Değerli Okurlar, bu hafta ve önümüzdeki hafta sizlere sağlıklı zayıflama ve sağlıklı beslenme ile ilgili daha ayrıntılı bilgiler vermeye çalışacağım. Bildiğiniz gibi önümüz yaz ve ince kıyafetlerle daha formda görünmek istiyor herkes…Oysa sağlık açısından kilo fazlalığı her zaman bizlerin sadece mevsime göre üzerindedurduğu bir konu değil.
Peki nedir kilo vermede bu sihirli formül? Açlık duygusu yaşamadan, halsiz bırakmadan, tadı güzel, kolay uygulanabilen, ekonomik ve ayrıca da pratik uygulanabilip çabuk zayıflama vaat eden diyetler… Sunulan tavsiyelerin güvenli yada etkili olduğunu kanıtlamak gibi bir zorunluluk hissetmiyorsanız birde kısa sürede kilo veriliyorsa başarılı ve ünlü bir yiyecek gurusu oluveriyorsunuz.
ASLINDA SORUN ÖNCE KALORİ VE GIDA SEÇİMİNDE
Yiyeceklerle aldığınızdan daha fazla kalori yakarsanız, zayıflarsınız. Evet kalori alımınızı azaltan bir diyet yararlı olur. Bazı gıdalar içerdikleri kalori miktarının dışında sağlıklı yada sağlıksız olabilirler. Örneğin 1300 kalorilik iki diyet programı hazırlarken, birinde karbonhidrat ağırlıklı içinde şeker, çikolata, alkol olabilen, yağlı bir program yazabileceğimiz gibi; yine 1300 kalorilik ama daha dengeli ve sağlıklı gıdalardan seçilmiş bir program hazırlayabiliriz. Burada kalori kriter olmakla birlikte içerik ve seçilen sağlıklı gıdalar tabi ki daha önemlidir. Aynı kaloride hazırladığımız bu diyetlerde birincisinde; yeterli protein olmadığından, zararlı karbonhidrat (Glisemik indeksi yüksek basit karbonhidratlar) kullanıldığından çok ciddi kas kaybı yaşayarak biraz kilo vereceksiniz ama yağ dokunuz yüksek orandasizinle beraber kalacaktır. Çünkü vücudun kısıtlı kaloride enerji olarak ilk kullanacağı doku kas dokusudur. Yağ dokusunun kaybı daha zordur. Bu konuya ilaveten yağları yakmak için daha fazla oksijene ihtiyaç duyulduğundan açık havada egzersiz yapmanın gerekliliği ortadadır. Yani öncelik sadece kısıtladığınız kalori değil egzersizle beraber sağlıklı gıdalarla kiloyu yağdan kaybetmek olmalı.
Düşük kalorili diyetler genel olarak sağlıksızdır. Bir süre sonra normal yemeğe geçtiğinizde kiloyu tekrar ekleme ihtimaliniz daha yüksektir. Düşük karbonhidrat yüksek yağ, yüksek protein demektir. Düşük yağ yüksek karbonhidrat yüksek protein demektir.Yüksek protein düşük karbonhidrat düşük yağ demektir. Sonuçta bu diyetlerin uzun süre uygulanması mümkün değildir ve oluşturacağı sağlık sorunları bazen geri dönülemez sonuçlar doğurur. Arttırdığınız besin öğelerine göre kan yağlarınız ,kolesterolünüz ve şekeriniz artıp kalp-damar hastası ve şeker hastası olabileceğiniz gibi, vücut düşük karbonhidratlı diyetlerde depolanan sıvı kaybı ile birlikte aynı zamanda potasyum, sodyum, kalsiyum vb. diğer mineralleri yoğun bir şekilde kaybeder. Bu sıvı ve mineral kaybı baş dönmesi, susuz kalma, kabızlık ve bacak krampları yapabilir.Böbrek taşı ve kemik kaybına yol açabilir.Bu programları severek uzun süre yapamazsınız. Vücut buna programlı değildir. Vücut her gıdadan dengeli bir şekilde optimum yemeğe ve biraz da harekete odaklanmıştır.
Sağlıklı, mutlu, bereketli bir hafta diliyorum…
YORUMLAR