Turizmcilere canlı bomba dersi!

Turizmcilere canlı bomba dersi!

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, İzmir'i terör saldırılarından korumak için 5 kişilik özel ekiple, turizm sektöründe çalışan 2 bin 56 kişiye "terör" dersi verdi.

14 Aralık 2016 - 10:36

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü memurlarına, rehberlere, otel, kafe ve restoran çalışanlarına yönelik eğitimde, terör olaylarının gerçekleşebileceği noktalar, şüpheli bir paketin nasıl anlaşılacağı, olağanüstü bir durumda yapılması gerekenlere ilişkin bilgiler verildi. "Görüyorum, duyuyorum, söylüyorum" isimli kılavuz hazırlayan müdürlük, canlı bombaların en belirgin özelliklerini 7 madde ile turizmcilere anlattı.

14 AYRI SEMİNER
Turizm sektöründe çalışan vatandaşların, terör olaylarını daha erken farkedebilmesi için bir eğitim programı hazırlayan Emniyet Müdürlüğü, 5 ay içinde 14 ayrı seminer verdi.

Habertürk’ten Melis Apaydın İde’nin haberine göre; Eğitimlerde kullanılmak üzere "Görüyorum, duyuyorum, söylüyorum" isimli kılavuzlar hazırlandı. Eğitimlerde turizm çalışanlarına lobi, merdiven boşlukları gibi açık alanlarda sahipsiz olarak gördükleri eşyalara, içi görünmeyen, ses gelen ya da kablo çıkıntısı bulunan paketlere, oyuncaklara dikkat etmeleri gerektiği anlatıldı. Uzun süre aynı yerde ve gelişi güzel park edilmiş şekilde bulunan veya arızalı görüntüsü verilmeye çalışılan araçlara, plakası okunmayan veya araç eski model olup plakası yeni olan otomobillerin mutlaka emniyet güçlerine bildirilmesi gerektiği ifade edildi.

Gezi kafilelerinin terör eylemlerinin birinci hedeflerinden olduğu vurgulanırken, fuarlar, festivaller, konaklama tesisleri, plajlar, barlar, kafeler sokağı, toplu taşma araçları ve istasyonlar, müze, ören yerleri, ibadethaneler (camii, sinagog, havra vb.), orman, kamp, piknik alanları, otogar, havaalanı ve AVM'lerin de terör saldırıların hedefindeki yerler olduğuna dikkat çekildi.

GEREKSİZ PANİK 
Eğitimlerin son aşamasında şüphe edilen durumlarda ne yapılması gerektiği anlatıldı. Buna göre turizm çalışanlarının olağandışı bir durumda emniyet güçlerini bilgilendirmesi, gereksiz paniğe sebep vermeden hareket etmesi, şüpheli paketlere uzman ekipler dışında kesinlikle müdahale edilmemesi, paketin çevresinin 100-150 metre boşaltılması, 140 Terör İhbar Hattı, 155 Polis İmdat Hattı ve İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü telefonlarının mutlaka yanlarında bulunması gerektiği açıklandı.

Temel amaçlarının farkındalık yaratmak olduğunu söyleyen emniyet yetkilileri, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de turizme yönelen toplumsal şiddet ve terör olaylarını engellemek için bölgemizde kurumlararası işbirliği yapmaya karar verdik. Haziran ayında İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'yle bir protokol imzaladık. Onların bizi yönlendirmesiyle ulaştığımız gruplara, suçluları ve eylemleri çok daha erken tespit etmeye yönelik eğitimler veriyoruz. Eğitimimizi interaktif sunumlarla destekliyoruz. Bugüne kadar toplam 2 bin 56 kişiye eğitim verdik" dedi. Yetkililer eğitimlerin 2017 yazına kadar devam edeceğini söyledi.

SALDIRI ÖNCESİNDE OTELE GELİYORLAR
İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ve İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün bu çalışmasının sektör için çok önemli olduğunu vurgulayan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, "Ne yazık ki ülkemizdeki en önemli sorunlardan biri terör. Turizm sektörü bu konunun tam da göbeğinde. Haberlerde, canlı bombaların otellere yerleştiğini, keşif yaptığını, eylemlerini gerçekleştirene kadar buralarda kaldığını duyuyoruz. Otellerde çalışan personelin bilgilendirilmesi, şüpheli bir kişiyi farkedip emniyet güçlerine bildirmesi, onlarca insanın hayatını kurtarabilir. Bu yüzden bu eğitimlere katılım son derece önemli" diye konuştu.

7 MADDEDE CANLI BOMBANIN TARİFİ
Terörle mücadele ekipleri, hayatın olağan akışına aykırı olan, günlük rutinin dışına çıkan her şeyin şüphe uyandırması gerektirdiğini belirterek canlı bombaların özelliklerini sıraladı. Buna göre;

1- Mevsimin gerektirdiğinden daha kalın ve bol kıyafetler giyen

2- Yüzü zayıf ancak bedeni kilolu gözüken

3- Bedensel engelli (takma kol, bacak, tekerlekli sandalye vb.) veya hamile görünümlü

4- Sırtında aşırı büyük bir çanta bulunan veya elinde taşıdığı valizin çok ağır olduğunu hissettiren, çantayı sürekli düzelten

5- Çevresini tedirgin bir şekilde sürekli inceleyen

6- Uzun süre sakallı olan, yeni traş olmaları ile yüzü yanık, sakal-bıyık bölgeleri normal renkte olan

7- Yüzü solgun, gözlerinde kırgınlık ve uykusuzluk görülen, ellerini gizlemeye çalışan veya elleri vücuduna yapışık bir şekilde görülen şahıslara dikkat edilerek önemli bir eylemin engellenmesi sağlanabilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bakan Güler: 40 tane F-16 Blok 70 Viper uçağı alacağız
Bakan Güler: 40 tane F-16 Blok 70 Viper uçağı alacağız
Hasan Arat, Beşiktaş Futbol AŞ başkanlığı ve üyeliğinden istifa etti
Hasan Arat, Beşiktaş Futbol AŞ başkanlığı ve üyeliğinden...