Türk Fizik Derneği 37. Uluslararası Fizik Kongresi Muğla'nın Bodrum ilçesinde başladı. Herodot Kültür Merkezi'nde 1-5 Eylül tarihleri arasındaki başlayan etkinliğin açılışı bugün yapıldı.
Yüz yüze ve online olarak başlayan toplantının açılışına Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Fizikçi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Ardahan Üniversitesi Fizikçi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Celal Bayar Üniversitesi Fizikçi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Fırat Üniversitesi Fizikçi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş ile bilim insanları katıldı.
AKKUŞ, DÜNYAYI BEKLEYEN TEHLİKELERİ ANLATTI
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Türk Fizik Derneği Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş, kongrenin konu başlıklarının Vietnam'ın Yükselişi, Küresel Çip Pazarı, Yeni teknoloji Silahı Mikrodalga, Virüsler Biyolojik Silah mı?, NASA'dan Dünya Ekonomisi'ni Alt Üst Edecek Hamle ve Mars Yolculuğu olarak belirlendiğini söyledi.
Prof. Dr. Baki Akkuş yaptığı konuşmada “Her bir konu başlığı çok önemli ancak ülke olarak yakından takip etmemiz gereken şu anda savaş jetlerine entegre edilmesi beklenen mikrodalga silahlarla düşman kuvvetlerinin elektronik istemlerinin hedef alınması planlanıyor. Ayrıca virüsler ABD'den yapılan endişe verice bir açıklamaya göre evet Virüsler silah olarak kullanılabilir. Bu nedenle ülke olarak bilimsel araştırmalara bütçe ayrılması konusunda ne yazıkki yeterli değiliz. Bu nedenle biyolojik öncesi ve sonrasında mücadele etme ve her türlü tehditleri bertaraf etme konusunda önlemleri almalı bu yönde çalışmalarımızı hızlandırmalıyız” dedi.
AKKUŞ: TÜRKİYE AR-GE ÇALIŞMALARINA HIZ VERMELİDİR
Akkuş konuşmasının devamında ise şunları kaydetti:
* THOR'un kısa menzilde dron ya da dron sürülerini mikrodalgaya maruz bırakarak, elektronik aksamını körelttiği belirtiliyor.
* ABD'de dronlara karşı lazer silahlar da geliştirilmişti. Uzmanlar, “Lazer silahları keskin nişancı tüfeğine benzetirsek, onların yanında THOR pompalı tüfek sayılabilir” diyor.
* ABD Hava Kuvvetleri, üslerin dronlara karşı savunmasında orta/uzun menzilli mikrodalga sistemi CHIMERA üzerinde de çalışıyor.
* Geçtiğimiz yıllarda benzer bir çalışma B-52 uçaklarının bombaları üzerinde denenmişti. Yapılan test uçuşlarında, yüksek mikrodalga gücüne sahip savaş başlıklarıyla uçan B-52 uçakları, 1100 kilometre menzille elektronik hedefleri başarıyla eritmiştir.
* ABD ordusu için projeler geliştiren Raytheon'un direktörü Misty Holmes, mikrodalga silahların sessiz bir sisteme sahip olduğunu vurgulayarak, “Ne alev ne de patlama görülmüyor. Görünen tek şey gökyüzünden düşen insansız hava araçları” diye konuştu.
* Yani alev yada patlama görülmüyor. Türkiye'de mevcut olan Savaş Uçakları, İHA'lar, SİHA'lar Helikopterler ve Askeri Amaçlı Dronlar gibi hava savunma gücümüzün bu mikrodalga silahlarına karşı engelleyici/önleyici AR-GE çalışmaları yapılmalıdır.
SÖZCÜ YAZARI SULTAN UÇAR'A ONUR ÖDÜLÜ
Akkuş'un konuşmalarının ardından fizik alanında yaptığı çalışmalar ve hizmetler, bilimsel araştırmalar ile destek verenlere ödülleri verildi. Türk Fizik Derneği 2021 Basın Özel Onur Ödülü Sözcü Gazetesi yazarı Sultan Uçar'a verilirken törende ayrıca Türk Fizik Derneği 2021 Prof. Dr. Engin Arık Bilim İnsanı Ödülü, Türk Fizik Derneği 2021 Prof. Dr. Şevket Erk Genç Bilim İnsanı Ödülü, Türk Fizik Derneği 2021 Uluslararası Özel Onur Ödülü, Türk Fizik Derneği 2021 Sanayici ve İş Adamı Özel Onur Ödülü ve Türk Fizik Derneği 2021 Onur Ödülleri verildi.
YORUMLAR