SAĞLIKLI KALİTELİ YAŞAMIN PARÇASI : EGZERSİZ
‘’İşleyen demir ışıldar ‘’ ve ‘’Nerede hareket orada bereket ‘’ bugünkü yazımıza en uygun iki güzel cümle diyebilirim. Günümüzde ihtiyaçlarımızın çoğunun makineler yardımıyla karşılanması hareketlerimizde sınırlamalar getirmektedir. Bir insanın normal günlük olarak yapması gereken yürüme,koşma,inme,sıçrama, tırmanma,eğilme teknolojiden nasibini almış ve adeta bir kenara itilmiştir. Sedanter yaşamın neden olduğu olumsuzlukların ortadan kaldırılması beden ve ruh sağlığının sürdürülmesi için egzersiz yapmak önemlidir.
EGZERSİZ VE HASTALIKLAR
Düzenli egzersizler kilo fazlalığı, şişmanlık, kan lipit ve kolesterol düzeylerinde anormallik ,hipertansiyon, kroner kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı (diyabet),insülin direnci, glikoz intoleransı, kanser,osteo- poroz ve kemik hastalıkları riskini azaltmaktadır. Ayrıca egzersiz kan basıncını kiloyu azaltmakta insülin duyarlılığını arttırmakta, stresi hatta anksiyete ve depresyonu da azaltmaktadır.Sonuç olarak egzersiz ve beslenme kronik hastalık risk faktörlerini, erken ölüm riskini düşürmektedir.
EGZERSİZ ÖNERİLERİ
Egzersiz yapmak için 4 temel öğe göz önünde bulundurmalıdır. Bunlar egzersiz şekli, yoğunluğu, sıklığı ve süresidir. Bizim önerimiz aerobik tip egzersizler olan yürüme, koşma, yüzme, aerobik ve dans gibi aktivitelerdir. Düzenli yapılan yürüyüş,kır gezileri,merdiven çıkma, jimnastik, koşu, bisiklete binme ,tenis,futbol, basketbol, kürek,yüzme gibi aktiviteler yararlı olmaktadır.Yaşlı ve kalp hastalığı nedeniyle bazı aktiviteleri yapamayacak kişilere önerilen en iyi egzersiz hızlı yürüyüştür.
Neden açık havada yürümek veya egzersiz daha faydalı sorusunu sormamız gerekiyor kendimize … Egzersiz yaparken kilo kaybetmek te istiyorsak vücudumuzda yağları yakmamız gerekiyor, kasları değil. Yağlar sadece aerobik olarak( Yeterli oksijen varlığında besin öğelerinin yıkımı sonucu enerji oluşumu ) yakılabilmektedir. Eğer bir ortamda artık oksijen yeterli değilse vücut daha fazla yağ yakamaz, yerine daha fazla glikoz kullanır. Eğer egzersiz süresince ağzınızı kapatıp, burnunuzdan nefes almaya devam edebiliyorsanız çoğunlukla yağlar yanıyor demektir.
Kısaca günlük egzersiz hedefi 30-60 dakika ve günün 16 saati vücudun farklı hareketler(ev işleri, çalışma,alışveriş, bahçe işi… ) yapmasıdır. Sadece kilo vermek için egzersiz veya yürüyüş yapılmaz.Sağlığımızı korumak için herkesin yaşam boyu sürdüreceği bireyselleştirilmiş kendine ve seçimine uygun bir egzersiz programı olmalıdır.
Hepinize bol oksijenli ve hareketli bir hafta sonu diliyorum…
Kaynak : Prof.Dr Gülgün Ersoy ‘ Egzersizve spor yapanlar için beslenme’.Nobel YayınDağıtım
YORUMLAR