Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, "Dünyada artan sağlıklı beslenme trendine bağlı olarak tıbbi ve aromatik bitkilere de talep her geçen gün artmakta. Türkiye olarak artan talebi karşılamaya dönük pazar potansiyeline sahibiz" dedi.
Ege İhracatçı Birliklerinde (EİB) düzenlenen "Odun Dışı Orman Ürünleri" çalıştayında konuşan Tarakçıoğlu, odun dışı orman ürünlerinde ihracatın 2016'da bir önceki yıla oranla yüzde 5 oranında artığını ve 128 milyon dolara ulaştığını söyledi.
Bu yılın ise ocak-ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 düşüş görüldüğünü aktaran Tarakçıoğlu, "Çalıştay kapsamında tüm paydaşlar bir araya geldik ve elimizi taşın altına koyarak sektörü daha iyiye taşımak adına neler yapabiliriz karşılıklı konuşacağız." diye konuştu.
HAMMADDE TEDARİĞİ SIKINTISI
Sektörün kısa, orta ve uzun vadede en önemli problemin, hammadde tedariğinde yaşanacağını tahmin ettiklerini kaydeden Tarakçıoğlu, "Dünyada artan sağlıklı beslenme trendine bağlı olarak tıbbi ve aromatik bitkilere de talep her geçen gün artmaktadır. Türkiye olarak artan talebi karşılamaya dönük pazar potansiyeline sahibiz. Özellikle, defne ve kekik üretim ve ihracatında dünyada önemli bir yerimiz var." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu da Türkiye'nin odun dışı orman ürünleri potansiyelinin yeterince kullanmadığını, İspanya'nın mantar ihracatından 2 milyar dolar kazandığını belirterek, Türkiye'nin ilerleyen yıllarda gerekli çalışmaları tamamlamasıyla ihracatta ciddi yol alabileceğini kaydetti
YORUMLAR