Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG – MEWA) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi toplantısı Şişli Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantı kapsamında “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması, Kadın ve Kız Çocuklarının Güçlendirilmesi” ile “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Alanında Türkiye’nin Taraf Olduğu Uluslararası Sözleşmeler ve Yerelde Eşitlik Çalışmaları” başlıkları konuşuldu. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar da ilçesindeki çalışmaları ve bu alandaki deneyimlerini katılımcılar ile paylaştı.
UCLG – MEWA Dönem Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, UCLG – MEWA Eş Başkanı ve ombudsmanı Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ve UCLG – MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman’ında katıldığı toplantıda Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Türkiye'de ilk kez yapılan toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe çalışmasını anlattı. “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Alanında Türkiye’nin Taraf Olduğu Uluslararası Sözleşmeler ve Yerelde Eşitlik Çalışmaları”nın da konuşulduğu toplantıda Başkan Sibel Uyar ayrıca ilçesindeki kadın girişimcilerin belediye tarafından desteklenme modellerini sundu.
BAŞKAN UYAR TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLI BÜTÇE ÇALIŞMASINI ANLATTI
Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe Çalışması ile Urla’da, kadını ekonomik açıdan toplumsal yaşamda var edecek, destekleyecek politikalara kadınların katılımı ile öncelik verilmiştir diyen Başkan Uyar, yürütülen çalışmayı şu şekilde sıraladı;
“Belediye bütçesi sektörel/tematik analize tabi tutularak kadınların haklarını kullanmasına yönelik olanaklar ortaya konulmuştur.
Belediye karar alma sürecinde, toplumu oluşturan bireylerin farklı yaşam döngülerini görecek ve ihtiyaçlarını anlayacak şekilde bütçeleme pratiği kazandırılmaya çalışılmıştır.
Belediye kaynaklarının adil ve eşit kullanıma, dolayısıyla, kadın-erkek eşitliğinin toplumda tesis edilmesine katkı sunulması amaçlanmıştır.
Belediye hizmetlerinin cinsiyet eşitliğini gözeterek planlama kapasitesinin belediye yönetimine kazandırılması, böylece sürdürülebilir bir cinsiyet duyarlı bütçeleme anlayışının hayata geçirilmesi öngörülmüştür.”
Toplantıda sunum yapan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, 2014 yılında Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kurduklarına vurgu yaparak, kadına pozitif ayrımcılık yaptıkları konuları anlatarak şunları söyledi; “140 kadının ortak olduğu Üretici Kadın Kooperatifimizde 60 kadın düzenli olarak para kazanıyor. Kadınların kamusal alanda var olabilmesi, yerelde sorunların tespit edilmesi, çocuklar ve kadınlar için çeşitli eğitim ve kurs faaliyetlerinin yürütülmesi için Barbaros, Çeşmealtı, Özbek, Zeytinalanı, Zeytinler, Zeytineli mahallelerinde açılan Semt Merkezileri’nden çok sayıda kadın ve çocuk faydalanıyor. Kadınlarımız için lider eğitim programları düzenliyoruz”
İLK İMZA URLA BELEDİYESİNDEN
Toplantı sonrasında “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması ve Kadın ve Kız Çocuklarının Güçlendirilmesi” hedefinin yerelleştirilmesi amacıyla hazırlanan taahhütname imzalandı. İlk imzayı atan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, “Bu imzayı atmaktan gurur duyuyorum. Kadınlarımızın, kızlarımızın güçlenmesi gerek. Kadınsız hiç bir şey olmaz” dedi.
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında imzalanan protokol ile belediyeler bünyelerinde eşitlik, kadın ve aile müdürlükleri, kadın çalışmaları daire başkanlığı gibi mekanizmalar oluşturmayı ve işbirliğini taahhüt etmiş oldular.
Belediye Başkanlarının imzaladığı taahhütnamede şu maddeler yer alıyor:
Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’nı imzalamayı ve uygulamaya koymak,
Eşitlik Birimi oluşturmayı ve belediye meclisinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu oluşturmak,
İzleme Komitesi’ne ilgili bilgiyi periyodik olarak paylaşmak
YORUMLAR