Başlattığı restorasyon atağıyla yıkılmaya yüz tutan tarihi yapıları bir bir ayağa kaldıran Konak Belediyesi, tarihi Kemeraltı Çarşısı içinde kalan Alanyalı Konağı’nı restore ederek yeniden kente kazandıracak.
Yaklaşık 3 bin tescilli binanın bulunduğu Konak’ta bir tarihi yapı daha kurtarılıyor. Tarihi Kemeraltı Çarşısı içinde yer alan ve 19. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Alanyalı (Yemişçizade) Konağı, Konak Belediyesi’nce hazırlanan restorasyon projesi ile çok kısa zamanda ayağa kaldırılacak. Kent merkezinde kalan önemli tarihi yapılardan biri olan konak restorasyonun ardından sosyal-kültürel tesis olarak İzmirlilere hizmet verecek.
ESKİ GÖRKEMİNE KAVUŞACAK
Mimarisiyle şimdilerde bile göz kamaştıran Alanyalı Konağı’nın yapılacak restorasyonla eski görkemli günlerine yeniden kavuşacağını dile getiren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, restorasyon ihalesinin Eylül ayı ortalarında gerçekleşeceğini söyledi. Başkan Pekdaş, tarihe tanıklık etmiş yapının hazırlanan proje kapsamında aslına uygun şekilde restore edileceğini dile getirdi. Sadece Alanyalı Konağı’nı değil Konak’ta pek çok yapının yeniden ayağa kaldırılması için çalıştıklarını belirten Pekdaş, ancak ilçede yaklaşık 3 bin tescilli yapının bulunduğunu bunların tamamını belediye bütçesiyle restore etmelerinin zor olduğunu söyledi. Pekdaş, belediye bütçesinin el verdiği oranda restorasyon çalışmaları yaptıklarını dile getirdi.
TARİHE TANIKLIK ETTİ
Konak’ın Tan Mahallesi sınırları içinde kalan Alanyalı Konağı neo-klasik mimarisiyle dikkat çekiyor. Dönemin seçkin mimarlık örneklerinden biri olan tarihi konağın çok özel tavan süslemeleri bulunuyor. Zamana ve kullanıma bağlı tahribatlara rağmen güzelliğini günümüze değin koruyabilmiş yapı Cumhuriyet’in ilk yıllarında Tapu Kadastro Müdürlüğü ve Askerlik Şubesi olarak kullanıldı. 1950- 1969 yılları arasında Kestelli Kız Okulu olarak da hizmet vermiştir. Bu tarihten sonra trikotaj atölyesi olarak kiralanan yapının zamanla özgün cephe ve planlama düzeni kısmen değiştirilmiş.
YORUMLAR