ise yok hükmüne doğru gitmeye başladığını kaydetti.
Zeybekci “Gelişmiş ekonomiler, yüksek teknoloji sahibi ülkeler, Sanayi 4.0 – 5.0’la ucuz işgücü dezavantajını bir kenara bırakabilecek bir girişim sağladı. Tüm ticaret ağlarıyla tüm bilgileri insan zekası gibi işleyip yorum yapan bir akıl üretime hükmeder hale geldi. Artık o yazılımlar üretimde tüm makinelerle, sistemlerle haberleşerek, bizim gibi üretim kabiliyeti olan ülkelerin bin kişiyle ürettiği malzemeyi 25-30 kişiyle üretir hale geldi” bilgisini aktardı.
E-ticari sitesinin düzenledikleri kampanyayla, dünya üzerindeki ülkelerin yüzde 80’inin bir yıllık ihracatını 24 saatte geçebildiğine vurgu yapan Nihat Zeybekci konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bilgiyi üreten, finansı üreten ve ticaretle ilgili dağıtım- tüketim kanallarını kontrol eden ülkeler, bunun etrafından kendi ticaret kümelerini oluşturuyorlar. Elektronik ticaret böyle hızla büyürken, Türkiye bu anlamda son derece avantajlı. Dağıtım ve tüketim kanallarının geçtiği coğrafyanın en orta yerinde. Finansla ilgili sıkıntılarımız biraz daha devam edecek ama Türkiye’nin bunu ne kadar kolay aşabileceğini siz de biliyorsunuz. Türkiye olarak biz geçtiğimiz 4 yıl Ekonomi Bakanlığımız döneminde hayalinizdeki tüm ekonomik destekleri verdik. Birçok yere navlun desteği, yurtdışı ofis, tanıtım desteklerini veriyoruz. Dünyadaki en başarılı Eximbank’ı biz kurduk biz yaşatıyoruz. 2017’de toplam ihracatını ihracat kredisiyle finanse edebilme konusunda Kore birinci, Türkiye ikinci sıradaydı. Türkiye bu sene Kore’yi de geçerek 1 numara olacak. Türkiye’deki faiz oranlarına bakarsanız orada verilen yüzde 26, toplamda 40 milyar doların üzerinde finansman imkanının ne demek olduğunu söylememe gerek yoktur. İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı'nın, başkanlığını Türkiye’nin yürüttüğü İslam Ülkeleri Standardizasyonu’nda 'helal akreditasyon kurumunu' kuran ilk ülkeyiz. Önümüzdeki süreç, bu hassasiyeti olan ülkelere Türk ürünlerinin ihracatında önemli avantaj sağlayacak.”
İZMİR'İN YENİ BİR HİKAYEYE İHTİYACI VAR
Nihat Zeybekci hızla değişen dünyada ekonomik ağırlık merkezinin Türkiye’nin bulunduğu bölgeye kaydığını söyleyerek “Ticari ve ekonomik anlamda bloklar yeniden kuruluyor. Yeni bir dünya kuruluyor, çok hızlı bir dönem yaşanıyor. Bilgiyi üretenler yönetenler, bilgiyi tüketenler ise yönetilenler. Bilgiyi ve teknolojiyi koyan yönetimi alıyor. Peki değişen dünyada İzmir’in konumu ne? Türkiye’nin, Çanakkale köprüsünden otoyollara, hızlı tren hatlarına kadar mega projelerinin ortak noktası İzmir, 21. Yüzyıl İzmir’inin tüm bu fonksiyonları yüklenebilmesiyle ilgili altyapı projeleri devam ediyor. Türkiye farklı özelliklere farklı kabiliyetlere doğru gittiği bu dönemde, maalesef İzmir dünyayı takip edemedi. İzmir’in bir
YORUMLAR